Hallitus neuvottelee omikronmuunnoksesta ja koronatilanteesta - Kotimaa - Aamulehti

Tässä ovat hallituksen uudet koronapäätökset: Myös kohtalaisen riskin tilaisuuksiin tulossa rajoituksia, rokotettujen ja lasten päästävä paremmin testeihin

Koronatilanne on viime viikkoina heikentynyt merkittävästi, ja uusi muunnos uhkaa vaikeuttaa sitä entisestään. Tässä jutussa on seurattu hallituksen neuvotteluja tiistaina.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

30.11.2021 12:55 | Päivitetty 30.11.2021 21:47

Helsinki

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että viranomaiset tarvitsevat lisää välineitä koronaepidemian torjuntaan. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aikoo ohjeistaa ohjauskirjeellä alueita heti keskiviikkona. Sillä pyritään siihen, että epidemian leviämisalueilla myös kohtalaisen riskin tilaisuuksia rajoitettaisiin, ei vain korkean riskin. Koronapassilla näistä toimista voisi vapautua.

Hallitus neuvotteli tiistaina pitkään uusista koronatoimista. Neuvottelut alkoivat kello 15 aikaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi medialle päivän neuvottelujen tuloksista kello 20.15 aikaan Säätytalon edustalla.

Suora lähetys on päättynyt.

Kiuru on huolissaan Etelä-Afrikasta kantautuneista tiedoista uudesta omikron-virusmuunnoksesta. Kiurun mukaan uutiset ovat huolestuttavia, sillä uusi virusmuunnos voi mahdollisesti levitä tällä hetkellä vallalla olevaa deltavirusta nopeammin ja se voi osata myös väistää nykyistä rokotesuojaa.

”Tällä hetkellä meillä on vielä aika vähän tietoa siitä, minkälaisesta viruksesta on kysymys, mutta tuo tieto karttuu tulevien päivien aikana”, Kiuru sanoi. ”Näihin epävarmoihin kysymyksiin saadaan seuraavien päivien aikana vastaus, mutta hallitus ei voi jäädä odottamaan, vaan meidän on varauduttava myös pahempiin skenaarioihin”, Kiuru jatkoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on Kiurun mukaan varautunut torstaina esittelemään sote-ministeriryhmälle lisätoimia uuden virusmuunnosuhan voittamiseksi.

Kirje terveyskomissaarilta

Kiurun mukaan Suomi on saanut EU:n terveyskomissaarilta kirjeen, jossa kannustetaan etenemään kolmansien rokotusten kanssa.

Kiurun mukaan Suomi on verrokkimaita osittain jo jäljessä tässä asiassa.

Hallitus päätti neuvotteluissaan tänään, että testausta ja jäljitystä on saatava tehostettua. Kiurun mukaan pitää varmistaa, että myös rokotetut ja lapset pääsevät nykyistä paremmin testiin.

Juttu päivittyi tiistain loppuillan aikana useaan otteeseen.

Päivitys 30.11.2021 kello 16.17: Lisätty juttuun Kiurun kommentti.

Päivitys 30.11.2021 kello 15.41: Täydennetty juttua kommenteilla ministerien saavuttua Säätytalolle.

Päivitys 30.11.2021 kello 14.22: Juttuun on päivitetty, että pääministeri Marin osallistuu neuvotteluihin flunssaoireiden vuoksi etäyhteyksin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut