Aamulehden verokone 2021: kaikki yli 100 000 euroa tienanneet - Kotimaa - Aamulehti

Ketkä tienasivat yli 100 000 euroa viime vuonna? – Aamulehden verokone aukeaa keskiviikkona aamulla

Verokoneesta löydät vuonna 2020 yli 100 000 euroa tienanneiden julkiset tulo- ja verotiedot. Kone päivittyy keskiviikon aikana uusilla tiedoilla.

9.11. 11:29

Aamulehti

Tuloverotuksen julkiset tiedot vuodelta 2020 julkaistaan keskiviikkona 10. marraskuuta. Tiedot päivittyvät Aamulehden verokoneeseen heti keskiviikkona aamulla osoitteessa aamulehti.fi/verokone.

Koneesta löytyvät henkilöt, jotka tienasivat viime vuonna yli 100 000 euroa eivätkä ole kieltäneet tietojensa luovuttamista medialle. Tiedot tarkentuvat keskiviikon aikana, kun Aamulehti yhdessä Sanoman medioiden kanssa päivittää puuttuvia tietoja verokoneeseen ja uutisoi tulokärjestä.

Verokoneessa kerrotaan henkilön verotettavat ansio- ja pääomatulot sekä maksetut verot. Ansiotulot ovat yleensä tavallista palkkaa tai esimerkiksi eläkettä. Pääomatuloa saa esimerkiksi yrityksen tai arvopapereiden myynnistä, osingoista tai vuokratuloista.

Pirkanmaalla 209 vastusti

Verottaja tarjosi aiempien vuosien tapaan mahdollisuutta vastusta omien verotietojensa luovuttamista medialle. Silti kaikkien suomalaisten verotiedot ovat erikseen pyydettynä julkisia.

Viime vuonna Aamulehti etsi yhteistyössä Sanoman medioiden kanssa yhteensä 1 018 piilotettua nimeä. Tänä vuonna tilanne on muuttunut merkittävästi avoimemmaksi. Huhtikuussa Helsingin hallinto-oikeus päätti, että vastustamispyynnön esittäjien henkilöllisyys on julkinen tieto.

Viime vuonna medialle annettavista verotiedoista puuttui 4 400 nimeä, joista Pirkanmaalta oli 315. Tänä vuonna yli 2 300 henkilöä vastusti luovuttamista. Heistä pirkanmaalaisia oli yhteensä 209.

Verotietojen julkaisun vastustaminen

Medialle luovutettavilta verotietojen listoilta puuttuu tuloverotuksen julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovutusta ja joiden pyynnön Verohallinto on hyväksynyt.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa tietojen luovutuksen vastustamisen.

Ensimmäiset vastustamispyynnöt tehtiin 2019, jolloin poistoa vuoden 2018 verotiedoista pyysi 231 ihmistä koko maassa.

Viime vuonna poistoa vuoden 2019 tiedoista pyysi yli 4 000 ihmistä.

Aamulehti julkaisee piilotettuja verotietoja, koska verottajan kanta on vastoin lainsäätäjän tahtoa ja kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Verotiedot antavat tietoa siitä, miten erilaisissa ammateissa ansaitaan, kuinka erilaisista työtehtävistä ja suorituksista palkitaan, miten suurituloiset ovat vaurastuneet, millaisia vaurastumisen mahdollisuuksia ylipäätään on olemassa ja millä tavalla verotaakka jakautuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut