Oppositio jätti välikysymyksensä Suomen varautumisesta hybridivaikuttamiseen rajoilla - Kotimaa - Aamulehti

Oppositio jätti välikysymyksensä Suomen varautumisesta hybridivaikuttamiseen rajoilla

Tavoitteena on saada hallitus toteuttamaan ripeästi vaadittavat hätätilapykälät, jotta turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta voidaan luopua määräajaksi tarvittaessa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (vas.), perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo kertoivat opposition jättämästä välikysymyksestä eduskunnassa.

16.11. 13:36

Helsinki

Oppositio on jättänyt välikysymyksensä siitä, miten Suomi varautuu mahdolliseen siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Perussuomalaisten alulle panemaan välikysymykseen osallistuvat myös kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät.

Välikysymyksessä esitetään, että Suomen lainsäädäntöön säädetään välittömästi hätätilapykälä, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää laajamittaisen maahantulon tilanteessa kansallisen turvallisuuden ja yleisen järjestyksen turvaamiseksi.

Kysymyksen taustalla on kiristynyt tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, kun Valko-Venäjä on käyttänyt hyväkseen laittomasti EU:n alueelle pyrkiviä siirtolaisia ohjaamalla heitä EU:n rajoille.

Välikysymyksessä peräänkuulutetaan Suomen valmiuksia vastata mahdolliseen, vastaavan kaltaiseen hybridivaikuttamiseen mahdollistamalla turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta luopuminen määräajaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä pykälät pitäisi saada tehtyä rajavartio- ja ulkomaalaislakiin jo tällä vaalikaudella.

”Vastaus, että turvapaikkaprosessi tulee aina läpikäydä, ei riitä. Monella EU:n jäsenmaalla on käytössään hätätilapykälät ja mahdollisuus toimia toisin. Nämä maat kuuluvat aivan samoihin kansainvälisiin sopimuksiin kuin Suomi”, Purra sanoi välikysymystä koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

”Myös Suomen pitää ottaa maahanmuuttopolitiikka omiin käsiinsä”, hän lisäsi.

Tekstistä keskusteltiin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kokoomus on välikysymyksessä mukana saadakseen hallituksen toteuttamaan tarvittavat hätätilapykälät ripeästi valmiuslainsäädäntöön. Hänen mukaansa välikysymys on kokoomukselle väline painostaa hallituksen rivit suoriksi, ”jotta muutokset nyt oikeasti tehdään, eikä hanskat tipahda pöydälle, jos akuutti tilanne laantuu”.

”Välikysymyksessä ei ole kysymys maahanmuutosta yleensä, vaan Suomen varautumisesta tilanteeseen, jossa ulkovalta vihamielisessä tarkoituksessa työntää ihmisiä Suomen rajan yli Suomea painostaakseen”, Mykkänen sanoi.

Hallituksessa on jo puhuttu siitä, että Suomen valmiuslaki olisi tarpeen avata ja muuttaa sen hybridivaikuttamista koskevia kohtia Valko-Venäjän ja Puolan rajaa vastaavien tilanteiden varalta. Tätä oppositio haluaa nyt Mykkäsen mukaan vauhdittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut