Yli-Viikari ajoi itsensä nurkkaan kerta toisensa jälkeen - Kotimaa - Aamulehti

Yli-Viikari ajoi itsensä nurkkaan kerta toisensa jälkeen

Viimeinen niitti oli alaisten syyttäminen. Keskiviikkona tapaus on saamassa sinetin, josta ei voi valittaa. Ylijohtajan pakastevirka sen sijaan on edelleen auki.

29.6.2021 10:55

Aamulehti

Eduskunnan kansliatoimikunta on päätynyt esittämään Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Keskeisenä syynä on luottamuksen puute. Ulkoinen luottamus on saatava palautettua virastoon.

Päätös ei ole yllätys, päinvastoin, sillä mikään muu ratkaisu ei olisi tullut kysymykseen.

Kansliatoimikunnan yksimielinen päätös nojaa eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintöön, jota se teki huolella ja pitkään koko kevään.

Kaikkiaan prosessi kesti yli neljä kuukautta. Miltä olisi näyttänyt, jos eduskunnan puheenjohtajan (puhemiehen) johtama kansliatoimikunta olisi jostain syystä pyyhkinyt pöytää valiokunnan mietinnöllä? Pahalta.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikari irtisanomisen esittämisestä: ”Kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita irtisanomiselle”

Tekee historiaa

Tiistaina syntynyt päätös tarkoittaa sitä, että Yli-Viikarista on tulossa itsenäisen historiamme ajan ensimmäinen viranhaltija, jonka eduskunta erottaa.

Jostain syystä pääjohtaja on päättänyt katsoa jupakan katkeraan loppuun asti. Hänellä ei ole ollut pienintäkään aikomusta heittää pyyhettä kehiin ja ilmoittaa eroavansa itse.

Pakastevirka olemassa

Yli-Viikarilla on ylijohtajan pakastevirka tarkastusvirastossa. Vielä ei ole tietoa tämän viran kohtalosta. Joka tapauksessa eduskunta ei päätä siitä, voiko hän palata vanhaan virkaansa.

On jo epäilty sitä, miten Yli-Viikarin taidot stemmaisivat koko tämän vyyhdin jälkeen ylijohtajan viran hoitoon. Olisihan tässäkin virassa tarve johtamiselle ja nimenomaan johtamistaidoistaan pääjohtajaa on arvosteltu ankarasti talon sisällä.

Ei katumusta

Voidaan sanoa, että pääjohtaja ajoi itsensä nurkkaan kerta toisensa jälkeen. Ymmärtämystä esitetyille asioille ei herunut ja selitykset olivat vaillinaisia. Liioin hän ei tuonut esille mitään sellaista, mikä olisi puoltanut hänen toimiaan rahankäytössä tai viraston johtamisessa.

Tarkastusvaliokunnassa osa jäsenistä on hämmästellyt, miten Yli-Viikari ei ole pienelläkään eleellä tuonut esille katumusta tai kyseenalaistanut virkansa hoitoa. Esiintyminen on kuultujen mielipiteiden mukaan ollut korskeata.

Kun valiokunta pyysi häneltä kirjallista selvitystä, sellaista ei tullut. Pääjohtaja päätti vastailla vain suullisesti kysymyksiin.

Alaisille vieritettiin vastuuta

Viimeinen niitti oli se, kun kansliatoimikunta kuuli häntä juhannusviikolla. Yli-Viikari ei niin vain suostunut ottamaan syntipukin viittaa harteilleen, vaan siirsi vastuuta alaisilleen. Hekö tässä syyllisiä ovatkin? Yli-Viikarin syyttely oli kylmää kyytiä oman talon viranhaltijoille.

Kyse ei ole kostoretkestä

Tapaus Yli-Viikari on ollut erityisesti pirkanmaalaisten kansanedustajien Pauli Kiurun (kok.) ja Veijo Niemen (ps.) luupin alla. Molemmat ovat tarkastusvaliokunnan jäseniä ja Niemi johtaa eduskunnan tilintarkastajia.

Kiuru kertoo Aamulehdelle kansliatoimikunnan esityksen kuultuaan, ettei kyse ole ollut mistään henkilökohtaisesti kostoretkestä. Tällaisia epäilyjä hän on saanut kuulla.

Työhyvinvointi edellä

Kiuru sai jo ennen jupakan alkua yhteydenottoja tarkastusviraston työntekijöiltä, jotka valittivat Yli-Viikarin johtamistavasta.

Kun työhyvinvointia alettiin selvittää, päivänvaloon pomppasi paljon muutakin, kuten pääjohtajan matkustamiseen ja kauneudenhoidon liittyvät kulut.

Listoilta löytyy meikkauspalveluja, hiusvalmennusta, itsensä ja tunneälyn kehittämistä Intiassa sekä yhteistyön kanavien etsimistä Bhutanista. Tarkastusvaliokunnan mietintöön liittyvät yksityiskohdat ovat ihmetystä herättävää lukemista.

Yksimielisyys tärkeää

Kiuru kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että sekä valiokunnan mietintö että kansliatoimikunnan esitys olivat yksimielisiä. Näin ei mitään jäänyt epäselväksi. Pitkä marssi kannatti ja tuotti hedelmää.

Koko prosessi antaa myös signaalin muulle hallinnolle. Selvä sanoma on, että yhteisiä rahoja pitää käyttää harkiten.

Nyt jännitettäväksi jää enää se, onko myös eduskunta yksimielinen keskiviikkona, kun asiaa käsitellään.

Yli-Viikari on aiemmin valittanut hyllyttämisestään. Tällä kertaa valitusoikeutta ei ole. Eduskunnan täysistunnossa tehdystä päätöksestä ei voi valittaa, koska kyseessä on valtiopäivätoimi. Keskiviikkona siis päättyy tämä tarina.

Yli-Viikarin kujanjuoksu

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin matkoista uutisoitiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Ylen selvityksen mukaan Yli-Viikari oli ykkönen, kun käytiin läpi eri virastojen johdon matkustamista.

Alkuvuonna selvisi, että eduskunnan oikeusasiavaltuutettu antoi edellisen vuoden lopulla huomautuksen Yli-Viikarille lainvastaisesta menettelystä. Taustalla oli palkanmaksu ilman työvelvoitetta.

Helmikuun alussa eduskunnan tarkastusvaliokunta ilmoitti selvittävänsä VTV:n sisäistä valvontaa ja taloudenhoidon riskienhallintaa. Keskusteluun nousi myös lentopisteiden käyttö.

Maaliskuun puolivälissä keskusrikospoliisi aloitti esitutkinnan VTV:n toiminnasta. Tytti Yli-Viikari julkaisi maaliskuussa tiedotteen, jossa hän kiisti syyllistyneensä virkarikokseen.

Huhtikuussa Yli-Viikari pidätettiin virasta. Hän valitti hyllytyksestään Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kesäkuun alussa eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa. Valiokunta ei ottanut suoraan kantaa irtisanomismenettelyyn. Se on eduskunnan kansliatoimikunnan ja puheenjohtajan asia.

Kesäkuun puolivälissä eduskunnan tarkastusvaliokunta sai oman mietintönsä valmiiksi. Valiokunnan mielestä kansliatoimikunnan pitäisi selvittää, onko pääjohtajalla edellytyksiä jatkaa tehtävässään eduskunnan virkamieslain mukaisesti.

Yli-Viikari oli eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavana ennen juhannusta. Yli-Viikarin mukaan juridisia perusteita irtisanomiselle ei ole.

Tiistaina 29.6. kansliatoimikunta esitti pääjohtajan irtisanomista.

Keskiviikkona 30.6. asia tulee eduskunnan täysistunnon päätettäväksi.

Juttua on päivitetty kello 14.50.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut