Vuonna 2008 syntyneistä tytöistä lähes 80 prosenttia ja pojista 65 prosenttia on saanut HPV-rokotteen - Kotimaa - Aamulehti

Vuonna 2008 syntyneistä tytöistä lähes 80 prosenttia ja pojista 65 prosenttia on saanut HPV-rokotteen

Iho- ja sukupuolikontaktissa tarttuva HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä.

Viidesluokkalainen poika sai papilloomavirusrokotteen koulun terveystarkastuksessa Espoossa syyskuussa 2020.

16.11. 10:10

Helsinki

Suomessa lähes 80 prosenttia vuonna 2008 syntyneistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Samana vuonna syntyneiden poikien kohdalla rokotettujen osuus on 65 prosenttia. Asia selviää kansallisen rokotusrekisterin tiedoista.

”Koronapandemiasta huolimatta yläkoulun aloittavien tyttöjen rokotuskattavuus on parantunut parin viime vuoden aikana. Myös poikien rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin”, THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner kertoo tiedotteessa.

Rokotuskattavuudessa on alueellisia eroja. Kattavuus on korkealla muun muassa Pohjois-Savossa ja Ahvenanmaalla.

Iho- ja sukupuolikontaktissa tarttuva HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä.

Noin neljä viidestä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. Rokote estää kuitenkin noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista.

Rokote suojaa myös emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon ja peniksen sekä pään ja kaulanalueen syöviltä.

Rokote voi antaa elinikäisen suojan

Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat eli 5.–6. luokalla olevat oppilaat, kertoo THL sivuillaan.

Tällä hetkellä kaikki 5.–9. luokalla olevat pojat ovat kuitenkin oikeutettuja saamaan rokotuksen, koska poikien rokotukset ovat alkaneet vasta tuoreeltaan, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

Tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen maksutta osana rokotusohjelmaa syksystä 2013 lähtien.

Ensi vuoden syksystä rokotusta tarjotaan sekä tytöille että pojille yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta se on mahdollista saada vielä yläasteellakin.

Tutkimusten perusteella rokotesarjan antama suoja kestää todennäköisesti useita kymmeniä vuosia.

Rokotteen voi ostaa myös reseptillä apteekista, jos ei kuulu pistoksen maksutta saaviin ikäluokkiin. Yli 30-vuotiaille rokotteesta ei ole THL:n mukaan juurikaan hyötyä, sillä valtaosa HPV-tartunnoista on tuohon mennessä jo saatu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut