Vihreät järjestelee ministerisalkkunsa Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi - Kotimaa - Aamulehti

Krista Mikkonen nousee sisäministeriksi – Emma Karista ympäristöministeri Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi

Maria Ohisalo palaa vanhempainvapaalta ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Krista Mikkonen (vasemmalla) siirtyy sisäministeriksi ja Emma Karista tulee ympäristöministeri Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi. Vihreiden puheenjohtajana Ohisaloa sijaistaa Iiris Suomela. Maria Ohisalo palaa vanhempainvapaalta ympäristöministeriksi.

11.10. 8:48 | Päivitetty 11.10. 23:31

Vihreät päätti maanantaina ministeritehtävien jaosta sisäministeri Maria Ohisalon loppusyksystä alkavan vanhempainvapaan aikana. Nykyisestä ympäristö- ja ilmastoministeristä Krista Mikkosesta tulee uusi sisäministeri. Mikkonen aloittaa tehtävässä marraskuussa.

Emma Kari valittiin ympäristö- ja ilmastoministeriksi Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi. Karista tulee myös hallitusviisikon jäsen. Ohisalo palaa ensi keväänä vanhempainvapaalta hoitamaan ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävää.

”Ajattelen niin, että kun siirryn ympäristö- ja ilmastoministeriksi, tietysti puolueen puheenjohtajana pystyn antamaan näille asioille vielä suurempaa painoarvoa paitsi julkisessa keskustelussa mutta myös sitten vaikkapa viisikon yhteistyössä ja siinä kokonaisuudessa”, sanoi Ohisalo ministerivalintojen tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto jatkaa nykyisessä tehtävässään.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jää pian vanhempainvapaalle. Ohisalo kuvattiin vihreiden ministeriryhmän sijaisjärjestelyjä käsittelevän puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen tauolla.

Päätöksen sijaisjärjestelyistä tekivät vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä, jotka olivat koolla Helsingissä iltapäivästä puoli viidestä alkaen. Kokous oli pitkä, ja tiedotustilaisuus valinnoista järjestettiin lopulta iltamyöhällä puoli yhdentoista jälkeen.

Mikkonen valittiin sisäministeriksi yksimielisesti

Ympäristö- ja ilmastoministeriksi olivat ehdolla istuva ministeri Mikkonen, ensimmäisen kauden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Atte Harjanne sekä tehtävään äänestetty Kari. Kokouksessa annettiin yhteensä 61 ääntä, joista Kari vei ensimmäisellä äänestyskierroksella 33.

Ympäristö- ja ilmastoministerin äänestämisen jälkeen sisäministeriksi nostettiin yksimielisesti Mikkonen. ”Turvallisuus syntyy siitä, että meillä kaikki voi hyvin ja sosiaalipolitiikka on iso osa sen turvallisuuden lisäämistä. Syrjäytymisen ehkäisy, nämä ovat kaikki teemoja, joita haluan jatkaa sisäministerinä, kun niihin saappaisiin hyppään”, kommentoi Mikkonen valintaansa tuoreeltaan.

Kari koulutukseltaan ympäristötieteen maisteri

Ympäristö- ja ilmastoministeriksi nouseva puolueen eduskuntaryhmää johtava Kari on toisen kauden kansanedustaja. Hän toimi ympäristöministerin erityisavustajana vuonna 2014, ministerinä toimi puolueen silloinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

”Kun on ihminen, joka on tullut politiikkaan, tullut vihreisiin ympäristö- ja luonnonsuojelupolitiikan takia, niin on aika selvää, että ilmasto- ja ympäristöministerin pesti on unelmapesti”, kertoi Kari tiedotustilaisuudessa ministerivalintansa jälkeen.

Kari on koulutukseltaan ympäristötieteen maisteri. Kotisivuillaan itseään feministiksi kuvaileva Kari on myös vihreiden naisjärjestön puheenjohtaja ja kolmen lapsen äiti. Helsinkiläinen Kari pyrki Niinistön seuraajaksi puolueen johtoon vuonna 2017. Puheenjohtajakisan voitti tuolloin Touko Aalto.

Kari nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2008 ja vaikuttaa siellä nyt neljättä perättäistä kautta. Hän on syntynyt vuonna 1983.

Pitkää kokousta ennakoitiin

Vihreiden ministerivalinta venyi iltamyöhään. Sitä osattiin odottaa.

”Voi tulla pitkäkin kokous”, kommentoi varapuheenjohtaja Iiris Suomela mennessään kokoukseen. Suomela tulee sijaistamaan Ohisaloa puolueen puheenjohtajana.

”Ottakaa rento takakeno ja valmistautukaa pitkään iltaan”, naurahti myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari kokouksen alla toimittajille.

Lue lisää: Maria Ohisalon sijaiseksi nouseva Iiris Suomela korostaa EU:n tärkeyttä Suomelle ja ilmastonmuutoksen torjunnalle

Päivitys: 11.10. kello 16.47 juttuun on lisätty kokoukseen menevien Iiris Suomelan ja Emma Karin kommentit.

Päivitys 11.10. kello 22.53: Päivitetty juttua tiedotustilaisuuden annilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: