Hallitus kokoontuu Säätytalolle kello 16 marraskuun 10. päivä 2021 - Kotimaa - Aamulehti

Marin: Nykyiset ravintola­rajoitukset pidetään voimassa – maanantaina arvioidaan, otetaanko niitä käyttöön uusilla alueilla

Hallitus neuvotteli keskiviikkoiltana koronatoimista. Ravintolarajoitukset saavat jatkoa, mutta ensi maanantaina pohditaan, otetaanko niitä käyttöön uusilla alueilla.

Pääministeri Sanna Marin puhui medialle ennen hallituksen koronatilannetta koskevia neuvotteluja Säätytalossa Helsingissä 10. marraskuuta 2021.

10.11. 15:18 | Päivitetty 10.11. 19:35

Hallitus neuvotteli keskiviikkona koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimista. Se linjasi, että hybridistrategian uudistettu toimintasuunnitelma otetaan käyttöön täysimääräisesti maanantaina. Uusi strategia korostaa paikallisia ja kohdennettuja toimia epidemian hoidossa.

Ravintolarajoituksia jatketaan, samoin koronapassin käytön laajentamisen valmistelua. Tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaoloa esitetään jatkettavaksi kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi keskiviikkona hallituksen koronaneuvottelujen jälkeen, että hybridistrategia otetaan käyttöön maanantaina ja ravintolarajoituksia jatketaan nykyisenlaisina. Rajoituksia ei kiristetä.

Ravintolarajoitusten käyttöönotosta uusilla alueilla arvioidaan maanantaina. Tämä koskisi mahdollisesti myös Pirkanmaata, joka siirtyi tiistaina koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Koronapassin käytön laajentamisen valmistelua jatketaan. Marinin mukaan asiassa on monia avoimia kysymyksiä, mutta valmistelu jatkuu ja esitys eduskunnalle pyritään antamaan mahdollisimman pian. Marinin mukaan ei ole itsestään selvää, että koronapassi voitaisiin ottaa työpaikoilla laajasti käyttöön.

Hätäjarrumekanismista keskusteltiin myös, mutta juuri nyt ei olla siinä tilanteessa, että mekanismi otettaisiin käyttöön, Marin kertoi. Se otettaisiin käyttöön, jos epidemiatilanne heikkenee yllättävästi ja erittäin vakavasti eikä epidemiatilannetta ei kyetä hallitsemaan laajasti käyttöönotetuilla alueellisilla toimilla. Hätäjarrumekanismin käyttöönoton kynnys on korkea, kertoi valtioneuvosto tiedotteessaan keskiviikkoiltana.

Valtioneuvosto kertoi, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää lisäksi mahdollisuutta valmistella määräaikaista tartuntatautilain muutosta, joka koskee sote-alan työntekijöiden ja työharjoittelussa olevien opiskelijoiden koronarokotussuojaa potilaiden ja asiakkaiden suojaamiseksi.

Ennen neuvotteluja kerrottiin, että 80 prosenttia ei riitä

Marinin mukaan Suomessa keskiviikkona saavutettu 80 prosentin rokotuskattavuus ei riitä, vaan se pitää nostaa yli 90 prosentin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi aiemmin keskiviikkona, että 12 vuotta täyttäneiden kahden rokoteannoksen saaneiden osuus on ylittänyt 80 prosentin rajan.

Marinin mukaan rokottamattomia joudutaan etsimään ”käsipelillä” eli käymään kansalaisia henkilö henkilöltä läpi ja kysymään heiltä rokotteiden ottamisesta.

”Kyllä se vaatii aika lailla ruohonjuuritason työtä, että me saamme loputkin ihmiset ottamaan rokotteen. Ei riitä että meillä on 80 prosentin rokotekattavuus, kyllä me haluamme nostaa sen 90 prosenttiin ja siitäkin yli. Mitä kattavammaksi sen saamme, sen parempi”, Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle hallituksen koronaneuvotteluihin.

Marinin mukaan hallitus keskustelee kokouksessaan koronaviruksen vastaisen hybridistrategiansa uuden version käyttöönotosta ja siitä, onko jotakin rajoitustoimia syytä edelleen jatkaa.

”Rokottamattomien keskuudessa epidemia valitettavasti leviää aika tehokkaasti, ilmaantuvuusluvut ovat korkeita ja sairaalahoidon kapasiteetti kuormittuu sen vuoksi, että ihmiset eivät ota rokotteita niin nopeasti kuin me toivoisimme”, Marin sanoi.

”Joudumme tänään käymään pohdintaa siitä, että pystymmekö kaikkia rajoitustoimia purkamaan vai olisiko vielä syytä pitää näistä nykyisistä, toistaiseksi voimassa olevista rajoituksista kiinni”, Marin jatkoi.

Koronapassi yrityksiin?

Marin suhtautui ennen neuvotteluja myönteisesti ajatukseen koronapassin käytön laajentamisesta. Koronapassin käytön laajentaminen mahdollistaisi Marinin mukaan sen, että yritykset voisivat tarjota asiakkailleen koronaturvallisia palveluita.

”Me tiedämme, että tähän voi toki liittyä perustuslaillisia haasteita ja lainsäädännöllisiä haasteita, mutta en usko että valtioneuvoston tahdosta on kiinni se, että koronapassin käyttöä voitaisiin laajentaa”, Marin sanoi.

Marinin mukaan hallitus käy tapaamisessaan läpi myös mahdollista rokotevelvollisuutta sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille.

”En usko, että laajemmalti puhumme siitä, että väestön keskuudessa rokotuksista tulisi pakollisia”, Marin sanoi.

Henriksson varauksellinen

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kiinnitti ennen neuvotteluja huomiota koronapassin käytön laajentamiseen liittyviin oikeudellisiin ongelmiin.

”Nämä ovat juridisesti ja oikeudellisesti hyvin vaikeita kysymyksiä, koska lähtökohtahan on se, että me elämme yhteiskunnassa, jossa meillä on oikeuksia ja jos niitä halutaan rajoittaa, niin silloin täytyy olla erityiset syyt”, Henriksson sanoi Säätytalolla.

”Jos tähän lähdetään, niin se vaatii kyllä perusteellisen valmistelun”, Henriksson jatkoi.

Henriksson ei myöskään pitänyt terveydenhuollon henkilökunnan rokotepakkoa hyvänä lähtökohtana, vaikka pitikin vastuullisena sitä, että terveydenhuollossa ja vanhustenhoidossa työskentelevät ottaisivat koronarokotukset.

”Kuuntelen kyllä herkällä korvalla sitä, mitä terveydenhuollon ammattilaiset kertovat ja ovat mieltä tästä asiasta”, Henriksson sanoi.

Aamulehden tekstiseuranta hallituksen neuvotteluiden alusta:

Kello 17.04: Saarikko siirtyi hallituksen neuvotteluihin. Suora lähetys päättyy.

Kello 17.01: Saarikko kertoo olevansa myöhässä neuvotteluista, sillä hän oli tapaamassa ja onnittelemassa Woltia. Saarikko kutsui Woltin johtoa tapaamiseen tänään.

Kello 16.59: Saarikko kertoo, että niin sanottu hätäjarrutus on korkean kynnyksen takana. Saarikko pitää koronapassin käytön laajentamista hyvänä ajatuksena. Hänen mukaansa ravintolarajoitusten jatkaminen olisi kannatettavaa, jos niistä voisi vapautua koronapassilla.

Kello 16.58: Kaikki mahdollinen on Saarikon mukaan tehtävä rokotekattavuuden parantamiseksi. Hän ei kuitenkaan näe rokotepakkoa hirveän todennäköisenä.

Kello 16.56: Suora lähetys jatkuu. Valtiovarainministeri Annika Saarikko saapui lehdistön eteen.

Kello 16.07: Hallitus on vetäytynyt keskusteluihin.

Kello 16.03: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saapuu median eteen. ”Hyvä uutinen on se, että pääsemme kattavuudessa 80 prosenttiin. Sitä on odotettu. Samaan hengenvetoon on sanottava, että virus ei prosentteja kumartele. Olemme tilanteessa, että tänään on todettu kolme uutta leviämisaluetta. Tautitilanne on niissä heikentynyt”, sanoo Kiuru.

Kiurun mukaan vaarana on terveydenhuollon kuormitus. Tänään on tarkoitus hallituksen keskuudessa arvioida koko kuvaa ja vetää johtopäätöksiä.

Kello 15.59: Ohisalo ei usko, että rajoituksia puretaan.

Kello 15.58: Ohisalo kommentoi rokotepakosta. Ohisalo haluaa kuulla aiheesta ammattilaisten näkemyksiä.

Ohisalon mielestä koronapassia kannattaa laajentaa.

Kello 15.55: Sisäministeri Maria Ohisalolta saapuu lehdistön eteen. Häneltä kysytään, miten voidaan viestittää rokottamattomille ja kehottaa heitä ottamaan rokotteita. Ohisalolta kysytään, miten heitä voidaan lähestyä. ”Yhteinen tehtävä on saada mahdollisimman korkeaksi rokotekattavuus. 80 prosentin kattavuus ei riitä. Tämä on rokottamattomien pandemia tässä kohtaa. Muistutan taas kerran siitä, että on etuoikeus saada rokote, koska maailmassa on niitä, jotka eivät niitä voi saada.”

”Nyt, kun tilanne menee heikompaan suuntaan, kysymys on siitä, että kannattaako rajoituksia purkaa. Minun mielestäni ei kannata missään nimessä.”

Kello 15.54: Rokotepakosta ei ole Henrikssonin mukaan käyty mitään keskusteluja vielä.

Kello 15.50: Henriksson puhuu rokotepakosta. ”Kun puhutaan pakosta, se on lähtökohtaisesti ei niin hyvä lähtökohta. Mitä tulee terveydenhuollon henkilökuntaan, kuuntelen tarkalla korvalla terveydenhuollon ammattilaisia. Jos tekee töitä terveydenhuollossa ja hoitaa vanhuksia päivisin, olisi vastuullista olla rokotettu. En ymmärrä sitä, että voisi edes lähteä töihin hyvällä mielellä, jos tietäisi, ettei ole rokotetta ottanut. Pakkorokottaminen on silti minulle vieras ajatus.”

Kello 15.48: Seuraavaksi median eteen astelee oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. ”Odotan, että saamme tilannekatsauksen ja voimme käydä läpi tilannetta ja keskustelemaan, miten varaudutaan mahdollisiin kehityskulkuihin. Odotan maltillista keskustelua. Olemme iloisia, että 80 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokotetta, mutta jaamme myös näkemyksen, että vielä heidän on syytä lähteä ottamaan rokote, jotka eivät ole sitä vielä ottaneet.”

Kello 15.47: Voiko alle 12-vuotiaille antaa rokotteita? Marin kertoo, että asia on viranomaisten harkinnasta.

Kello 15.45: Hallituksella on Marinin mukaan yhtenäinen kuva tämänhetkisestä tilanteesta.

Kello 15.43: Marinilta kysytään, aiotaanko ottaa uusi rokotekattavuustavoite, esimerkiksi 90 prosenttia. ”En usko, että asetamme uutta tavoitetta rokotekattavuudella. On hyvä, että 80 prosenttia kasassa, mutta tauti on vakava ja he, jotka eivät ota rokotteita joutuvat sairaalaan viruksen takia”, sanoo Marin.

Marin ennakoi, että ravintolarajoituksia joudutaan jatkamaan, vaikka 80 prosentin kattavuus on saavutettu.

Kello 15.42: Marinilta kysytään heistä, jotka eivät pysty ottamaan koronarokotteita terveyssyistä. Marin vastaa, että heitä on, mutta ei osaa sanoa tarkkaa lukumäärää.

Kello 15.41: Marinilta kysytään, aiotaanko koronapassin käyttöä laajentaa esimerkiksi työpaikoille. ”Mielestäni olisi hyvä, että koronapassin käyttöä voitaisiin laajentaa. Tänään kuullaan sosiaali- ja terveysministeriön valmistelutyöstä”, sanoo Marin.

Valmistelutyötä tehdään parhaimmillaan ja keskustellaan siitä, milloin laajentaminen voidaan ottaa käyttöön.

Kello 15.38: Ratkaisu löytyy Marinin mukaan rokotekattavuuden nostamisesta. ”Itse epäilen, että aika lailla käsipelillä joudumme purkamaan niitä, jotka eivät ole vielä rokotteita ottamaan. Henkilö henkilöltä käydään läpi, miksi ei ota rokotetta ja tulisitko ottamaan.” 80 prosentin kattavuus ei Marinin mukaan riitä.

Kello 15.36: Pääministeri Sanna Marin saapui kommentoimaan neuvotteluja. ”Me keskustelemme rokotekattavuudesta, se on nyt 80 prosenttia, mutta keskustelemme, miten hybridistrategia otetaan käyttöön ja samalla käymme keskustelua sitä, onko joitain rajoitustoimia syytä jatkaa. Rokottamattomien keskuudessa epidemia jatkuu vielä. Hoidon kapasiteetti kuormittuu, koska ihmiset eivät ota rokotteita niin nopeasti kuin pitäisi. Käymme pohdintaa, pystymmekö purkamaan kaikkia rajoituksia.” Hätäjarrua ei aktivoida Marinin mukaan.

Kello 15.31: Ministereiden saapumista odotellaan.

Päivitys 10.11.2021 kello 21.00: Päivitetty juttua valtioneuvoston lähettämän tiedotteen pohjalta.

Päivitys 10.11.2021 kello 19.44: Päivitetty kommentit neuvottelujen päättyessä.

Päivitys 10.11.2021 kello 18.39: Täydennetty juttua Marinin lisäkommenteilla ja Henrikssonin kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut