Pakollinen tunnistautuminen kaikkeen rahapelaamiseen - Kotimaa - Aamulehti

Hallitus rajoittaa maksu­liikennettä ulkomaisille raha­peli­yhtiöille, pakollista tunnistautumista laajennetaan

Hallitus aikoo arpajaislain uudistuksessaan laajentaa rahapelien pakkotunnistautumista ja rajoittaa maksuliikennettä ulkomaisille rahapelisivustoille. Rahapeliautomaattien määrään tai sijoitteluun esitys ei puutu.

Veikkauksen peliautomaatteja Helsingissä.

23.9.2021 13:25

Sisäministeriö kertoi torstaina rahapelaamista säätelevän arpajaislain uudistuksista.

Hallitus aikoo esityksessään rajoittaa maksuliikennettä ulkomaisille rahapelisivustoille.

Maksuliikenteen estosääntely astuisi voimaan vuoden 2023 alusta. Maksuliikenne-esto rajoittaisi sekä varojen siirtämistä pelitilille että peliyhtiöstä pelaajalle saapuvia voittojen maksua.

Hallitus ei puutu esityksessään oleellisesti rahapeliautomaattien nykyiseen sijoitteluun tai määrään.

Lue lisää: Veikkausvarojen jakamiseen voi tulla pian valtava muutos – Näin kommentoivat pirkanmaalaiset kansanedustajat ja järjestöt: ”Joudutaan supistamaan toimintaa, jos korvaavaa rahoitusta ei löydy”

Lue lisää: Veikkauksen pelikoneisiin tappiorajat syyskuun alusta – vuorokaudessa saa yhä pelata 500 euron ja kuukaudessa 2 000 euron edestä

”Tämä on poliittinen kysymys. Voin sanoa vihreiden puolesta, että tähän olisi mielenkiintoa. Keskustelu jatkuu”, sanoi sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Akseli Koskela tiedotustilaisuudessa.

MAKSULIIKENTEEN estosääntely tarkoittaisi käytännössä poliisihallituksen ylläpitämää estolistaa, jolle päätyneiden toimijoiden maksuliikennettä pankit ja maksuvälitysyhtiöt rajoittaisivat.

Estolistalle päätyisivät poliisihallituksen päätöksellä markkinointiaan Manner-Suomeen suuntaavat rahapeliyhtiöt.

”On todettu, että näitä estoja voisi osin helpostikin kiertää, mutta haitta-asiantuntijat ovat arvioineet, että kiertomahdollisuutta eivät kaikki hyödynnä”, sanoi neuvotteleva virkamies Elina Rydman.

”Estot kohdistuisivat eri tavoin eri pelaajaryhmiin.”

Maksuliikenne-estojen käyttöönotolla arvioidaan siis olevan yleistä ennaltaehkäisevää vaikutusta.

”Monien toimijoiden kohdalla voidaan olla siinä luulossa, että näillä yhtiöillä olisi jokin Suomen viranomaisen hyväksyntä, vaikka näin ei olisi”, Rydman sanoi.

Myös pakollista tunnistautumista laajennetaan porrastetusti kaikkeen rahapelaamiseen.

Pakollinen tunnistautuminen laajentuu kuponkipelaamiseen viimeistään vuoden 2023 alusta ja raaputusarpoihin viimeistään vuoden 2024 alusta. Sisäministeriön mukaan pakollinen tunnistautuminen mahdollistaa erilaisten peliestojen ja rajoitusten asettamisen.

Samalla STM:n ja THL:n tiedonsaantioikeuksia laajennetaan haittojen arvioinnin ja seurannan tehostamiseksi.

Tunnistautuminen tapahtuisi todennäköisesti Veikkaus-asiakkuuskortin avulla kupongin tai arvan oston yhteydessä.

Esitys kiristää myös rahapelien markkinointia arpajaislain puitteissa. Lakiuudistuksen myötä rahapelien markkinointi voitaisiin kieltää myös yksityishenkilöiltä. Valvontaa tehostettaisiin seuraamusmaksulla, joka olisi suuruudeltaan vähintään 500 euroa ja enintään 40 000 euroa.

”Tällöin pitää selvästi olla kyse markkinoinnista, eikä esimerkiksi sananvapauden käyttämisestä”, Jukka Tukia kertoi.

Toistaiseksi ei ollut selvillä tarkkaa arviota siitä, miten lakiuudistuksen sisältämät rajoitukset vaikuttaisivat Veikkauksen tuottoihin.

”Lähtöolettama on se, että tällä tulee olemaan rahallisia vaikutuksia”, kertoi sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä.

Arpajaislain uudistuksessa esitetään myös tytäryhtiön perustamista Veikkaukselle. Kaavaillun tytäryhtiön avulla Veikkaus voisi myydä osaamistaan rahapeleissä ulkomaisille toimijoille.

Uudistetun arpajaislain on tarkoitus tulla voimaan pääosin vuoden 2022 alusta.

Lakiuudistusta esittelivät neuvotteleva viranhaltija Elina Rydman ja neuvotteleva viranhaltija Jukka Tukia. Tilaisuudessa paikalla ovat lisäksi kansliapäällikkö Kirsi Pimiä, sisäministerin valtiosihteeri Akseli Koskela ja poliisiosaston lainsäädäntöjohtaja Katriina Laitinen.

Päivitys: 23.9. kello 14.36 artikkeli on päivitetty kauttaaltaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut