Miten käy Ähtärin pandojen? Ähtärin eläinpuisto kertoi niiden tulevaisuudesta – ministeriö: sponsorimalli näyttää olevan nopein keino saada tukea - Kotimaa - Aamulehti

Miten käy Ähtärin pandojen? Ähtärin eläinpuisto kertoi niiden tulevaisuudesta – ministeriö: sponsorimalli näyttää olevan nopein keino saada tukea

Tiedotustilaisuus Ähtärin eläinpuiston pandojen tulevaisuudesta nähtiin suorana tässä jutussa.

Isopandat Lumi ja Pyry (kuvassa) ovat asuneet Ähtärin eläinpuistossa vuodesta 2018 asti.

14.12.2021 13:45

Sponsorimalli näyttää olevan Ähtärin eläinpuistolle nopein keino saada tukea pandoille, arvioidaan maa- ja metsätalousministeriöstä.

Eläinpuisto kertoi maanantaina, että se on saanut kiinalaisia yrityksiä mukaan tukemaan pandojen säilymistä Suomessa.

”Tässä tilanteessa tämä on varmasti ainoa vaihtoehto”, sanoo viestintäjohtaja Janne Impiö ministeriöstä.

Ministeriö ja sen kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ovat olleet aktiivisia asiassa. Impiön mukaan toive on ollut, että eläinpuisto saisi pandojen taakse suomalaisia yrityksiä, ja ministeriö on ollut yhteydessä yrityksiin.

Ähtärin eläinpuisto kertoi suunnitelmistaan lisää tiedotustilaisuudessa tiistaina. Tilaisuus näytettiin tässä jutussa kello 14 alkaen. Suora lähetys on nyt päättynyt.

Paikalla puhumassa ovat ainakin Kiinan Suomen-suurlähettiläs Chen Li sekä yritysten edustajia.

Aiemmin eläinpuisto on kertonut, että heihin ovat ”suhtautuneet positiivisesti” ainakin lentoyhtiö Juneyao Airlines ja Kiinan valtionyhtiö, varustamo Cosco.

Mitä ministeriössä ajatellaan siitä, että tukijoita näyttääkin löytyneen kiinalaisista yrityksistä?

”Totta kai Ähtäri voi itse hankkia tukijoitaan. Jos he parhaaksi katsovat, että myös kiinalaiset yritykset voisivat tukea, se on tietysti heidän asiansa”, Impiö sanoo.

Impiön mukaan ministeriö ei näe ongelmaa siinä, että tukijoina on kiinalaisia yrityksiä.

Valtio on tukenut eläinpuistoa 200 000 euron määrärahalla, mutta enempää ei valtiontukisäännösten mukaan voi antaa.

On mahdollista ja jopa todennäköistä, että ehdotus eläinpuiston tukemisesta olisi tullut kiinalaisyrityksille ylemmältä tasolta. Näin arvioi STT:n haastattelema Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen professori Lauri Paltemaa maanantaina.

”Jollain tavalla Kiinan ulkoministeriöstä on tullut käsky tai ehdotus siitä, että suurlähetystö tutkii mahdollisuuksia, miten Suomessa toimivat kiinalaiset yritykset voisivat auttaa tässä tapauksessa”, hän arvioi.

Pandakaksikko on Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella. Kiina ”lainaa” pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut