Professori pitää selvitystä Yli-Viikarista perusteellisena: ”Merkittäviä seikkoja” - Kotimaa - Aamulehti

Professori Olli Mäenpää pitää eduskunnan selvitystä Yli-Viikarista perusteellisena: ”Merkittäviä seikkoja irtisanomisen perusteiksi”

Mäenpään mukaan eduskunnan tulisi seuraavaksi ryhtyä uudistamaan sen virkamiehiin liittyvää menettelysäännöstä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää kuvattuna Helsingin Senaatinrotilla lokakuussa 2020.

29.6.2021 20:08

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin irtisanomiselle on vakuuttavat perusteet, sanoo hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti tiistaina aamulla esittää yksimielisesti Yli-Viikarin erottamista.

– Esityksessä asiaa on käsitelty varsin monipuolisesti ja asian selvittäminen on ollut huomattavan perinpohjaista, Mäenpää toteaa.

Irtisanomisesta päättää eduskunnan täysistunto keskiviikkona.

Lue lisää: Näin Tytti Yli-Viikari kommentoi irtisanomisesitystä: ”Kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita irtisanomiselle”

Luottamus välttämätön elementti

Esitysmuistiossa Yli-Viikarin irtisanomista on perusteltu useilla eri seikoilla. Kansliatoimikuntaa johtava puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) myös korosti tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että esitys perustuu kokonaisarvioon.

Keskeisimmäksi perusteeksi Mäenpää nostaa esityksestä Yli-Viikarin toiminnasta aiheutuneen luottamuspulan VTV:n toiminnan lainmukaisuuteen ja asianmukaisuuteen.

– Luottamus on tällaiselle virastolle sen toiminnan kannalta välttämätön elementti, Mäenpää sanoo.

Tämän lisäksi irtisanomisesitystä perustellaan muun muassa henkilöstöhallinnon epäselvyyksillä sekä Yli-Viikarin omaan toimintaan, kuten virkamatkoihin ja lentopisteisiin, liittyvillä epäselvyyksillä.

– Nämä kaikki ovat varsin merkittäviä seikkoja irtisanomisen perusteita arvioitaessa, Mäenpää kuvailee perusteita.

Puheenjohtaja Anu Vehviläinen kuvaili tiistain 29. kesäkuuta tiedotustilaisuudessa luottamuksen Yli-Viikarin kykyyn johtaa VTV:tä romahtaneen.

Painava syy vaikuttaisi täyttyvän

Eduskunnan virkamieslain mukaan työnantaja ei saa irtisanoa virkasuhdetta viranhaltijasta johtuvasta syystä, ellei tämä syy ole erityisen painava.

Olli Mäenpään mukaan tässä tapauksessa tällainen painava syy vaikuttaisi selvästi täyttyvän, joskin asian harkitsee viime kädessä eduskunta.

Yli-Viikari itse on asiasta eri linjoilla kuin Mäenpää, tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa hän ei pitänyt perusteita riittävinä.

– Katson, että kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita lausunnossaan, jossa se esittää pääjohtajan irtisanomista, Yli-Viikari kommentoi tiedotteessaan irtisanomisesitystä.

Lue lisää: Yli-Viikari ajoi itsensä nurkkaan kerta toisensa jälkeen

Yli-Viikarin mukaan tarkastusvaliokunnan käsittelyssä viraston taloudenhoidosta ei ole toteutunut kohtuus ja asioiden mittasuhteiden avoin esittäminen.

– Totean, kuten vastineessani kansliatoimikunnalle, että tarkastusviraston taloudenhoidossa ei ole tapahtunut sellaisia puutteita, jotka vaatisivat kenenkään tarkastusviraston virkamiehen osalta virkamiesoikeudellisia toimia.

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on itse sanonut, ettei lainopillista syytä hänen irtisanomiselleen ole. Yli-Viikari kuvattuna 23. kesäkuuta Helsingissä.

Ei ole osattu ajatella etukäteen

Seuraavaksi eduskunnan tulisi Mäenpään mukaan ryhtyä uudistamaan eduskunnan virkamiesten irtisanomiseen liittyviä menettelysäännöksiä.

– Siellä on sellaisia aukkoja ja tulkinnanvaraisuuksia, joita olisi hyvä lähteä nyt korjaamaan.

Mäenpää viittaa erityisesti epäselvyyksiin sen suhteen, mikä osa irtisanomisprosessista kuuluu kenenkin vastuulle. Epäselvää oli esimerkiksi se, kuka voi esittää irtisanomista eduskunnan täysistunnolle.

Mäenpään mukaan se, että prosessi etenisi ilman epäselvyyksiä, olisi tilanteen kaikkien osapuolten etu.

– Toki on aivan äärimmäisen poikkeuksellista, että tällaisia irtisanomisia tapahtuu. Osittain sääntelyn aukollisuuskin selittyy sillä, että ettei tällaista tilannetta ole osattu etukäteen oikein ajatella, Mäenpää sanoo.

Tämän kehityskohteen tunnisti myös eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola aamun tiedotustilaisuudessa. Paavola kommentoi tuolloin, että tilannetta aiotaan selkiyttää joko eduskunnan työjärjestystä tai eduskunnan virkamieslakia muuttamalla.

– Tähän työhön ryhdytään heti syysistuntokauden alkaessa, Paavola totesi.

Kehittämiselle olisi tarvetta

Lisäksi Mäenpään mukaan VTV:n valvonnan kehittämiselle olisi tarvetta. Nyt hänen mukaansa Yli-Viikarin irtisanomisen käsittely lähti liikkeelle hitaasti ja kesti melko kauan.

Aukkoja vaikuttaisi olevan erityisesti VTV:n laskujen hyväksynnässä.

– Se puoli kaipaisi vielä tarkempaa läpikäyntiä, koska siellä on selvästi valvonta pettänyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut