Metsähallitus varoittaa retkeilijöitä liikuttelemasta kiviä - Kotimaa - Aamulehti

Patikoijat ovat pilanneet tuntureilla muinaisjäännöksiä – Metsähallitus varoittaa retkeilijöitä tekemästä tätä virhettä

Retkeilijät ovat kasanneet kiviä, vaikka niihin kajoaminen on kiellettyä. Esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva Ruotsin vallan aikainen rajamerkki on hautautunut retkeilijöiden kasaamien kivien alle.

Retkeilijöitä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Kolarissa 27. heinäkuuta 2021.

15.9.2021 10:50

Helsinki

Tuntureilla osa vanhoista muinaisjäännöksistä on hautautunut retkeilijöiden kasaamien kivien alle, kertoo Metsähallitus.

Vuosisatojen aikana kivilatomuksia on tehty tunturiin niin rajamerkeiksi, reittimerkeiksi kuin maanmittausta varten. Osa kivilatomuksista on suojeltu muinaismuistolailla ja niihin kajoaminen on kielletty, vaikkei maastossa olisikaan erillistä kieltoa.

Metsähallituksen mukaan suurinta osaa muinaisjäännöskohteista ja muista arvokkaista arkeologisista kulttuuriperintökohteista ei pystytä merkitsemään maastoon kyltillä, koska kohteita tunnetaan Suomessa yli 50  000.

Metsähallituksen mukaan osa retkeilijöistä on syystä havahtunut kiven kasaamisen aiheuttamaan ongelmaan ja pyrkii purkamaan toisten tekemiä kivikasoja. Vanhaa kivilatomusta, jonka päälle on kasattu uusia kiviä, on kuitenkin vaikea erottaa retkeilijöiden kivikasoista, minkä vuoksi purkaminen pitää jättää ammattilaisille.

Metsähallitus antaa retkeilijöille yksinkertaisen ohjeen olla siirtämättä yhtään kiveä.

Vanhoja reittimerkkejä hajotettu

Retkeilijöiden kivien alle on jäänyt esimerkiksi yksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva Ruotsin vallan aikainen rajamerkki. Rajamerkin kohdalla kulkee vanha Kemin ja Tornion välinen raja.

Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Sompion luonnonpuistossa kulkevan historiallisen Ruijanpolun vanhoja, reittimerkkeinä toimivia merkkikivilatomuksia on taas systemaattisesti hajotettu viime vuosina.

Metsähallituksen mukaan kivien latominen myös muuttaa tunturien lakia kivettömämmiksi ja aiheuttaa vahinkoa kivien pinnalla kasvavalle jäkälälle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut