Pirkanmaan ely-keskus varoittaa öljylämmityksen vaihtaja - Kotimaa - Aamulehti

Huijarit iskevät nyt öljylämmityksen vaihtajiin: Urakoitsijat houkuttelevat remontteihin lupaamalla avustuksia väärin perustein

Pirkanmaan ely-keskus käsittelee koko maan avustushakemukset öljylämmityksen vaihtamiseksi ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Lähes 18 000 pientalon omistajaa on hakenut avustusta ja 9 300 on saanut päätöksen. Hakemusten käsittely on ruuhkautunut pahasti, mikä voi altistaa huijauksille.

Pirkanmaan ely-keskus varoittaa öljylämmityksen vaihtajia huijauksista. Tämä öljykattila kuvattiin vantaalaisessa kellarissa helmikuussa 2016.

19.11. 8:38

Aamulehti

Jotkin lämmitysalan urakoitsijat Suomessa ovat johtaneet asiakkaita harhaan ja jopa yrittäneet suoraan huijata tilaamaan kalliin remontin. Ilmiön taustalla on viime syksystä asti voimassa ollut mahdollisuus hakea avustusta öljylämmityksen vaihtamiseksi ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon.

Pirkanmaan ely-keskus varoitti torstaina, että jotkin urakoitsijat ovat kertoneet öljylämmityksen vaihtoa suunnitteleville asiakkaille virheellistä tietoa avustuksen ehdoista. Pahimmillaan öljylämmityksen vaihtajalle on lähetetty huijausviesti, joka on jäljitellyt ely-keskuksen päätöstä.

Huijaukset ovat paljastuneet, kun remontin tilanneet asiakkaat ovat olleet ely-keskukseen yhteydessä esimerkiksi hakeakseen maksatusta avustukselle, kertoo ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan elystä. 4 000 tai 2 500 euron avustusta ei kuitenkaan urakoitsijoiden lupauksista huolimatta heru, jos avustuksen ehdot eivät ole olleet kunnossa.

Avustus öljylämmityksen vaihtajalle

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat pientalon tai pientalossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnolle.

Avustusta ei voida esimerkiksi myöntää, jos uusi lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta tai hakijalle myönnetään samaan tarkoitukseen muuta avustusta tai kotitalousvähennystä.

Avustuksen määrä on 4 000 euroa, kun vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun ja muissa tapauksissa 2 500 euroa.

Lähde: Pirkanmaan ely-keskus.

Vanha öljysäiliö pitää poistaa

Heikkilän mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista Suomessa. Pirkanmaan alueella huijauksia tai huijausten yrityksiä ei hänen tietojensa mukaan ole tapahtunut.

Yksi väärä tieto, jota asiakkaille on annettu remonttiurakan toivossa, liittyy vaatimukseen vanhan öljysäiliön poistamisesta. Heikkilän mukaan pelkkä säiliön puhdistaminen ei riitä, vaan avustuksen saamiseksi säiliö pitää pääsääntöisesti poistaa. Öljysäiliön voi jättää paikoilleen ainoastaan, jos ympäristösuojeluviranomainen on myöntänyt luvan poiketa poistamisvelvollisuudesta tai jos rakennuksen sisällä olevan öljysäiliön poistaminen ei ole mahdollista rakennuksen kantavia rakenteita purkamatta.

Varmin tapa välttää huijaus on luottaa ainoastaan ely-keskuksen antamiin avustuspäätöksiin.

”Ei kannata luottaa konsultin tai urakoitsijan tietoon, että elystä tulee varmuudella myönteinen päätös”, Heikkilä sanoo. ”Vasta, kun ely-keskukselta tulee postia, se on ainoa oikea paperi tai sähköposti”.

10 kuukauden jono

Asiakkaiden malttamattomuus voi altistaa huijauksille. Öljylämmityksen vaihtamisavustusten käsittelyssä on tällä hetkellä nimittäin 10 kuukauden jono. Hakemukset pääsivät ruuhkautumaan kesän aikana, kun käsittelyssä oli kolmen kuukauden tauko määrärahojen loputtua.

Nyt käsittelijöitä on 17 ja avustuksia tulee noin 600 kuukaudessa. Heikkilän mukaan tavoitteena on käsitellä noin 1 200 päätöstä kuukaudessa.

Hakemuksen voi tehdä myös takautuvasti eli sen jälkeen, kun remontti on aloitettu tai valmistunut. Pitäisikö öljylämmityksen vaihtamista suunnittelevan kuitenkin aina odottaa virallista päätöstä, jotta varmasti saa avustuksen?

”Sanotaan niin, että siinä välissä jos toteuttaa, niin sen tekee omalla riskillä. Jos katsoo, että kaikki avustuksen ehdot toteutuvat, niin riski on aika pieni”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut