Neljä kokoomuslaista jätti kirjallisen kysymyksen Finnhems-lääkärihelikopterista - Kotimaa - Aamulehti

Neljä kokoomuslaista jätti kirjallisen kysymyksen lääkärihelikopteritoiminnan riskeistä

”Jos valmistelut eivät ole aikataulussa, miten valtio varautuu pelastustoiminnan häiriöihin, katkoksiin tai muihin yllättäviin ongelmiin”, kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Finnhemsin lääkärihelikopteri kuvattuna yhtiön Pirkkalan tukikohdassa joulukuussa 2019.­

30.4. 7:06

Aamulehti

Neljä kokoomuksen kansanedustajaa jätti torstaina eduskunnassa kirjallisen kysymyksen valtion omistukseen siirtyneen Finnhems oy:n lääkärihelikopteritoiminnan aloitukseen liittyvistä riskeistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastattavaksi tarkoitetun kysymyksen allekirjoittivat kansanedustajat Pauli Kiuru, Mia Laiho, Paula Risikko ja Heikki Autto.

Uuden valtion lento-operaattorin toiminta on alkamassa vuoden 2022 alussa.

– Ovatko valmistelut aikataulussa kaluston, henkilöstön, operaattorin manuaalien sekä viranomaisen toimilupien osalta? Jos valmistelut eivät ole aikataulussa, miten valtio varautuu pelastustoiminnan häiriöihin, katkoksiin tai muihin yllättäviin ongelmiin, kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Kansanedustajat kysyvät lisäksi, ovatko lupaukset tulevista säästöistä edelleen voimassa ja kuinka suurista vuosittaisista säästöistä on kysymys nykymalliin verrattuna.

Lisäksi tiedustellaan sitä, milloin riippumaton lääkärihelikopteritoiminnan kustannus-, hyöty- ja vaikuttavuusarvioinnin on tarkoitus valmistua, ja ovatko sen tulokset käytettävissä helikopterihankinnoista päätettäessä.

Lue lisää: Kiire uhkaa valtion lääkärikopteritoiminnan käynnistämistä – Finnhemsilla on edessään lähes mahdoton muodonmuutos

Ministeri Kiuru vakuuttanut säästöjä syntyvän

Kysyjien mukaan keskeisiä ja piilossa olevia kustannuksia ovat esimerkiksi yli 150 erikoishenkilön perus- ja ylläpitokoulutukset, helikopterikaluston huolto- ja varaosahankinnat, mittarilentotoiminnasta aiheutuvat lisäkustannukset sekä monopolisoinnista johtuvat palkkakustannukset.

Toteutuvat kustannukset saattavat olla kirjallisen kysymyksen mukaan huomattavasti korkeammat kuin esitetyt laskelmat.

Ministeri Krista Kiuru vastasi kansanedustaja Pauli Kiurun edelliseen kirjalliseen kysymykseen toukokuussa 2020, että saatavilla olevien tietojen perusteella lentotoiminnan siirtämisellä yhtiön omaksi tuotannoksi voidaan arvioida saavutettavan säästöjä nykymalliin verrattuna.

Joulukuussa 2019 valmistui sosiaali- ja terveysministeriön tilaama selvitys lääkärihelikopteritoiminnasta ensihoidossa. Selvityshenkilö Jyri Liljan suositus oli, että laatu-, kustannus- ja toimitusvarmuusnäkökulmien takia valtion omista helikopteriostoista pitäisi luopua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?