Haavisto: Suomi voisi sulkea rajansa, jos Puolan tilanne toistuisi meillä - Kotimaa - Aamulehti

Ministerit: Suomi voi sulkea rajansa nykylainsäädännöllä, jos Puolan tilanne toistuisi meillä

Ulkoministerin mukaan EU:n tulee neuvotella niiden maiden kanssa, jotka mahdollistavat siirtolaisten kauttakulun Valko-Venäjän kautta. Lisäksi uusi sanktiopaketti kohdistuu ”ihmiskauppaa tekeviin tahoihin”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvattiin 2. marraskuuta.

9.11. 14:50 | Päivitetty 9.11. 16:46

STT, Berliini

Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Haavisto sanoi yhdessä Latvian ulkoministerin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että rajavalvontalaki antaa mahdollisuuden sulkea Suomen raja väliaikaisesti, jos tarve vaatii. Rajojen sulkemisesta voitaisiin Haaviston mukaan päättää hybridiuhan tai muiden Suomen turvallisuutta uhkaavien tilanteiden edessä.

Valko-Venäjän tämänhetkistä toimintaa ulkoministeri pitää täysin tuomittavana. EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle.

Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.

”Jos Valko-Venäjä tuo pakolaisia alueellensa Minskiin, sen pitää niitä itse huolehtia, se on selvää. Se ei voi niitä poliisivoimin tai sotilasvoimin työntää rajan ylitse”, Haavisto sanoi.

Valko-Venäjää vastaan on Haaviston mukaan valmisteilla viides sanktiopaketti, joka kohdistuu myös kauttakulun mahdollistaviin ja ihmiskauppaa tekeviin tahoihin. Lisäksi EU:n pitää Haaviston mukaan neuvotella diplomaattisesti niiden maiden kanssa, jotka tarjoavat reitin ihmisten kuljettamiseen.

EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle. Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.

Haavisto tapasi latvialaisen kollegansa Edgars Rinkevicsin tänään Helsingissä. Valko-Venäjän toiminta nousi keskustelussa isosti esille, minkä ohella ministerit keskustelivat esimerkiksi koronaepidemiasta.

Haavisto tapasi latvialaisen kollegansa Edgars Rinkevicsin tänään Helsingissä.

Ohisalo ei lämpene turvapaikanhakua rajoittavalle laille

Pekka Haaviston lisäksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi tiistaina, että nykyinen rajavartiolaki antaa Suomelle mahdollisuuden rajojen sulkemiseen, jos Suomeen kohdistuisi esimerkiksi Valko-Venäjän ja sen EU-naapurien rajoilla nähty vaikuttamisoperaatio.

Ohisalo muistuttaa, että esimerkiksi koronapandemian yhteydessä Suomi on sulkenut rajanylityspaikkojaan. Hän ei puolestaan lämpene kokoomuksen kansanedustajien esittämälle laille, jolla turvanpaikanhakua voitaisiin rajoittaa ja estää tilapäisesti.

Ohisalo arvioi toimittajille eduskunnassa tiistaina, että esitys ei olisi Suomen kansainvälisten sitoumusten mukainen. Hän sanoi, että turvapaikkaa on pystyttävä hakemaan jostain kohdasta rajaa.

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) ja 16 muuta kokoomusedustajaa ovat jättäneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jonka mukaan Suomen tulisi säätää lakiin mahdollisuus sulkea raja tilapäisesti turvapaikanhaulta, kuten esimerkiksi Liettua on Valko-Venäjän toimien vuoksi tehnyt.

”Kyllä hybridivaikuttamiseen on reagoitava eri tavoin kuin siihen, että vain haetaan turvapaikkaa”, Ohisalo sanoi.

Haavisto kertoi pitävänsä Valko-Venäjän tämänhetkistä toimintaa täysin tuomittavana. Ohisalo puolestaan kuvaili toimintaa valtiolliseksi ihmissalakuljetukseksi.

”Tämä ratkaistaan yhdessä EU:na, ei yksittäisinä jäsenvaltioina”, Ohisalo painotti.

Päivitys 9.11.2021 kello 16.45: Päivitetty juttuun Maria Ohisalon kommentit aiheeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut