Presidentti Niinistö: Turvallisuuskysymykset ja yhteinen rajanaapuri Venäjä puhuttivat tapaamisessa Viron presidentti Karisin kanssa - Kotimaa - Aamulehti

Presidentti Niinistö: Turvallisuuskysymykset ja yhteinen rajanaapuri Venäjä puhuttivat tapaamisessa Viron presidentti Karisin kanssa

Viron uusi presidentti vieraili ensi kertaa Suomessa Niinistön Moskovan-vierailun edellä.

Viron uusi presidentti Alar Karis oli tiistaina ensivierailullaan Suomessa presidentti Sauli Niinistön vieraana.

26.10. 17:08

Helsinki

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Suomessa ensivierailullaan olleen Viron uuden presidentin Alar Karisin.

Presidenttien tapaamisen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa Niinistö kertoi, että keskusteluaiheina tapaamisessa olivat muun muassa turvallisuuskysymykset sekä maiden yhteinen rajanaapuri Venäjä. Niinistö on tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin perjantaina Moskovassa.

”Euroopan turvallisuustilanteesta puhuttiin, ja koska meillä on molemmilla Venäjä rajanaapurina, myös Venäjän asemasta puhuttiin paljonkin, varsinkin koska olen itse vierailemassa Moskovassa perjantaina”, Niinistö sanoi toimittajille.

Asialistalla oli odotettavasti myös koronavirustilanne, joka tällä hetkellä näyttää Virossa ja muissa Baltian maissa merkittävästi pahemmalta kuin Suomessa.

”Naapurimaan presidenttinä olen seurannut ilolla sitä, kuinka onnistuneesti Suomi on kamppaillut koronavirusta vastaan meidän maahamme verrattuna, ja kuinka hyvin olette onnistuneet väestönne rokottamisessa. Toivon todella, että voimme sanoa samaa Virosta pian”, Karis kommentoi.

Presidenttien tapaamisen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa Niinistö kertoi, että keskusteluaiheina tapaamisessa olivat muun muassa turvallisuuskysymykset sekä maiden yhteinen rajanaapuri Venäjä.

Karis: Viro olisi iloinen, jos Suomesta tulisi Naton jäsen

Niinistön mukaan Suomen ja Viron kahdenväliset suhteet ovat erinomaisessa kunnossa, kuten asia on perinteisesti ollut. Presidentit kiistivät sen, että koronavirus ja siihen liittyvät rajoituksen muun muassa maahanmuutossa olisivat vaurioittaneet maiden suhteita.

STT:n toimittajan kysyessä Viron presidentiltä muiden Nato-maiden kantoja Suomen mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitossa Karin korosti sitä, että keskustelu siitä on käytävä Suomessa, ei Virossa, eikä hän voi puhua kaikkien Nato-maiden puolesta.

”Tietysti omasta puolestamme olisimme iloisia, jos Suomesta tulisi jäsen jossain vaiheessa tulevaisuutta”, Karis sanoi.

Niinistön ja Karisin tapaaminen oli alun perin tarkoitus toteuttaa jo toissa viikolla, mutta tapaaminen siirtyi Niinistön altistuttua koronavirukselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut