Tällaisin erityisjärjestelyin Linnan juhlia vietetään tänä vuonna - Kotimaa - Aamulehti

Näin Linnan juhlia vietetään tänä vuonna – 200 vierasta, joilta ei voida vaatia koronapassia

Normaaleina aikoina vierasmäärä ollut jopa 1 700.

Presidentti Sauli Niinistö avasi tilaisuuden.

17.11. 8:23 | Päivitetty 17.11. 14:38

Helsinki

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiistaina iltapäivällä järjestetyssä mediatilaisuudessa, että itsenäisyyspäivänä järjestetään tänä vuonna vastaanotto, mutta vieraiden määrä on tavanomaista pienempi.

Juhlaan kutsutaan kaikkiaan noin 200 ihmistä. Vakiovieraita ei juuri tule, vaan lähes koko vierasjoukko on ensikertalaisia. Pukukoodi on normaalista poikkeava, eli tumma puku.

Juhlan on määrä tehdä kunniaa terveydenhuollon työntekijöille.

”Me osoitamme vähän kollektiivista kiitosta niille ihmisille, jotka ovat meitä hoitaneet”, Niinistö kuvasi.

Normaalisti vastaanotolle kutsutaan jopa 1 700 vierasta.

Niinistö korosti, että järjestelyjä on jouduttu syksyn aikana muuttamaan koronatilanteen takia, ja niitä saatetaan muuttaa edelleen.

Linnan juhliin tulijoilta ei ilmeisesti voida lainsäädännön nojalla vaatia ja tarkastaa koronapassia, Niinistö kertoi. Kutsut on määrä lähettää vasta torstain jälkeen, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo Uudenmaan aluetta koskevista uusista rajoituksista. Rajoitukset tulevat voimaan 25. marraskuuta.

Hieman käheällä äänellä puhunut presidentti kertoi kärsineensä pitkästä ja sitkeästä flunssasta, mutta toivovansa, että tauti on menossa ohi.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin, että vieraiden toivotaan saaneen kaksi annosta rokotetta tai käyneen tuoreeltaan koronatestissä. Maskit ovat myös käytössä.

Juhlan perinteisiin kuuluvan kättelyjonon järjestämisestä ei ole vielä tehty päätöstä. Niinistö totesi, että hänen virkakauttaan on jäljellä niin vähän aikaa, ettei hän ota kantaa siihen, tuleeko juhla jatkossakin jäämään pienemmäksi kuin ennen koronaa.

Sotaveteraanit ja lotat kutsutaan Presidentinlinnaan omaan tilaisuuteensa ennen varsinaista iltajuhlaa.

Yleisradio televisioi juhlan myös tänä vuonna.

Suora lähetys on päättynyt.

Viime vuonna poikkeukselliset menot

Viime vuonna Linnan juhlia vietettiin koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisin menoin, koska paikalla sai olla vain vähän ihmisiä.

Yle lähetti erikoislähetystä Presidentinlinnasta. Tanssia tai perinteistä kättelyjonoa ei ollut, vaan Jääkärimarssi kaikui juhlien alussa tyhjissä saleissa. Niinistö onkin aiemmin todennut, että kättely ei enää välttämättä palaa juhliin, vaikka koronaepidemia helpottaa.

Lähetyksessä näytettiin muun muassa presidenttiparin etäyhteyden välityksellä käymiä keskusteluja. Lisäksi ohjelmassa oli musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä, joista osa nähtiin suorana ja osa oli nauhoitettu etukäteen.

Avilla suunnitteilla rajoituksia itsenäisyyspäivän alle

Järjestelyistä päätettäessä on jouduttu seuraamaan paitsi koronatilannetta myös sitä, miten yhteiskunta on päässyt avautumaan muun muassa rokotteiden ja koronapassin käyttöön oton myötä. Nähtäväksi jää esimerkiksi vaikuttavatko suunnitteilla olevat koronarajoitukset juhlintaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi tiistaina valmistelevansa kokoontumisrajoituksia Uudenmaan alueelle. Päätös rajoituksista on tarkoitus antaa torstaina, ja se tulisi voimaan marraskuun 25. päivänä.

Aluehallintoviraston mukaan rajoitusten sisältö täsmentyy vielä, mutta niiden vaihtoehtona voidaan ottaa käyttöön koronapassi. Rajoituksia perustellaan sillä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sairaalahoidon kuormitus on kasvanut koronatilanteen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut