Eduskunnan kansliatoimikunta päättää hyllytetyn Yli-Viikarin irtisanomisesityksestä - Kotimaa - Aamulehti

Näin Tytti Yli-Viikari kommentoi irtisanomisesitystä: ”Kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita irtisanomiselle”

Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontui tiistaina päättämään Valtiontalouden tarkastusviraston virastaan hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomisesta.

29.6.2021 7:33 | Päivitetty 29.6.2021 15:49

STT

Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt esittää eduskunnalle, että Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) virasta hyllytetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari irtisanotaan.

Esitys tarvitsee vielä eduskunnan täysistunnon hyväksynnän keskiviikkona. Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta viranhaltijasta johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava.

–  Kansliatoimikunnan mukaan luottamus Tytti Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut. Näin ollen hänen ei ole mahdollista jatkaa tehtävässään, eduskunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen sanoo tiedotustilaisuudessa kansliatoimikunnan kokouksen jälkeen.

– Nyt on tarve palauttaa luottamus Valtiontalouden tarkastusvirastoon, Vehviläinen toteaa.

Ei edellytyksiä jatkaa

Irtisanomisen mahdollisuudesta etukäteen ensimmäisenä kertoneen Iltalehden mukaan kansliatoimikunta pitää erityisen painavana syynä sitä, ettei Yli-Viikarilla ole enää edellytyksiä hoitaa pääjohtajan tehtäviä menestyksekkäästi.

Eduskunnassa yksittäinen kansanedustaja voi vielä tehdä kansliatoimikunnan esitykseen vastaehdotuksen. Jos se saisi kannatusta toiselta kansanedustajalta, äänestetään kahden eri ehdotuksen välillä.

Yli-Viikari: Juridisia edellytyksiä irtisanomiselle ei ole

Tytti Yli-Viikari lähetti STT:lle tiedotteen tiistaina kokouksen jälkeen. Hänen mukaansa eduskunnan kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen.

Lähettämässään tiedotteessa hän avaa syytä sille, miksei ole itse irtisanoutunut tehtävästä. Tarkastusviraston pääjohtajan asemasta ja tehtävän riippumattomuudesta johtuen hän sanoo halunneensa varmistua siitä, että eduskunta tekee pääjohtajan toimintaa arvioidessaan tarvittavat selvitykset ja harkinnan ja vasta sen jälkeen päätökset.

Hän sanoo, että tarkastusvaliokunnan käsittelyssä viraston taloudenhoidosta ei ole toteutunut kohtuus ja asioiden mittasuhteiden avoin esittäminen.

Tytti Yli-Viikari ei ota tiedotteessa suoraan kantaa, palaako hän niin sanottuun pakastevirkaansa VTV:n ylijohtajana. Hän kuitenkin kiittää 14 vuoden aikaista työyhteisöään työtoveruudesta.

Kiistänyt rikosepäilyt

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin.

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli Yli-Viikaria asiasta ennen juhannusta. Yli-Viikari sanoi tuolloin, ettei juridisia perusteita irtisanomiseen ole.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut