Ravipiireissä arvostettu mies hyväksikäytti seksuaalisesti tyttöjä kymmenen vuoden ajan, tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vankeuteen - Kotimaa - Aamulehti

Ravipiireissä arvostettu mies hyväksikäytti seksuaalisesti tyttöjä kymmenen vuoden ajan, tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vankeuteen

Uhrit olivat rikosten aikaan 10–18-vuotiaita. Oikeuden mukaan mies käytti törkeimmässä tapauksessa hyväkseen sitä, että hevosharrastus oli tytölle kaikki kaikessa.

8.6. 20:08 | Päivitetty 8.6. 21:24

Helsinki

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut ravialalla vaikuttaneen 59-vuotiaan miehen neljän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen vuosia jatkuneista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Oikeuden mukaan mies kohdisti 2000-luvulla noin kymmenen vuoden aikana eriasteisia seksuaalisia tekoja kolmeen uhriin. Teot pitivät sisällään asiattomia puheita, koskettelua, halailua, lähentelyä sekä yhden uhrin kohdalla useita yhdyntöjä, tuomiossa sanotaan.

Mies kiisti kaikki syytteet. Hän myönsi halailleensa ja toisinaan antaneensa suudelman poskelle, mutta kiisti, että sillä olisi ollut seksuaalista tarkoitusta. Lisäksi hän kiisti olleensa yhdynnässä uhriin ennen kuin tämä täytti 16 vuotta.

Miehen vaimo näki

Törkeimmässä tekokokonaisuudessa uhri oli hyväksikäytön alkaessa 13-vuotias. Ensimmäinen yhdyntä tapahtui uhrin ollessa 15-vuotias. Mies oli tytön mukaan tullut hänen luokseen hevostallilla, riisunut vaatteet ja aloittanut yhdynnän. Tytön mukaan hän itki hysteerisesti, mutta mies ei lopettanut.

Yhdyntöjä oli tytön mukaan ensin pari kertaa kuukaudessa ja sitten viikoittain. Seksuaalinen hyväksikäyttö loppui, kun tyttö 18-vuotiaana muutti pois paikkakunnalta.

Tuomion mukaan aikuiset tulivat vuosien varrella tietoisiksi tapahtumista. Miehen vaimo näki, kun mies oli seksuaalisessa kanssakäymisessä tytön kanssa ja ilmoitti asiasta tytön vanhemmille. Tämän jälkeen tyttö sai käydä tallilla ainoastaan valvotusti toisen aikuisen kanssa. Mies ei kuitenkaan lopettanut hyväksikäyttöä.

Oikeus katsoi, että mies käytti hyväkseen tytön kiintymystä hevosharrastukseen ja kyseisellä tallilla olleisiin hevosiin.

–  (Hänen) on tullut mieltää, että hän käyttää riippuvuussuhdetta törkeästi hyväkseen ryhtymällä (uhrin) kanssa seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Oikeus kiinnitti myös huomiota siihen, että mies oli hevosurheilun parissa arvostetussa asemassa.

–  (Hän) on siten väistämättä näyttäytynyt (uhrin) kannalta auktoritatiivisena hahmona, jonka näkemyksillä on ollut merkitystä (uhrin) harrastuksen jatkumisen kannalta.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Kehui ulkonäköä ja alkoi lähennellä

Myös kahden muun uhrin kohdalla seksuaalinen hyväksikäyttö alkoi hevosharrastuksen parissa. He olivat seksuaalisten tekojen aikaan 10–15-vuotiaita.

Toinen tyttö kertoi miehen ensin esittäneen kommentteja ulkonäöstä ja edenneen fyysiseen lähentelyyn. Tytön mukaan mies halaili, yritti suudella väkisin ja kouri rinnoista ja takapuolesta.

Tyttö kertoi asiasta vanhemmilleen. Heidän mukaansa asiaa selvitettiin asianajotoimiston kanssa, mutta asianajotoimistossa sanottiin, että hyväksikäyttöä on vaikea näyttää toteen. Lopulta tyttö koki tallilla käymisen niin ahdistavaksi, että lakkasi käymästä siellä.

Kolmas uhri kertoi, että mies kosketteli häntä, kyseli seurusteluasioista ja sanoi muun muassa haluavansa olla tämän ensimmäinen mies.

Oikeus katsoi, että uhrit kertoivat kokemastaan seikkaperäisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi tytöt olivat kertoneet tapahtumista läheisilleen, kuten vanhemmilleen, ystävilleen ja poikaystävilleen.

Oikeuden mukaan mies haki teoillaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä ja syyllistyi näin kahteen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Hippos asetti miehen väliaikaiseen kilpailukieltoon

Mies asetetaan huomenna väliaikaiseen kilpailukieltoon. Asiasta kertoi STT:lle raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Hippos ry:n puheenjohtaja Kari Eriksson.

Asiasta päätettiin Hippoksen tiistai-illan puhelinkokouksessa.

–  Ottaen huomioon, että kyse on noin vakavasta rikoksesta, ja ottaen huomioon rangaistuksen, päätimme, että asetetaan hänet heti väliaikaiseen kilpailukieltoon, Eriksson kertoo.

Lopullisia päätöksiä esimerkiksi kilpailuoikeuden poistamisesta kokonaan tehdään Erikssonin mukaan sitten, kun miehen saama tuomio on lainvoimainen. Puheenjohtajan mukaan asia tullaan tutkimaan tarkoin.

Tuomion saanut mies ei ole ollut kilpailukiellossa oikeusprosessin aikana.

Tieto tuomiosta tuli Hippokselle sisäisesti jo ennen mediatietoja, mutta ei varhaisessa vaiheessa, Eriksson kertoo.

–  Jos näistä asioista saadaan tietoa, mahdollisimman aikaisin niihin puututaan, Eriksson sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: