Oikeus vangitsi miehen epäiltynä vuonna 1994 kadonneen juristin murhasta – juristi ja epäilty kytkeytyivät samaan huijaukseen - Kotimaa - Aamulehti

Oikeus vangitsi miehen epäiltynä vuonna 1994 kadonneen juristin murhasta – juristi ja epäilty kytkeytyivät samaan huijaukseen

Vuonna 1953 syntynyt mies vangittiin tiistaina todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Juristilta ja murhasta epäillyltä mieheltä löytyy kytkös samaan törkeään petosjuttuun katoamisvuodelta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa vaadittiin tiistaina vangittavaksi miestä, jota epäillään vuonna 1994 kadonneen juristin murhasta. Kuvassa kadonnut Ilpo Härmäläinen.

31.8.2021 18:25

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut vuonna 1953 syntyneen miehen epäiltynä juristi Ilpo Härmäläisen murhasta.

33-vuotias Härmäläinen katosi keskiviikkona 3. elokuuta 1994. Hänestä ei ole kuultu mitään sen jälkeen, kun hän poistui puolilta päivin kotoaan Turun Eerikinkadulta. Sieltä hänestä on myös viimeinen varma havainto.

Katoamisen syy jäi hämäräksi. Tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuitenkin vangitsi vuonna 1953 syntyneen miehen epäiltynä todennäköisin syin Härmäläisen murhasta.

Epäillyn aiemmasta tuomiohistoriasta selviää, että murhasta epäillyltä ja Härmäläiseltä löytyy kytkös samaan törkeään petosjuttuun.

Asiassa oli kyse useiden satojen tuhansien markkojen tekaistuista laskuista. Niillä epäilty ja toinen mies huijasivat rahoitusyhtiötä ennen Härmäläisen katoamista.

Asiakkaiksi tekaistuihin laskuihin oli laitettu Ilpo Härmäläisen ja erään toisen miehen yhtiöt. Silloinen Turun käräjäoikeus katsoi vuonna 1996, että nyt murhasta epäilty mies syyllistyi rikoskumppaninsa kanssa veivauksessa törkeään petokseen.

Murhasta epäillyltä mieheltä löytyy muutakin taustaa hämärästä yritystoiminnasta.

Hän on ollut aiemmin vastuuhenkilönä useissa suomalaisissa yrityksissä toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä. Kaupparekisterin perustella kaikki yhtiöt yhtä lukuun ottamatta ovat lakanneet.

Mieheltä löytyy myös 1990-luvun jälkeistä talousrikoshistoriaa Varsinais-Suomen alueelta.

Mies on tuomittu käräjä- ja hovioikeuksissa kymmenistä talousrikoksia käsittelevistä syytekohdista, joiden tekoajat ajoittuvat 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle. Oikeus on katsonut useiden syyksi luettujen tekojen täyttävän törkeän teon tunnusmerkistön.

Tuomiohistoriasta löytyy muun muun muassa törkeitä velallisen epärehellisyyksiä, törkeitä veropetoksia, törkeitä väärennöksiä, törkeitä kirjanpitorikoksia ja törkeitä petoksia.

Mies on tuomittu myös entisen työntekijänsä uhkailusta.

Rikoksesta epäilty on välillä vaihtanut nimeään, ja historiansa varrella hänellä on ollut osoitetiedot myös Suomen ulkopuolella.

Aiempien tietojen perusteella Härmäläinen oli sanonut vaimolleen menevänsä asiakaskäynnille ennen katoamista. Härmäläinen sanoi, että asiakkaan piti noutaa hänet ulko-ovelta.

Jutun tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen ei halua tutkinnan tässä vaiheessa tutkinnallisista syistä kommentoida mitenkään rikoksesta epäillyn miehen ja Härmäläisen välisiä suhteita.

Jutusta on nostettava syyte 23. marraskuuta 2021 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut