Hallitus kieltää maahantulon kahdeksasta eteläisen Afrikan valtiosta - Kotimaa - Aamulehti

Hallitus kieltää maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta sunnuntai-iltapäivästä alkaen

Etelä-Afrikasta on tähän mennessä tullut Suomeen yksittäisiä oireettomia testattuja tulijoita - ensi viikolle tiedossa kymmeniä tulijoita.

Matkustajia tiedotettiin koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuussa 2021.

28.11.2021 14:19 | Päivitetty 28.11.2021 15:30

Helsinki

Hallitus kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän. Hallitus päätti asiasta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa sunnuntaina.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina kello 15 ja on voimassa 19. joulukuuta saakka.

Rajoitus koskee henkilöitä, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Lesothossa, Eswatissa (Swazimaa) tai Mosambikissa.

Lue lisää: Mikä on omikronmuunnos ja miksi siitä ollaan nyt niin huolissaan? THL:n asiantuntija vastaa yhdeksään kysymykseen uudesta variantista

Päätös tarkoittaa sitä, että näissä maissa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus koronarokotussarjasta. Suomeen voi tulla vain välttämättömästä syystä, kuten pakottavan perheasian tai muiden pakottavien henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Rajavartiolaitos seuloo matkustajaliikennettä

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin.

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta, vaan terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista kunhan esittää todistuksen hyväksyttävästä rokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu kuitenkin rajoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta.

Ministeriö ja aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet asiasta kuntia, jotka vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

Ensimmäiset testitulokset tänään

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin uuden omikronvirusmuunnoksen vuoksi lauantaina pakollisia terveystarkastuksia. Kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa olleille matkustajille tehdään koronatestit ja karanteenimääräykset.

Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntaiaamuna.

Tulokset lauantaina testatuista saadaan vasta tänään, mutta Aronkydön mukaan oletuksena lentokenttätesteissä on, että tulokset ovat negatiivisia.

”Lentokentällä testatuista prosentti eli joka sadas on positiivisia. Yleensä ne ovat kaikki negatiivisia”, Aronkytö kertoo.

Aronkydön mukaan mahdollisista tartunnoista tiedotetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, joka linjaa tiedotuksesta kansallisen tason viranomaisena.

”THL on se, joka linjaa, mitä kerrotaan, mutta uskoisin, että se linja on hyvin avoin”, Aronkytö kertoo.

Aronkydön mielestä valtion tulisi olla tarkka, miten maahantulorajoituksia tehdään. Jos esimerkiksi riskimaista tulevia ulkomaalaisia ei päästetä lentämään Suomen kautta, vaihtoehtoiset reitit voivat olla hänen mukaansa riski terveysturvallisuuden kannalta.

”Lentokenttä on siinä mielessä turvallinen tulla, koska siinä voidaan testata ja antaa tarkat ohjeet. Jos sieltä ei pääsisikään, he tulisivat laivoilla tai muilla reitillä”, Aronkytö kertoo.

Tiedossa jo keitä tulossa

Suomeen on ensi viikon aikana tulossa kymmeniä tulijoita Etelä-Afrikasta.

”On tiedossa jo, keitä on tulossa, eli heidät pystytään heti ohjaamaan testiin ja karanteeniin”, Aronkytö kertoo.

Osa matkaajista jatkaa Helsingistä kotimaihinsa.

”He ovat kansainvälisen tai suomalaisen yrityksen työntekijöitä, jotka tulevat Helsingin kautta kotiinsa joululomille”, Aronkytö kertoo.

Oikaisu 28.11.2021 klo 14.24: Hallitus kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta, ei kahdeksasta.

Päivitys 28.11. klo 15.28: Artikkeliin on lisätty Timo Aronkydön haastattelu.

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Omikronmuutosta jo useissa Euroopan maissa – kaksi koronarokotusta saaneita kohta neljä miljoonaa Suomessa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut