Tiedotustilaisuus evakuointioperaation päättymisestä - Kotimaa - Aamulehti

Näin ministerit kertoivat Afganistanin operaatiosta – Kaikkonen: Suomen joukot olivat Kabulissa pommi-iskujen aikaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto (oik.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen saapuvat tiedotustilaisuuteen koskien Afganistanin tilannetta Helsingissä 26. elokuuta 2021.

27.8.2021 11:00 | Päivitetty 27.8.2021 12:57

Aamulehti

Ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen, sisäministeri Maria Ohisalo ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen pitävät tiedotustilaisuuden Afganistanin evakuointioperaation päättymisestä tänään kello 11.30.

Mukana on myös eri toimijoiden asiantuntijoita.

Aamulehti näyttää tiedotustilaisuuden suorana. Päivittyvä tekstiseuranta löytyy jutun lopusta.

Suora lähetys on päättynyt.

Aamulehti seurasi tiedotustilaisuutta:

Kello 12.28. Haavisto kertoo, että pohjoismainen yhteistyö on ollut tiivistä. Haavisto kertoo, että Suomi on käyttänyt Norjan kenttäsairaalan palveluita Kabulin lentokentälle. Myös Ruotsin ja Norjan kanssa on oltu yhteyksissä.

– Olemme USA:n kansalaisia kuljettaneet 42, islantilaisia 11 ja 17 irlantilaista. Olemme kaikilta näiltä kolmelta maalta saaneet kiitokset tästä.

Myös Kaikkonen kehuu pohjoismaista yhteistyötä. Tänään iltapäivällä käydään neuvottelua pohjoismaisten puolustusministerien kesken.

Kello 12.28: Joutuivatko suomalaiset sotilaat käyttämään missään vaiheessa voimakeinoja.

Kaikkonen kertoo, että tietojensa mukaan he eivät joutuneet. Erityisen vakavia tilanteita ei ollut, vaikka suomalaiset olivat riskialueella.

Myös Nisula vahvistaa näkemyksen Kaikkosen mukaan.

Kello 12.19: STT kysyy Afganistaniin jääneitä suomalaisista ja Suomelle työskennelleistä paikallisista ja siitä, onko heihin saatu yhteys.

Haavisto kertoo, että ihmiset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa. Kaikki eivät ole päässeet Kabulin lentokentälle.

– Lähes kaikilla eurooppalaisilla mailla on samanlainen tilanne. Eurooppalainen yhteistyö tulee olemaan erittäin tärkeässä roolissa.

Haavisto kertoo, että kaikkiin pyritään pitämään yhteyttä, mutta riskin vuoksi heidän tilanteestaan ei kerrota enempää.

Kello 12.14: MTV kysyy orpolasten ja alaikäisten evakuointipäätöksestä.

Haavisto kertoo, että ulkoministeriön viranhaltijat tekivät päätökset konsulipalvelulain nojalla. Pienten lasten kohdalla kyse on ollut hengenpelastustehtävästä, heidän esimerkiksi tallautuessaan joukoissa.

Kello 12.01: Kaikkonen kertoo, että suomalaisjoukot lähtivät pois illansuussa Kabulin iskujen jälkeen. Lähtöpäätös oli tehty jo aikaisemmin. Tällä hetkellä Suomen joukot ovat lepäämässä välilaskupaikassa, josta he palaavat Suomeen viikonloppuna.

Kello 11.57: Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen kertoo, että sosiaali- ja terveydenhuollossa on varauduttu Suomeen evakuointien tarpeeseen, kuten kriisiapuun.

Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys ja Hus vastaavat kiireisistä tarpeista lentokentällä, ja Sarkkisen mukaan myös Punaisen ristin kanssa tehdään yhteistyötä.

Hän kertoo myös, että Suomessa asuville afgaanitaustaisille ihmisille on tarjottu keskusteluapua, ja pyyntöjä on tullut useita. Joukossa on ollut myös lapsia.

– Tilanne Afganistanissa on sydäntä särkevä. Syvä osaanottoni eilisten iskujen uhreille ja heidän omaisilleen.

Kello 11.54: Puheenvuoro siirtyy sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselle.

Kello 11.50: Ohisalo kertoo, että evakuoituja on majoitettu vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea. Heille tarjotaan riittävä ensihoidon tuki, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Kansainvälisen yhteistyön rooli on jatkossakin merkittävä, kertoo Ohisalo. Ratkaisut on löydettävä yhdessä, hän sanoo.

Kello 11.46: Puheenvuoro siirtyy sisäministeri Maria Ohisalolle. Hallitus jatkaa työtään turvaa tarvitsevien afganistanilaisten puolesta.

Hallitus teki kolme päätöstä ulkomaalaislain nojalla. Päätösten valmisteluun osallistuivat ulkoministeriö, puolustusministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, maahanmuuttovirasto, suojelupoliisi ja rajavartiolaitos.

– Valtioneuvosto päätti yhteensä 298:n evakuoitavan henkilön osalta, ja että heille myönnetään jatkuva oleskelulupa neljäksi vuodeksi.

Ohisalon mukaan Suomeen on saapunut afgaaneja myös normaalin turvapaikkamenettelyn kautta. Prosessi on sujunut tähän mennessä hyvin, hän sanoo.

Kello 11.45: Kaikkonen kiittää Pohjoismaiden yhteistyötä. Kaikkonen päättää puheenvuoronsa.

Kello 11.41: Seuraavaksi puhuu puolustusministeri Antti Kaikkonen. Suojausjoukot ovat tällä hetkellä välilaskupaikalla ansaitulla levolla. Heidän paluustaan tiedotetaan sitten, kun joukot on saatu turvallisesti Suomeen. Kotimaahan he palaavat viikonloppuna.

Suojausjoukon jäsenille ja sotilaille Kaikkonen toteaa, että heidän toimintansa ansaitsee lämpimän kiitoksen ja tunnustuksen.

Suomen joukot olivat Kabulissa pommi-iskujen aikaan, mutta eivät olleet räjähdyspaikkojen lähellä.

Kello 11.35: Ensimmäisenä puhuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Evakuointitehtävä oli Haaviston mukaan menestyksekäs. Kaikkiaan evakuoitujen henkilöiden määrä on 330.

Operaation viimeisinä päivinä evakuoitavien oli yhä vaikeampi päästä Kabulin lentokentälle. Haavisto ilmaisee osanoton niille, jotka menehtyivät eilisissä lentokenttäiskuissa Kabulissa sekä menehtyneiden läheisille.

Haavisto pitää Kabulin lentokenttäiskuja raukkamaisina.

Kaikki evakuointipiirissä olevia henkilöitä ei vielä ole saatu turvaan. Maassa on vielä kymmeniä Suomen kansalaisia, jotka pyritään tavoittamaan.

Jatkossa evakuoitavia ei enää yksilöidä evakuoitavien turvallisuuden vuoksi.

Kello 11.34: Tiedotustilaisuus alkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut