Käräjäoikeus määräsi Elokapinan taustayhdistyksen omaisuutta takavarikkoon 20  000 euron edestä - Kotimaa - Aamulehti

Käräjäoikeus määräsi Elokapinan taustayhdistyksen omaisuutta takavarikkoon 20  000 euron edestä

Elokapinan sakkojen maksu voi olla laitonta, arvioi Poliisihallitus.

12.10. 15:55 | Päivitetty 12.10. 16:24

Helsingin käräjäoikeus määräsi tiistaina ilmastoliike Elokapinan taustayhdistyksen Elonvaalijoiden omaisuutta takavarikkoon 20  000 euron edestä.

Poliisi epäilee Elonvaalijat ry:tä kahdesta rahankeräysrikoksesta. Ensimmäinen olisi tapahtunut huhtikuun 26. päivän ja kesäkuun 18. päivän välisenä aikana, toinen 15. syyskuuta.

Poliisi selvittää, onko rahankeräyslain kuudetta pykälää rikottu, eli onko rahaa kerätty lainvastaiseen tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavaan toimintaan.

Vakuustakavarikko on turvaamistoimenpide, joka tehdään mahdollisen tulevan tuomion varalta. Käräjäoikeuden päätöksen perusteet ovat toistaiseksi salaiset.

Sakkojen keruu rikkoisi mahdollisesti lakia

Elokapinan varainkeruu oli esillä myös tiistaina, kun Svenska Yle kertoi, että sosiaalisessa mediassa kiertää viesti, jossa pyydetään vapaaehtoisilta maksuja Elokapinan mielenosoittajien sakkojen maksamiseksi.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Jouni Kitunen arvioi Ylelle, että tällainen toiminta voi rikkoa rahankeräyslakia. Kitunen myös arvioi, että tällainen keräys tuskin saisi lupaa poliisilta.

–  Rahankeräyslupa myönnetään vain, jos varat menevät yleishyödylliseen tarkoitukseen. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan yksilöiden sakkojen maksaminen ei ole tällainen tarkoitus.

Lisäksi Kitusen mielestä olisi kummallista, jos poliisi hyväksyisi pienimuotoisenkin keräyksen, jossa rahat menisivät sakkojen maksuun. Hänen mukaansa siinä tuettaisiin epäsuorasti laitonta toimintaa.

Toisaalta rahankeräyslupaa ei vaadita pienimuotoiseen, alle 10  000 euron suuruiseen rahankeräykseen, joka kestää korkeintaan kolme kuukautta. Pienkeräyksessä ei myöskään ole vastaavaa yleishyödyllisyyden vaatimusta, mutta siitä on tehtävä kirjallinen ilmoitus poliisilaitokselle vähintään viisi arkipäivää ennen keräyksen aloittamista.

Ilmastohätätilan julistamista ja tehokkaampaa ilmastopolitiikkaa vaativan Elokapinan mielenosoituksissa Helsingissä on viime aikoina otettu kiinni aktivisteja, joista osaa on sakotettu.

Svenska Yleä siteeranneen Iltalehden haastattelema Elokapinan edustaja kertoi, ettei järjestö ole tietoisesti rikkonut lakia. Hänen mukaansa viestiä ei ole levitetty liikkeen sosiaalisen median kanavilla

Muokkaus 12.10. kello 16.23: täydennetty artikkelia kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos