Maskipakko pysyy junissa ja lennoilla - Kotimaa - Aamulehti

Maskipakko pysyy junissa ja lennoilla toistaiseksi – ”Valtaosa asiakkaista ymmärtää ohjeistuksemme”

VR:n tuore kysely kertoo, että 43 prosenttia pitää maskipakkoa hyvänä junissa. Finnair aloitti paluun normaaliin, kun kahvi- ja välipalamyynti palasi lennoille.

Lennot käynnistyivät Tampere-Pirkkalan lentoasemalta tiistaiyönä 5. lokakuuta. Aamulehti lensi ensimmäisien mukana Latvian Riikaan. Kuvassa on Ossi Hakkarainen (takana), Tuula Iresvärd ja Mirel Heinonen.

21.10. 16:49

Aamulehti

Finnair ja VR eivät ole höllentämässä maskipakkoa ainakaan toistaiseksi.

VR:stä kerrotaan, että kokonaisuutta seurataan tiiviisti ja muutoksia tehdään tarvittaessa.

Viestintäpäällikkö Mira Linnamaan mukaan VR on yhteistyössä Helsingin seudun liikenteen kanssa, koska maskipakko on myös lähijunissa. Kun muutoksia tulee, ne ulottuvat kaikkiin vuoroihin niin lähi- kuin kaukoliikenteessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti kuun vaihteessa maskisuositustaan. Suositus ei perustu enää koronaepidemian eri vaiheisiin vaan pääosin omaan tilannekohtaiseen harkintaan.

Lue lisää: Maskisuositus muuttuu – THL ohjeistaa nyt käyttämään maskia ”oman harkinnan mukaan”

THL linjasi, että maskia kannattaa edelleen käyttää etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton. Niinpä VR:llä sekä Finnairilla on edelleen maskipakko.

”Se on osa matkustusehtoja, jotka matkustaja hyväksyy ostaessaan lipun”, Linnamaa korostaa.

Maskin käyttö väheni

THL:n uusi suositus on huomattu VR:llä. ”Maskin käyttö on selkeästi vähentynyt junissa tuon ilmoituksen jälkeen.”

VR tekee kuukausittain asiakaskyselyn, jossa seurataan asiakkaiden toiveita.

”Syyskuun kyselyn mukaan 43 prosenttia asiakkaista katsoi, että maskipakko on hyvä junamatkoilla. Elokuussa luku oli 58 prosenttia. Kyselyyn vastasi 1 800 asiakasta.”

Jos junamatkustajalla ei ole maskia, henkilökunta huomauttaa asiasta.

Osa matkustajista on ollut siinä luulossa, että maskipakko olisi poistunut junista. Kaukojunista voi kuitenkin ostaa maskeja junan henkilökunnalta. Niitä myydään noin 50 kappaletta päivässä.

Linnamaan mukaan maskit herättävät intohimoja. Erilaisia tilanteita on jouduttu setvimään junavaunuissa erityisesti viime viikkoina.

Linnamaa sanoo, ettei onneksi ole törmätty uhkaaviin häiriökäyttäytymisiin muutamaa yksittäistä haastavampaa tilannetta lukuun ottamatta. ”Henkilökuntamme on osannut ratkoa maskittomuudesta johtuvat ongelmat. Yleensä keskustelulla on pärjätty.”

Mikäli matkustaja ei kerta kaikkiaan suostu pitämään maskia naamallaan, hänet on pyritty ohjaamaan vaunuun, jossa olisi enemmän tilaa. ”Junasta poistaminen on äärimmäinen ja viimeinen keino. Maskiongelmissakin pyrimme ajattelemaan asiakaslähtöisesti.”

”Valtaosa ymmärtää ohjeistuksemme”

Finnairilla seurataan pandemian kehittymistä ja Suomessa annettavia ohjeistusten lisäksi Euroopan ilmailuturvallisuusviranomaisen EASA:n ohjeita lentoyhtiöille.

Finnairin viestintäjohtajan Päivyt Tallqvistin mukaan EASA ei ole tässä vaiheessa päivittänyt maskiohjeistustaan. ”Arvioimme terveysturvallisuutta säännöllisesti ja teemme tarvittaessa muutoksia.”

Tallqvistin mukaan yksittäisiä asiakkaita, jotka haluaisivat olla ilman maskia, on ollut koko pandemian ajan.

”Jonkin verran saimme kyselyitä asiakkailta THL:n ohjeistuksen muututtua, mutta valtaosa asiakkaista ymmärtää ohjeistuksemme ja käyttää maskia. Maskien käytöstä ohjeistetaan myös ennen matkaa sähköposteissa.”

Maskipakossa on kyse Finnairin turvallisuusohjeistuksesta, jonka noudattamatta jättäminen tietää seuraamuksia.

Lentokoneista poistutaan ja sinne mennään ryhmissä. Tämä on sujunut yhtiön mukaan hyvin. Kun se tehdään ohjeistuksen mukaisesti, se sujuu myös nopeasti.

Myynti palasi lennoille

Finnair on jo aloittanut osittaisen paluun normaalioloihin. ”Lennon aikainen myynti palasi lennoille syyskuussa, lounget avautuivat jo edelliskuussa.”

Pandemian aikana Finnairilla oli pitkään karsittu tarjoilu, jotta kontaktien määrä olisi mahdollisimman vähäinen.

”Syyskuussa aloitimme välipala- ja kahvimyynnin lennoilla. Samalla uudistimme maksupäätteen, jonka käytössä on ollut teknisiä ongelmia joillain lennoilla. Tämä on hidastanut tuotteiden myyntiä.”

Tallqvist korostaa, että matkalle lähtijän kannattaa tarkastaa kohdemaan maskiohjeistukset ja noudattaa niitä.

”Maskia edellytetään monissa maissa edelleen julkisissa sisätiloissa tai julkisessa liikenteessä.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut