Näin koronarajoituksia aiotaan purkaa kevään ja kesän aikana – lue tästä hallituksen suunnitelmat kootusti - Kotimaa - Aamulehti

Näin koronarajoituksia aiotaan purkaa kevään ja kesän aikana – lue tästä hallituksen suunnitelmat kootusti

Poikkeusoloista luopumisesta voidaan pääministeri Marinin mukaan tehdä päätös mahdollisesti ensi viikolla.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, sisäministeri Maria Ohisalo ja pääministeri Sanna Marin saapuivat hallituksen puoliväliriiheen Säätytalolle Helsingissä 21. huhtikuuta 2021. Aiemmin keskiviikkona hallitus kertoi, miten Suomi aikoo ulos koronatilanteesta.

21.4. 7:09 | Päivitetty 21.4. 11:07

Aamulehti

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus hyväksyi eilen suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi. Suunnitelmaa tarkastellaan kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan.

Marinin mukaan hallitus voi mahdollisesti ensi viikolla päättää poikkeusoloista luopumisesta, jos tilanne jatkuu hyvänä ja menee edelleen parempaan suuntaan.

Hallitus pyrkii avaamaan tapahtumia mahdollisimman pian tautitilanteeltaan maltillisilla alueilla. Ensimmäiseksi avataan lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset huhtikuussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan mahdollisimman pian perustason alueilla. Tapahtuma-alaa pyritään avaamaan vielä tätä laajemmin toukokuun aikana.

Saarikon mukaan tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan myös tänään alkavassa kehysriihessä. Hän kertoi lähtevänsä siitä ajatuksesta, että kehysriihessä sovitaan raamit kulttuuri- ja tapahtuma-alan taloudelliselle lisätuelle.

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan toukokuusta alkaen asteittain terveysturvallisuustoimilla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajoilla rajoitusten purkaminen aloitetaan sisärajaliikenteessä touko-kesäkuussa. Ensin avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu niin sanottu exit-suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, jonka perusteella sitä on päivitetty.

Hallitus esitteli päivitettyä exit-suunnitelmaa tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna. Lähetimme tilaisuuden suorana, ja pääkohdista on luettavissa myös tekstiseuranta.

Tavoite-aikataulu

Rajoitusten purkamiseen liittyvä tavoiteaikataulu näyttää nyt tältä. Rajoitusten purku riippuu epidemiatilanteessa, ja suunnitelma päivittyy tarpeen mukaan.

Huhtikuu – poikkeusolot päättyvät

• Valmiuslain toimivaltuudet päättyvät.

• Ravintolasulku päättyy.

• Perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa siirrytään lähiopetukseen.

• Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

Ikääntyneet ovat saaneet 1. rokoteannoksen.

Toukokuu – tiukat rajoitukset poistetaan

• Epidemian nopean kiihtymisen uhan takia asetetut lisärajoitukset poistuvat, palataan alueellisiin toimiin.

• Julkisia ja yksityisiä tiloja avataan, muun muassa kirjastot ja museot aukeavat.

• Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

• Sallitaan työmatkaliikenne rajayhteisöalueella epidemiatilanteen mukaan.

Riskiryhmät ovat saaneet 1. rokoteannoksen.

Kesäkuu – alueelliset rajoitukset puretaan asteittain

• Kokoontumisrajoituksia lievennetään.

• Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään.

• Ulkona tapahtuva lasten ja nuorten kilpailu- ja harrastetapahtumat sekä kesäleirit sallitaan.

• Yleisötilaisuudet osallistujarajoituksin alkavat.

• Sisärajarajoituksia lievennetään.

Työikäisen väestön 1. annoksen rokotekattavuus on yli 50 prosenttia.

Heinäkuu ja elokuu – rokotekattavuus kasvaa

• Kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan.

• Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.

• Aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta aikaisintaan elokuussa.

• Kolmansien maiden työmatkaliikenne avataan mahdollisesti elokuussa.

Työikäinen väestö on saanut 1. rokoteannoksen sekä ikääntyneet ja riskiryhmät saaneet 2. rokoteannoksen.

Tekstiseuranta tiedotustilaisuudesta:

Kello 9.40: Tilaisuus päättyy.

Kello 9.26: Marinin mukaan päätös luopua poikkeusoloista voidaan mahdollisesti tehdä ensi viikolla, mikäli tilanne jatkuu hyvänä ja menee parempaan suuntaan.

Kysymykseen ensi kesän suurista ulkotapahtumista Saarikko vastaa, että ainakin loppukesästä voidaan tämän hetkisen näkymän mukaan järjestää isompia ulkotapahtumia turvajärjestelyistä huolehtien.

Sekä Marin että Ohisalo sanovat, että kannattaa suosia kotimaan matkailua. Monessa Euroopan maassa tautitilanne on pahentunut.

Kello 9.22: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo, että rajoitusten purkaminen on aloitettava lapsista ja nuorista, tätä toivottiin myös palautteissa, joita saatiin runsaasti.

Ennen muuta harrastustoiminta on saatava käyntiin lapset ensin -periaatteella. Toimintaa on avattava asteittain ja alueellisesti.

Henrikssonin mukaan nuorten ulkona tapahtuva harrastustoiminta avautuu huhti-toukokuussa. Kesäkuun alussa voidaan järjestää lasten kesäleirejä ja urheilukilpailuja ulkotiloissa.

Aikuisten ulkona tapahtuva ryhmäliikunta avautuu touko-kesäkuussa. Joukkue- ja kontaktilajeja voidaan harrastaa sisätiloissa aikaisintaan elokuussa.

Yrityksillekin luotava pohjaa tulevaisuudelle, ja lisätukia on tulossa kulttuuri- ja tapahtuma-aloille. Exit-suunnitelman toteutumisen edellytys on tartuntamäärien väheneminen, joten on tärkeää, että ihmiset noudattavat alueilla olevia suosituksia ja rajoituksia.

Kello 9.18: Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoo, että valtakunnallisia koulusulkuja ei valtion taholta enää toteuteta.

Saramon mukaan kun rajoituksia puretaan on oltava tarkkana siinä, ettei uudestaan synny tarvetta rajoittaa enää lähiopetusta. On tärkeää, ettei lisää oppimisvelkaa synny. Rahoitusta oppimisvajeen paikkaamiseksi on jo myönnetty ja tuen saumattoman jatkamisen valmistelu on aloitettu.

Kello 9.10: Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on vuorossa. Ohisalo painottaa, että aluksi kannattaa suosia ulkotapahtumia. Hän nostaa esiin huono-osaisuuden sekä lasten ja nuorten pahoinvoinnin korostumiseen epidemian aikana. Tällä on Ohisalon mukaan merkitystä myös maan sisäiseen turvallisuuteen.

Maan rajojen yli liikkuvien ihmisten elämä on vaikeutunut epidemian aikana Ohisalon mukaan jopa kohtuuttomasti. Rajoitusten purkaminen alkaa touko-kesäkuussa sisärajaliikenteessä. Kun liikennettä avataan kolmansiin maihin, etusijalla ovat työmatkaliikenne ja perhesyistä tehtävä matkailu.

Kello 9.05: Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) jatkaa. Tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan, sanoo Saarikko.

Kulttuurialan ja tapahtumien tukemisesta tehdään raamit kehysriihessä, ja Saarikon mukaan toivottavasti jo tänään voidaan kertoa lisää. Tapahtuma-ala on matkailualan ohella suurin kärsijä, sanoo Saarikko.

Saarikon mukaan tapahtuma-ala aukeaa vaiheittain. Tavoite on, että sisä- ja ulkotiloissa voi tautitilanteeltaan perustasolla olevilla alueilla alkaa järjestää korkeintaan 50 henkilön tapahtumia mahdollisimman pian. Soveltuvissa ulkotiloissa, esimerkiksi jalkapallostadioneilla ja muilla lohkoajatteluun perustuvilla paikoilla, voidaan järjestää myös yli 50 henkilön tapahtumia, jos turvavälit ja muu terveysturvallisuus voidaan ottaa huomioon.

Huhti-toukokuun vaihteessa tehdään päätöksiä yli 50 hengen tapahtumien järjestämisestä.

Kahden metrin turvavälin noudattamisesta luovutaan kesäkuussa ulkotiloissa, mutta se säilyy osassa alueilla.

Kello 9.04: Pääministeri Sanna Marin (sd.) aloittaa. Hallitus hyväksyi eilen suunnitelman rajoitusten purkamisesta kesää kohti. Kommentteja siitä saatiin yli 2000 ja lisäksi lausuntoja. Kommenttikierroksen perusteella tärkeä teemat erottuivat. Vastauksissa korostui tarve lasten ja nuorten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien tukemiseen. Lisäksi korostui kulttuuri- ja tapahtuma-alan vaikea tilanne.

Kello 9.02: Tilaisuus alkaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: