Oppositio löi kiilaa hallituksen riveissä näkyviin rakoihin metsätalouden taksonomia-kiistassa - Kotimaa - Aamulehti

Oppositio löi kyselytunnilla kiilaa hallituksen riveissä näkyviin rakoihin metsätalouden taksonomia-kiistassa

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi toimittajille pahoitelleensa pääministerille aiempia sanavalintojaan. Pääministeri Sanna Marin arvioi asian saaneen ehkä liiankin isot mittasuhteet.

Oppositio hyökkäsi torstain kyselytunnilla kiilamuodostelmana kohti hallituksen rivejä taksonomia-kiistassa. Ministeriaitiossa kuunneteltiin, kun ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen puhui eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

18.11. 19:51

STT

Hallituksen eripuraiseksi jäänyt kanta EU:n ilmastotaksonomian metsälinjaukseen herätti eduskunnassa tunteita torstaina. Kyselytunnilla oppositio ryöpytti hallitusta riitelystä, päätöksenteon hitaudesta ja siten myöhästymisestä asiassa vaikuttamisessa. Myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtamistaidot kyseenalaistettiin.

”Hallituksella ei ollut kantaa. Nyt päätös syntyi, mutta kaksi hallituspuoluetta on siitä irtisanoutunut. Arvoisa pääministeri, miksi olette päästäneet tämän tähän ja miten takaatte, että hallitus toimii yksimielisesti?” kysyi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hallitus päätti keskiviikkona Ruotsin lailla vastustaa EU:n taksonomia-asetukseen liittyvää säädösehdotusta, koska se ei ole tyytyväinen metsien käsittelyn teknisiin kriteereihin. Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät kuitenkin hallituksen enemmistön kantaa vastaan.

”Arvoisa pääministeri, miksi olette päästäneet tämän tähän ja miten takaatte, että hallitus toimii yksimielisesti?” Petteri Orpo (kok.) kysyi torstain kyselytunnilla.

”Se ei ole riittävän hyvä”

Marin vakuutti kyselytunnilla Suomen tehneen Ruotsin kanssa paljon vaikuttamistyötä, jotta taksonomiasta saataisiin mahdollisimman hyvä.

”Me olemme kyllä siihen vaikuttaneet ja monilta osin olemme saaneet esitystä korjattua, mutta se ei ole riittävän hyvä, eikä se huomioi riittävällä tavalla meidän kansallisia etujamme.”

Suomen ja Ruotsin muista jäsenvaltioista eriävät kannat tuskin muuttavat kokonaisuutta, mutta kyseessä nähdään olevan tärkeä viesti tulevalle vaikuttamistyölle. Nyt käsitellään vasta ilmastotaksonomian osuutta. Sen lisäksi tulee vielä ydinvoimaan ja maakaasuun liittyvä kokonaisuus ja biodiversiteettiin liittyvä taksonomia.

Taksonomialla eli kestävien rahoitustuotteiden määritelmällä EU pyrkii ohjaamaan sijoituksia tulevaisuudessa niin, että ne tukisivat ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä hankkeita.

Saarikko: Sanavalintani oli huono

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi torstaina pahoitelleensa aiempia sanavalintojaan Marinille. Saarikko purki keskiviikkona tuntojaan toimittajille sanomalla, että pääministeri ei onnistunut, koska asiasta piti äänestää ja hallitus jäi erimieliseksi.

”Vilpittömästi tätä pääministerille pahoittelin, koska sanavalintani oli epäonnistunut, se oli huono”, hän sanoi torstaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kuuntelivat eduskunnan kyselytunnilla viereikkäin istuen.

Saarikon mukaan taksonomia-asia ei tietenkään ollut helppo hallitukselle, eikä lopputulos ole koskaan hyvä, jos hallitus ei saavuta yksimielisyyttä.

Oleellista hänen mukaansa kuitenkin on, että Suomi äänestää EU:n säädösehdotusta vastaan. ”On hyvä, että Suomen kanta tulee nyt selväksi, metsät kuuluvat meille, se on kansallista toimivaltaa ja siksi tässä oli hyvä valita tiukka linja.”

Marin: Hallituksessa toimivat välit

Marin kommentoi toimittajille torstaina arvostavansa Saarikolta viestillä saamaansa pahoittelua. Hänen mielestään asia on kuitenkin saanut liiankin isot mittasuhteet, koska hallituksessa on toimivat välit.

Marinin mukaan vaikeassa asiassa pyrittiin löytämään yhteistä näkemystä hallituspuolueiden välillä, mutta kannat olivat liian kaukana toisistaan.

”Viisikon kesken sitten sovimme, että tässä menetellään sillä tavalla, että hallituksen enemmistön kanta on hallituksen kanta. Se on se, että äänestämme tässä taksonomiassa vastaan, mutta kaksi puoluetta jätti oman lausumansa EU-ministerivaliokunnan päätökseen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut