Tytti Yli-Viikari oikeudessa: mitä Finnair-pisteillä hankittiin? - Kotimaa - Aamulehti

Syyttäjä: VTV:n ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikari hankki virkamatkoilta saaduilla Finnair-pisteillä lentolippuja perheensä yksityismatkoille – lentoja lähes 5 400 euron edestä

Puolustuksen mukaan Yli-Viikari ei ole käyttänyt työnantajansa varoja, koska vain pistetilin haltija voi käyttää pisteitä.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari hississä Helsingin käräjäoikeudessa 15. joulukuuta 2021. Oikeudessa käsitellään Yli-Viikarin syytteitä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Syytteet koskevat Yli-Viikarin virkamatkoilta kertyneiden Finnair Plus -palkintopisteiden käyttämistä yksityiskulujen maksamiseen.

15.12.2021 7:48 | Päivitetty 15.12.2021 13:21

Syyttäjän mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on käyttänyt virkamatkoiltaan kertyneitä Finnair plus -pisteitä yksityisostojensa maksamiseen. Syyttäjän mukaan lentoja ostettiin pisteillä arviolta yli 5 000 euron arvosta.

”Suurimman osan näistä ostetuista lentolipuista on käyttänyt joku muu hänen perheestään kuin hän (Yli-Viikari) itse. Ilmeisesti ihan perheen yksityismatkoihin näitä on käytetty”, syyttäjä sanoi.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään Yli-Viikaria vastaan pisteasiassa nostettuja syytteitä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Yli-Viikari kiistää syytteet.

”Katsoisin, että siinä asemassa, jossa pääjohtaja Yli-Viikari on ollut Valtiontalouden tarkastusvirastossa, on tämä hänen menettelynsä mielestäni hyvin moitittava”,kertoi syyttäjä Mari Mattila istunnon ollessa tauolla.

Syyttäjän mukaan ohjeistukset asiassa ovat olleet yksiselitteiset. Hänen mukaansa kaikissa asiasta annetuissa määräyksissä todetaan, että viraston maksamista matkoista kertynyt etu kuuluu työnantajalle.

”Finnairin säännöissähän nimenomaisesti todetaan”, että jos työnantaja on maksanut tämän matkan niin etuja hyödynnettäessä on noudattettava työnantajan antamia määräyksiä ja ohjeita.

”Kiistämme tämän asian kokonaisuudessaan”

Yli-Viikarilla on Finnairilta ja VTV:ltä saatujen tietojen perusteella kertynyt virkamatkoilta maaliskuusta 2016 maaliskuuhun 2020 tehdyistä 117 virkamatkasta reilut 501 400 palkintopistettä. Pisteillä voi ostaa muun muassa uusia lentoja ja tehdä tax free -ostoksia.

Vuosina 2018–2020 Yli-Viikarille kertyi syyttäjän mukaan pisteitä myös henkilökohtaisista ostoista. Kaikki pisteet on kerätty samalle tilille.

Laskelman mukaan palkintopisteitä lunastettiin helmikuun puolivälin 2018 ja elokuun puolivälin 2020 aikana reilut 515 100, syyttäjä kertoo. Niillä hankittiin 16 lentoa ja kolme tax free -ostosta. Syyttäjä kertoo, että Finnairilta saatujen tietojen mukaan virkamatkoilta kertyneillä pisteillä maksettujen lentolippujen arvo olisi ollut lähes 5 400 euroa, jos ne olisi ostettu rahalla.

Syyttäjän mukaan kyseisistä palkinnoista yhdeksän lunastettiin pelkillä virkamatkoilla kertyneillä palkintopisteillä. Muihin palkintoihin käytettiin virkamatkoista kertyneiden pisteiden lisäksi joko yksityisostoista kertyneitä lentopisteitä tai siirrettyjä lentopisteitä, taikka molempia.

Yli-Viikarin puolustuksen mukaan on käytännössä mahdotonta eritellä, mitä pisteitä käytetään mihinkin.

”Syyttäjä on esittänyt täällä laskennallisen kaavan, jonka poliisi on tehnyt esitutkintavaiheessa. Finnair plus -ehtojen mukaisesti näillä palkintopisteillä ei ole rahallista arvoa, eli siinä on käytetty tällaista teoreettista laskentatapaa, josta syyttäjä on rakentanut tämän oman narratiivinsa mukaisen hyötyolettaman”, Yli-Viikari kertoi lounastauon alussa.

”Me tietysti kiistämme tämän asian kokonaisuudessaan siitä lähtökohdasta, että on juridisesti täysin epäselvää, mihin työnantaja nojaisi”, kun käytetään henkilökohtaisella pistetilillä olevia pisteitä.

Syyttäjä: Yli-Viikari tiesi seurantajärjestelmän puuttuvan

Syyttäjän mukaan VTV on muissa virastoissa tekemissään tarkastuksissa kiinnittänyt huomiota siihen, että lentopisteiden käyttöä ei valvota, vaikka etu VTV:n mukaan kuuluu työnantajalle. Asiasta on syyttäjän mukaan toimitettu raportti pääjohtajana toimineelle Yli-Viikarille vuonna 2016.

Sama asia on syyttäjän mukaan todettu VTV:n sisäisen tarkastuksen raportissa.

”Eli Yli-Viikarin johtama organisaatio opastaa muita organisaatioita, että etu kuuluu työnantajalle ja valvontaan tulisi kiinnittää huomiota”, syyttäjä sanoi.

”Tämä tieto Yli-Viikarilla on ollut. Pääjohtajana hän tietää asian ja että seurantajärjestelmä puuttuu.

Syyttäjän mukaan Yli-Viikari alkoi käyttää pisteitä alkuvuodesta 2018, sen sijaan että olisi luonut seurantajärjestelmän.

Yli-Viikarin puolustuksen mukaan syyttäjän luonnehdinta tapahtumista on tarkoitushakuinen.

”Pisteet ovat kertyneet ainoalle henkilökohtaiselle tilille eli kukaan ei ole päättänyt kerryttää mitään, vaan henkilökohtaisen pistetilin numero on pääjohtajakauden alkupuolella matkatoimiston pyynnöstä liitetty pääjohtajan matkustajaprofiiliin”, asianajaja Tuomas Aho sanoi.

Puolustuksen mukaan Yli-Viikari ei ole käyttänyt työnantajansa varoja, koska vain pistetilin haltija voi käyttää pisteitä.

”Finnairin antama etu yksittäiselle matkustajalle”

Puolustuksen mukaan virkamiesten ei ole edellytetty kerryttävän pisteitä virkamatkoiltaan, sillä henkilökohtaista Finnair plus -korttia ei ole käytännössä edellytetty.

”Tilanne oli työnantajan tiedossa ainakin siltä osin, että se saattoi olettaa, että Yli-Viikarille muiden virkamiesten tavoin kertyy henkilökohtaiselle pistetilille pisteitä”, mutta se pysyi passiivisena.

Puolustuksen mukaan virkamatkoista kertyneiden pisteiden käyttöä koskeva ohjeistus on epäselvää, epätäsmällistä ja osoitettu ensisijaisesti virastoille, eikä yksittäiselle virkamiehelle.

Yli-Viikarin puolustuksen mukaan pistetilissä on kyse Finnairin antamasta edusta yksittäiselle matkustajalle.

”Mikään ohjeistus ei koske eikä epäilemättä voikaan koskea henkilökohtaisen pistetilin käyttöä”, asianajaja Aho sanoi.

Puolustus vetosi Finnair-tilin sääntöihin, joissa muun muassa sanotaan, että myönnetyt pisteet ovat henkilökohtaisia ja pisteitä kertyy ainoastaan jäsenelle, joka lentää tai käyttää muita yhteistyökumppaneiden palveluja, joista pisteitä myönnetään.

”Yli-Viikari on oikeutettu käyttämään pistetilille kertyneitä palkintopisteitä Finnairin sääntöjen mukaan.

Sopimusasiaa puitu käräjillä

Yli-Viikarin virkarikosoikeudenkäynnissä on käsitelty aiemmin tällä viikolla ja viime viikolla Yli-Viikaria vastaan nostettua syytettä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyte koskee sopimusta, jolla VTV:n ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä.

Virkasuhteen päättämissopimuksen vuoksi syytteessä on myös sopimuksen tekoaikaan hallintojohtajana toiminut Mikko Koiranen. Myös häntä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Molemmat kiistävät syytteen.

Yli-Viikari ja sittemmin viraston lakiasiainjohtajaksi siirtynyt Koiranen pidätettiin viroistaan huhtikuussa rikosepäilyjen takia.

Kesäkuun lopulla eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin. Se katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana oli kokonaisuutena arvioiden romahtanut hänen toimintansa vuoksi.

Yli-Viikari on valittanut virasta pidättämisestään sekä irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Myös Koiranen on valittanut virasta pidättämisestään.

VTV:n tehtävänä on tarkastaa muun muassa valtion viranomaisten, liikelaitosten ja rahastojen taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut