Åbo Akademi irtisanoi rehtorinsa Moira von Wrightin, syynä luottamuskriisi - Kotimaa - Aamulehti

Åbo Akademi irtisanoi rehtorinsa – yliopiston hallituksen mukaan syynä luottamuskriisi

Moira von Wright ehti toimia rehtorina kaksi vuotta. Von Wright katsoo, ettei päätös ole oikeutettu.

1.11. 18:41

Åbo Akademi on irtisanonut rehtorinsa Moira von Wrightin. Yliopiston hallituksen mukaan syynä työsopimuksen irtisanomiseen on syntynyt luottamuskriisi sekä hallituksen ja rehtorin eriävän näkemys johtajuudesta yliopistossa.

”Yhteisön ja rehtorin välillä on ollut eräänlainen luottamuskriisi aika pitkään”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson.

Hän ei avaa tarkemmin luottamuskriisin syitä. Kyse ei kuitenkaan ole mistään yksittäistapauksesta, vaan asiassa on ”monia kerrostumia”.

Professori von Wright aloitti Åbo Akademin rehtorina 2019. Hänen valintaansa perusteltiin muun muassa yhteistyökyvyllä, visionäärisellä ajattelulla ja hyvällä johtamistaidolla.

”Eri näkemyksiä johtamistavoista”

Wilhelmssonin mukaan von Wrightin suhteen on ollut luottamuspulaa yliopistolla ”merkittävän osan” hänen toimikaudestaan. Hallituksen suuntaan yhteistyö on toiminut hyvin.

”Hänellä on ollut paljon hyviä kehityssuunnitelmia, mutta yhteisön luottamus on hyvin laajalti mennyt. Meillä on eri näkemyksiä johtamistavoista.”

Rehtorin tehtäviä hoitaa toistaiseksi vararehtori Mikael Lindfelt. Åbo Akademi aloittaa lähiaikoina uuden rehtorin rekrytoinnin.

”Olen tehnyt hyvää työtä”

Von Wright on hallituksen päätöksestä eri mieltä.

Moira von Wright aloitti Åbo Akademin rehtorina vuonna 2019.

”Minusta se ei ole oikeutettu”, von Wright sanoo. ”Olen tehnyt työni periaatteellisesti.”

Hänkään ei avaa yksityiskohtia irtisanomisen takana, mutta sanoo tehneensä hyvää työtä.

”Minulla on ollut hyvä porukka, jonka kanssa olen tehnyt tärkeää ja hyvää työtä. Siihen on liittynyt tiettyjä muutoksia, jotka herättävät vastarintaa. En tässä vaiheessa sano vielä mitään muuta, tämä on sen verran uutta.”

Åbo Akademin yliopistokollegio lähetti syyskuussa rehtorille ja hallitukselle kirjeen, jossa se ilmaisi huolensa yliopiston johtamisen ongelmista.

Lokakuussa Åbo Akademin työntekijä kertoi Turun Sanomille, että yliopistossa vallitsee pelon kulttuuri, jossa johtoa ei voi kritisoida. Hänen mukaansa rehtorin johtamistyyli on hierarkkinen ja siitä puuttuu vuorovaikutus. Von Wright kiisti syytökset.

Ongelmia viestinnässä

Åbo Akademin ylioppilaskunta on pitänyt esillä ongelmia yliopiston viestinnässä.

”Sekä rehtoria että yliopistoa on ylioppilaskunnan puolesta kritisoitu siitä, että viestintä on ollut puutteellista meidän näkökulmasta”, sanoo ylioppilaskunnan puheenjohtaja Joonas Karlsson.

”Päätökset on sitten tehty kollegiossa. Kollegio lähetti kirjeen”, josta tämä koko juttu lähti.

Wilhelmssonin mukaan päätös irtisanomisesta ei ollut helppo, mutta se oli lähes yksimielinen. Yksi hallituksen jäsenistä äänesti tyhjää.

Åbo Akademi on ruotsinkielinen yliopisto, joka toimii Turussa ja Vaasassa. Von Wright oli yliopiston ensimmäinen naispuolinen rehtori.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut