Kesäkuun helle aiheutti valtavan paineen panimoille – samalla pulaa tölkeistä ja lavoista - Kotimaa - Aamulehti

Kesäkuun helle aiheutti valtavan paineen panimoille – samalla pulaa tölkeistä ja lavoista: ”On voinut näkyä kaupan hyllyllä”

Virvokejuomien kysyntään tuli poikkeuksellinen piikki juuri juhannuksen alla, kun helteet ja ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen osuivat samoille viikoille. Samaan aikaan panimot kärsivät koronaepidemian aiheuttamasta tölkkipulasta.

Virvokejuomien kysynnälle on monta syytä. Suomessa on ollut juhannuksen alla poikkeuksellisen kovat helteet ja ravintoloiden aukioloaikoja puretaan. Lisäksi ihmisiä on tavallista enemmän Suomessa, sillä ulkomaille ei ole voinut matkustaa. Tältä näyttä Tampereella 11. kesäkuuta.

24.6.2021 17:07

Aamulehti

Poikkeuksellisen lämmin ajanjakso kesäkuussa aiheutti juhannuksen alla ennennäkemättömän menekin Suomen suurimpien panimoiden tuotteille.

Sinebrychoffilta, Olvilta ja Hartwallilta kerrotaan, että yksittäisissä tuotteissa tai pakkauksissa on voinut esiintyä hetkellisiä puutteita.

– Virvokejuomien kysyntä on voinut näkyä kaupan hyllyllä. Kaikissa juomakategorioissa on tarjontaa, mutta yksittäisissä pakkauksissa on voinut olla hetkellisiä puutteita isosta menekistä johtuen, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tommi Korte.

Lue lisää: Tiistaista tuli ennätyskuuma päivä – Näin korkealle lämpö nousi pirkanmaalaisten asunnoissa: ”Ei pysty edes hengittämään kunnolla, kun on niin kuuma”

Lue lisää: Ukkoskuuro pyyhkäisi Tampereen keskustan yli – tiistai oli mittaushistorian kuumin päivä Pirkanmaalla, lämpötila nousi Härmälässä yli 33 asteen

Samalle parin viikon ajanjaksolle ennen juhannusta sattuivat kovat helteet ja ravintoloiden aukioloaikojen rajoitusten purkaminen. Lisäksi ihmisiä on nyt tavallista enemmän kotimaassa, sillä ulkomaille ei ole voinut matkustaa.

Sinebrychoffin tuotanto- ja toimitusketjujohtajan Pasi Lehtisen mukaan tilanne on johtanut siihen, että tilauksia on pakkautunut normaalia enemmän juhannusviikolle sekä parille edeltävälle viikolle.

– Olemme olleet tällä ja viime viikolla normaalista aikataulusta myöhässä ja joitain tuotteita on voinut olla poikki, mutta tilanne ei ole erityisen paha. Aika lähellä normaalia ollaan vielä, kertoo Lehtinen.

Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä kertoo, että tuotteita on pystytty toimittamaan normaalisti, mutta poikkeuksellisen lämpimät ja pitkään jatkuneet helteet ovat aiheuttaneet kysyntäpiikkiä.

– Jos on 25 asteen helle, se lisää myyntiä, mutta jos on 32 asteen trooppinen helle, se lisää todella paljon myyntiä. Helle ja trooppinen helle ovat eri asia. Onhan tämä poikkeuksellinen vuosi yhdistettynä siihen, että koronan takia ihmisiä on enemmän Suomessa.

Suomen isoissa panimoissa on kärsitty tänä kesänä pakkaustarvikepulasta ja muista harvinaisista hankaluuksista, jotka ovat todennäköisesti koronaviruspandemian aikaansaamia. Kuva on otettu Olvin tehtaalla Iisalmessa kesäkuussa 2020.

Pakkaustarvikkeista puutetta

Sinebrychoffin Pasi Lehtinen kertoo, että tiettyjen pakkaustarvikkeiden osalta on ollut niukkuutta koko Euroopassa.

– Johtuu varmaan siitä, että kulutuskäyttäytyminen ja markkinat ovat olleet koronan aikana vähän erilaiset kuin normaalisti.

Isoimpana tekijänä Lehtisen mukaan on ollut se, että ravintolat ovat olleet kiinni. Sen vuoksi kotikuluttaminen on lisääntynyt ja siten myös pullojen ja tölkkien menekki.

– Pakkaustarvikkeista on ollut pulaa.

Olvin Olli Heikkilän mukaan ongelma on ollut maailmanlaajuinen.

– Tölkkejä ei ole ollut niin paljon kuin tarvittaisiin. Uskallan väittää, että jokainen maailman panimo kärsii tölkkipulasta.

Vaikka trooppiset helteet ovat hellittämässä ja kysynnän voidaan olettaa palaavan lähemmäs normaalia tasoa, Heikkilä kertoo, että globaali pakkausongelma jatkuu koko maailmassa.

– Ei se ole väistymässä, kestää varmasti koko vuoden. Kotikulutus nosti tölkkien kysynnän korkeammalle kuin milloinkaan.

Myös Hartwallin Tommi Korte kertoo, että markkinoilla on ollut ihmeellisiä elementtejä. Kuljetusten järjestäminen ei ole ollut yhtä sujuvaa kuin ennen.

– Eurolavoista, joihin pakataan materiaalit, on ollut pulaa Euroopan tasolla. Kuljetuskapasiteetti Euroopan, ja myös Suomen tasolla, on ylikuormittunut. Tällaisia ei ole aiemmin ollut ja ne liittyvät varmaan koronaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut