Marin ajoi liikkumisrajoituksia sanoen THL:n pitävän niitä välttämättöminä – THL:n Salminen kertoi kuitenkin perustuslakivaliokunnalle muiden vaihtoehtojen riittävän - Kotimaa - Aamulehti

Salmisen mukaan THL:n kanta liikkumisrajoituksista ei muuttunut – hallitukselle annettu arvio pitää, näin vyyhti on edennyt

THL:n johtajan mukaan ymmärrys asiasta valmistelun aikana oli ollut, ettei pistemäistä säätämistä pidetty mahdollisena tai ainakin sitä pidettiin liian vaikeana ja hitaana tienä.

Mika Salminen kertoi, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten sijaan riittävä vaikutus saataisiin myös oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella. Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli muutamaa päivää aiemmin kertonut, että THL on arvioinut liikkumisrajoitusten olevan välttämättömiä epidemian hallitsemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.­

14.4. 8:01 | Päivitetty 14.4. 20:40

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen korostaa, että laitoksen kanta liikkumisrajoituksista ei muuttunut. THL:n mukaan liikkumisrajoitukset olisivat olleet paras tapa hillitä epidemiaa, kuten laitos oli lausunnoissaan hallitukselle maaliskuussa todennut.

–  Siitä ei ole kahta sanaa. Arvio ei ole siitä muuttunut, että pidämme niitä hyvänä vaihtoehtona sellaisessa tilanteessa, että epidemia kiihtyisi uudelleen nopeasti, Salminen sanoi STT:lle keskiviikkona.

STT uutisoi aiemmin, että perustuslakivaliokunnan kokouksessa maaliskuun lopussa Salminen kertoi kysyttäessä, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten sijaan riittävä vaikutus saataisiin myös oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella, esimerkiksi yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksilla ja palveluita sulkemalla. Salminen oli vahvistanut sanomansa STT:lle.

Salminen täsmensi myöhemmin, että asiaa kysyttiin perustuslakivaliokunnan kuulemisen lopussa niin, että olisiko hyötyä, jos liikkumisen rajoituksia ei saada käyttöön ja onnistutaan säätämään riittävän kattavasti näitä muita rajoittamalla.

–  Siihen vastasin, että kyllä.

Ainoa vaihtoehto?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli muutamaa päivää ennen Salmisen kuulemista perustuslakivaliokunnassa kertonut eduskunnassa lähetekeskustelussa, että THL on arvioinut liikkumisrajoitusten olevan välttämättömiä epidemian hallitsemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

THL katsoi 18.3. päivätyssä lausunnossaan valtioneuvoston kanslialle (VNK), että sen arvion mukaan tilanne pääkaupunkiseudulla ja Turussa ei ole enää hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin ja muun lainsäädännön toimivaltuudet eivät riitä tilanteen hallitsemiseksi.

Tuolloin THL esitti, että jos kyseisellä viikolla tartunnat eivät lähde laskuun, kunnissa otettaisiin mahdollisimman nopeasti käyttöön liikkumis- ja oleskelurajoituksia.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi kaksi viikkoa sitten hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset perustuslaillisten ongelmien takia.

Myös VNK:sta korostetaan, että epidemian hillitsemiseksi THL on esittänyt ainoana vaihtoehtona liikkumisvapauden rajoitusta. VNK:n lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro sanoo, että heille toimitetuissa THL:n papereissa on nähty liikkumisvapauden rajoitus ainoana tehokkaana vaihtoehtona.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti viittasi viime viikolla selvitykseen, jonka perustuslakivaliokunta oli esitystä käsitellessään saanut, mutta josta hän itse ei ollut tietoinen etukäteen.

Ei tehtävä arvioida reittejä

Valiokunnalle antamassaan kirjallisessa lausunnossa THL yhtyi hallituksen esityksen perusteluihin siitä, miksi muut mahdolliset yksittäiset ja kohdennetut toimet eivät enää voi korvata esityksen rajoituksia.

Salmisen mukaan THL:n ymmärrys asiasta valmistelun aikana oli ollut, ettei pistemäistä säätämistä pidetty mahdollisena tai ainakin sitä pidettiin liian vaikeana ja hitaana tienä.

Salminen muistuttaa, että THL:n tehtävä ei edes ole arvioida "säädösteknisiä reittejä", vaan se on ministeriöiden ja hallituksen asia.

Oikeusministeriö toi viime tipassa oman vaihtoehtonsa liikkumisrajoituksille

Valtioneuvoston kanslia (VNK) otti liikkumisrajoitusten valmisteluun viime hetkellä kunnolla mukaan muut ministeriöt.

Oikeusministeriö (OM) yritti lauantaina 20. maaliskuuta ehdottaa vaihtoehtoista toteutusmallia liikkumisrajoituksille. Ministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan ehdotelmassa sääntely rakentui kokoontumisrajoitusten eikä liikkumisrajoitusten varaan. STT:n pyytämässä ehdotelmassa lakia on rustattu valtioneuvoston kanslian lakiesityksen pohjalle.

–  Lähtökohta oli aika samanlainen kuin mitä perustuslakivaliokunta olisi lopputulokselta edellyttänyt, Timonen sanoo STT:lle.

Timosen mukaan oikeusministeriössä ehdotelmaa pidettiin helpommin läpivietävänä.

–  Mutta se ei sitten vastannut sitä toimeksiantoa, joka kollegalla on ollut, hän sanoo viitaten valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeriin Timo Lankiseen, lakiesityksen esittelijään.

Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuron mukaan oikeusministeriön ehdotelman malli ei juurikaan poikennut kanslian mallista.

–  Se perustui enemmän lähikontaktiin, mutta käytännössä se näytti hyvin paljon samalta kuin se meidän laatima malli oli, hän sanoo.

Helopuron mukaan myös oikeusministeriö oli todennut, että ehdotus tulee aika myöhään.

–  Meillä oli esityksen valmistelu yhteisellä alustalla usean ministeriön kanssa täydessä käynnissä, hän sanoo.

Siitä otettiin Helopuron mukaan hallituksen esityksen otsikkoon ja toiseen pykälään ajatus lähikontaktista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r.) kysyttiin Helsingin Säätytalolla keskiviikkona, että otettiinko oikeusministeriö liian myöhään mukaan liikkumisrajoitusten valmisteluun.

–  Valtioneuvoston kanslia on ollut tässä vetovastuussa, ja he arvioivat, keneltä pyytävät apua ja missä vaiheessa, Henriksson sanoi.

Hän lisäsi, että yleensä on niin, että asioita on parempi tehdä yhdessä ja vähän aikaisemmin kuin liian myöhään.

–  Mutta tässä nyt ollaan ja se oli kuitenkin koko hallituksen päätös, että tuolle raiteelle mentiin, mutta aina joka prosessista pitää ottaa opiksi, Henriksson sanoi.

Päivitys 214.4.2021 kello 20.40: Päivitetty juttu kauttaaltaan tuoreimmilla kommenteilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?