Tytti Yli-Viikarille ja Mikko Koiraselle syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä – näin ex-pääjohtaja kommentoi - Kotimaa - Aamulehti

Tytti Yli-Viikarille ja Mikko Koiraselle syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä – näin ex-pääjohtaja kommentoi

Syyttäjä on lisäksi nostanut syytteet pääjohtaja Tytti Yli-Viikaria vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Nämä syytteet liittyvät Yli-Viikarin virkamatkoihin ja Finnairin lentopisteisiin.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari puhui medialle oltuaan eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavana 23. kesäkuuta 2021 Helsingissä.

7.10. 10:07 | Päivitetty 7.10. 13:19

Syyttäjä on nostanut syytteen Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entistä pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria ja johtaja Mikko Koirasta vastaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syyte koskee VTV:n viranhaltijan kanssa vuonna 2016 solmittua virkasuhteen päättymissopimusta. Toissijaisesti vastaajille vaaditaan rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Sekä Yli-Viikari että Koiranen kiistävät syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä on lisäksi nostanut syytteet Yli-Viikaria vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Syytteet koskevat Yli-Viikarin virkamatkoilta vuosina 2016–2020 kertyneiden Finnair Plus -palkintopisteiden käyttämistä yksityiskulujen maksamiseen vuosina 2018–2020.

Yli-Viikari kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Lue lisää: Esitutkinta Tytti Yli-Viikarin rikosepäilyistä valmistui – epäilyt virkarikoksista ja maksuvälinepetoksesta VTV:n johdossa etenevät syyttäjän arvioitavaksi

Yli-Viikari irtisanottiin kesäkuussa

Yli-Viikari ja sittemmin viraston lakiasiainjohtajaksi siirtynyt Koiranen pidätettiin viroistaan huhtikuussa rikosepäilyjen takia. Kesäkuun lopulla eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin. Se katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana oli kokonaisuutena arvioiden romahtanut hänen toimintansa vuoksi.

Lue lisää: VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on irtisanottu eduskunnan täysistunnon päätöksellä

Yli-Viikari on valittanut virasta pidättämisestään sekä irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Myös Koiranen on valittanut virasta pidättämisestään.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikari valitti irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen – valittanut aiemmin myös virasta pidättämisestä

VTV:n tehtävänä on tarkastaa muun muassa valtion viranomaisten, liikelaitosten ja rahastojen taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Eduskunta nimitti Yli-Viikarin viraston johtoon vuoden 2016 alusta alkaen viideksi vuodeksi.

Yli-Viikari kieltäytyi aiemmin vastaamasta kysymyksiin lentopisteistä

Yli-Viikarin matkustelu oli noussut otsikoihin jo aiemmin. Keskusrikospoliisi kertoi tutkinnan aloittamisesta sen jälkeen, kun Iltalehti oli julkaissut tammikuussa jutut VTV:n viranhaltijan omituisesta työsopimuksesta sekä Yli-Viikarin lentopisteisiin liittyvistä epäselvyyksistä.

Helmikuussa myös eduskunnan tarkastusvaliokunta aloitti selvityksen VTV:n toiminnasta. Valiokunta katsoi kesäkuussa julkaistussa mietinnössään, että Yli-Viikarin toiminta oli merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen sekä vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteisiin ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Mietinnössä pyrittiin myös selvittämään, miten Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoilta kertyneitä etupisteitä. Yli-Viikari kieltäytyi vastaamasta valiokunnan kysymyksiin. Hän katsoi, että Finnair Plus -tilin tiedot ovat henkilökohtaisia.

Valiokunta piti Yli-Viikarin vaikenemista valitettavana sekä tarkastusviraston oman toiminnan uskottavuutta horjuttavana.

”Pääjohtajana hän on lisäksi jättänyt tilanteen selvittämisen julkisuudessa sekä asiasta tiedottamisen alaistensa vastuulle”, mietinnössä todettiin.

Viranhaltijan työsopimuksen osalta tarkastusvaliokunta viittasi eduskunnan oikeusasiavaltuutettu joulukuiseen ratkaisuun, jossa sopimus todettiin lainvastaiseksi.

Lue lisää: Yli-Viikari ajoi itsensä nurkkaan kerta toisensa jälkeen

Lue lisää: Kesäkuussa irtisanotulle Tytti Yli-Viikarille haetaan seuraajaa VTV:n johtoon

”Pidän kohtuuttomana”

Yli-Viikari pitää kohtuuttomana, että VTV:n viranhaltijan virkasuhteen päättymissopimusta arvioidaan vuosien päästä rikosoikeudellisesti.

”Pidän kohtuuttomana, että pyrittyämme viraston johdossa löytämään viraston kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun, asiaa arvioidaan yli viiden vuoden päästä rikosoikeudellisena vastuukysymyksenä, vaikka asiassa ei ole tullut aiemmin eikä nyt esiin mitään, joka viittaisi siihen, että olisimme toimineet vastoin virkavelvollisuuksiamme tai viraston etua”, Yli-Viikari sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Sopimuksen mukaan VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja viraston tuolloinen hallintojohtaja Koiranen.

Yli-Viikarin mukaan viraston johdossa pyrittiin löytämään ratkaisu, joka katsottiin sopimusta tehtäessä perustelluksi olosuhteet huomioiden.

”Missään vaiheessa sopimusneuvotteluita, joissa oli edustettuna myös virkamiesyhdistys, järjestelyn mahdollinen lainvastaisuus ei noussut esiin. Eduskunnan oikeusasiamies ei asiaa koskevassa ratkaisussaan nähnyt tarpeelliseksi käynnistää rikosoikeudellista menettelyä”, Yli-Viikari sanoo tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut