Länsi- ja Sisä-Suomen viranomaiset kehottavat varautumaan aurinkomyrskyihin: ”Voi johtaa jopa internetin kaatumiseen” - Kotimaa - Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen viranomaiset kehottavat varautumaan aurinko­myrskyihin: ”Voi johtaa jopa internetin kaatumiseen”

Tarpeeksi voimakas aurinkomyrsky voisi jopa kaataa internetin, minkä vuoksi niihin pitäisi Länsi- ja Sisä-Suomen viranomaisten mukaan varautua.

Aurinkomyrsky Nasan julkaisemassa kuvassa.

12.11. 20:42 | Päivitetty 13.11. 20:29

Aurinkomyrskyihin varautumiseen on syytä panostaa, kehottaa Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta aluehallintoviraston (avi) perjantaina lähettämässä tiedotteessa.

Valmiustoimikunta oli perehtynyt aurinkomyrskyjen aiheuttamiin riskeihin torstaina järjestämässään kokouksessa Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professorin Minna Palmrothin johdolla.

Useiden eri viranomaistahojen edustajista koostuvat valmiustoimikunta päivitti kokouksessa tilannekuvaansa myös koronaepidemian ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja Marko Pukkinen kertoo, että koronaepidemian osalta suurimmat huolet liittyvät tällä hetkellä rokotetahdin hidastumiseen ja kasvaneeseen sairaalakuormitukseen. Pukkinen toimii myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana.

Pukkisen mukaan valmiustoimikunnan kokouksissa käydään aina läpi erilaisia turvallisuuteen liittyviä uhkakuvia. Viime aikoina pääaiheena on ollut usein koronavirus, mutta jokaisessa kokouksessa pyritään kääntämään katsetta myös muihin varautumista vaativiin uhkiin.

Tällä kertaa viranomaiset saivat tietoa siitä, millaiset valmiudet Suomessa ja maailmalla olisi mahdolliselta aurinkomyrskyltä suojautumiseksi.

”Nämä seuraukset saattaisivat olla haastavat selättää yhteiskunnalle kovinkaan nopeasti, eli tästä meille puhuttiin ja siitä, että miten kukin omalla toimialallaan, oli se sitten mikä ala hyvänsä, voi varautua. Että tätä kannattaisi miettiä”, Pukkinen sanoo.

Aurinkomyrskyllä tarkoitetaan Auringossa tapahtuvaa voimakasta hiukkaspurkausta, joka maahan osuessaan aiheuttaisi ongelmia esimerkiksi sähkölaitteille.

Poikkeuksellisen voimakas aurinkomyrsky osuu maahan kerran 100–150 vuodessa.

Edellisen kerran tällainen myrsky koettiin, kun niin sanottu Carringtonin myrsky osui maan ilmakehään vuonna 1859.

Myrsky on mitatun historian äärimmäisin avaruus säätapahtuma. Se esimerkiksi kaatoi lennätinverkon, sytytti lennätinlaitoksia palamaan ja synnytti täysi kuuta kirkkaampia revontulia.

Vuonna 2003 keskivoimakas aurinkomyrsky kaatoi kokonaisen sähköverkon Ruotsin Malmössa.

Palmrothin mukaan Carringtonia vastaava myrsky saattaisi nykyisin aiheuttaa suuria vahinkoja maata kiertäville satelliiteille.

”Tarpeeksi voimakas aurinkomyrsky voi myös vaurioittaa merten pohjassa kulkevia tietoliikennekaapeleita ja voi johtaa jopa internetin kaatumiseen”, tiedotteessa kerrotaan.

Voimakasta aurinkomyrskyä on vaikea ennustaa ja sellaisen saapuminen maahan kesti esimerkiksi Carringtonin tapauksessa vain 17 tuntia.

Tiedotteen mukaan Suomen varautuminen esimerkiksi sähköverkon osalta on hyvä, koska Suomen kantaverkossa käytetään oikealla tavalla maadoitettuja muuntajia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut