Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja: Pääministeri on aina tavoitettavissa - Kotimaa - Aamulehti

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja: Pääministeri on aina tavoitettavissa, vaikka valtioneuvoston puhelin ei olisi mukana

Marinin halu käyttää ensisijaisesti eduskunnan matkapuhelinta ei ole turvallisuusjohtajan mukaan ongelma, koska valtioneuvoston valmiusyksiköllä on muitakin tapoja ministerien tavoittamiseksi.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 1. huhtikuuta 2020.

6.12.2021 17:09 | Päivitetty 6.12.2021 17:51

Helsinki

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoo STT:lle, että pääministeri on aina tavoitettavissa, riippumatta siitä onko hänellä mukanaan valtioneuvoston virkakännykkä vai ei.

Kurvisen mukaan tiedossa on ollut, että pääministeri Sanna Marin (sd) käyttää mieluiten eduskunnan virkakännykkää.

”Silloin kun pääministeri otti tehtävät vastaan joulukuussa 2019, pidin hänelle turvabriefiä, ja hän sanoi olevansa tottunut käyttämään eduskunnan puhelinta”, Kurvinen kertoo.

Pyrkimys on, että valtioneuvoston puhelinta pidettäisiin mukana, mutta Kurvisen mukaan on selvää, että aina ja kaikkialla ei ole tarkoituksenmukaista pitää mukana kahta tai kolmea kännykkää. Muutama muukin ministeri käyttää Kurvisen mukaan ensisijaisesti eduskunnan puhelinta.

Ministerin käsikirjassa vuodelta 2019 silti ohjeistetaan, että valtioneuvoston tilannekeskuksella on ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto ja viranhaltijajohto. Tilannekeskus ilmoittaa muun muassa merkittävistä turvallisuustapahtumista lähettämällä ilmoituksia, kutsuja ja hälytyksiä ministerien ja viranhaltijajohdon virkamatkapuhelimeen, todetaan käsikirjassa.

”Virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiina”, käsikirja linjaa.

Marinin halu käyttää ensisijaisesti eduskunnan matkapuhelinta ei Kurvisen mukaan ole ongelma, koska valtioneuvoston valmiusyksiköllä on muitakin tapoja ministerien tavoittamiseksi. Lauantai-iltana pääministerille viestittiin valtiosihteeri Henrik Haapajärven kautta.

”Jos se riski on akuutti, puhutan todella lyhyistä vasteajoista”, Kurvinen sanoo.

STT:n tietojen mukaan pääministerin turvahenkilöt eivät ilmeisesti olleet mukana tekstiviestijakelussa, kun ministereitä ja muuta valtioneuvoston henkilökuntaa lauantai-iltana ohjeistettiin välttämään kontakteja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnan takia.

Ravintolaillasta ei ollut puhetta

Haapajärvi soitti iltaseitsemän jälkeen lauantaina Marinin eduskuntapuhelimeen ja kertoi ulkoministerin tartunnasta. Marin kertoi Twitterissä saaneensa arvion, että erityistoimille ole tarvetta.

Marinille soittanut Haapajärvi kertoi maanantaina STT:lle tekstiviestitse, että ravintolaillasta ei ollut keskustelun aikana puhetta.

”Minun olisi pitänyt varmistaa, että varotoimenpiteet tulevat varmasti pääministerin tietoon”, Haapajärvi pahoitteli.

Tiukempi linja suojaa päätöksentekokykyä

Ministereille on annettu tiukemmat ohjeet eristäytymisestä kuin tavallisille kansalaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL linjaa, että oireettoman ja kaksi rokoteannosta saaneen henkilön ei tarvitse altistumisen jälkeen eristäytyä, ellei lääkäri sitä määrää.

Kurvisen mukaan kun kyse on valtioneuvoston jäsenestä, on tiukempi linja perusteltu, jotta hallituksen päätöksentekokyky turvataan. Koronaviruksen omikronmuunnoksen ilmaantuminen on lisäperuste pitää tiukkaa linjaa.

”Kun riski tulee valtioneuvoston sisälle, me luonnollisesti reagoimme siihen voimakkaasti. Tämä on ollut toimintalinja alusta asti.”

Valtioneuvoston kansliassa ollaan päivittämässä viestijärjestelmää ja Kurvisen mukaan siinä yhteydessä tutkitaan mahdollisuuksia soveltaa valtioneuvoston turvajärjestelmää eduskunnan puhelimeen. Koekäytössä oleva uusi järjestelmä saadaan käyttöön aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut