Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus VTV:n osalta – tilintarkastajien puheenjohtaja: ”Tämä perataan nyt” - Kotimaa - Aamulehti

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus VTV:n osalta – tilintarkastajien puheenjohtaja: ”Tämä perataan nyt”

Tilintarkastajien puheenjohtaja Veijo Niemi: Olisin aika uuno, jos allekirjoittaisin puhtaan tilintarkastuskertomuksen VTV:n osalta.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) osalta tehdään eduskunnassa ylimääräinen tilintarkastus. VTV:n logo Helsingissä tammikuussa 2021.­

6.4. 19:01

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) osalta, kertoo eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja, kansanedustaja Veijo Niemi (ps.).

Ylimääräinen tilintarkastus liittyy VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toiminnassa havaittuihin epäselvyyksiin.

Eduskunnan tilintarkastajien on määrä allekirjoittaa eduskunnan tilintarkastuskertomus ensi viikolla, mutta Niemen mukaan tilintarkastuskertomusta ei voida allekirjoittaa VTV:n osalta.

– En suostu allekirjoittamaan sellaista tilintarkastuskertomusta, kun samaan aikaan eduskunnan kansliatoimikunta on pohtimassa Yli-Viikarin mahdollista virasta pidättämistä, tarkastusvaliokunta laatii mietintöä VTV:stä ja keskusrikospoliisikin tutkii asiaa. Olisin aika uuno, jos samaan aikaan allekirjoittaisin puhtaan tilintarkastuskertomuksen myös VTV:n osalta. Kyllä tämä vaatii nyt tarkempaa selvitystä, Niemi sanoi.

Niemen mukaan ylimääräinen tilintarkastus on määrä saada tehtyä huhtikuun aikana.

Eduskuntatiedotuksen mukaan erityistilintarkastus kohdistuu VTV:n ylimmän johdon edustus-, matka- ja hankintakuluihin vuodesta 2020 lähtien.

Tilintarkastuksen toteuttaa Niemen mukaan julkishallinnon tilintarkastustyöhön erikoistunut BDO Oy.

– Tämä perataan nyt, ja katsotaan sitten mikä tilanne on, Niemi sanoi.

Lue lisää: Taina Kivelä haki pääjohtaja Yli-Viikarin paikkaa ja pääsi haastatteluun asti – Nyt hän kertoo, mikä haussa yllätti vuonna 2015

– Tämä perataan nyt, ja katsotaan sitten mikä tilanne on, toteaa eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja, kansanedustaja Veijo Niemi (ps.). Niemi osallistui eduskunnan kyselytunnille huhtikuussa 2020.­

Useita selvityksiä

Kuten Veijo Niemi mainitsi, VTV:tä ja Yli-Viikaria koskevia selvityksiä on käynnissä useilla eri tahoilla keskusrikospoliisia myöten.

Keskusrikospoliisin käynnissä olevassa esitutkinnassa epäiltyinä ovat STT:n tietojen mukaan Yli-Viikari ja VTV:n lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen.

Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikokseen. Poliisin tutkinta on STT:n tietojen mukaan alkanut sopimuksesta, jossa virkamiehelle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta käsittelee VTV:n taloudenpitoa kokouksessaan keskiviikkona.

Tarkastusvaliokunta käynnisti helmikuussa selvityksen muun muassa sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä hyvän hallinnon periaatteita koskevien säännösten noudattamisesta VTV:n taloudenhoidossa.

Valiokunta on kuullut asiantuntijoita muun muassa eduskunnan hallinnosta, sisäisestä tarkastuksesta ja tilintarkastuksesta, valtiovarainministeriöstä ja VTV:stä.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan asiaa koskeva mietintö ei valmistu vielä keskiviikkona, vaan vasta ensi viikolla.

Viralta pidättäminen torstaina?

Eduskunnan kansliatoimikunta puolestaan käsittelee torstaina kokouksessaan pääjohtaja Yli-Viikarin viralta pidättämistä. Yli-Viikarille on varattu tilaisuus antaa kokoukselle perusteltu kirjallinen vastineensa ja tulla kuultavaksi kokoukseen.

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan viralta pidättämisestä keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi. Pääjohtajan irtisanomisesta päättää eduskunnan täysistunto.

Kansliatoimikuntaan kuuluvat eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä eduskunnan keskuudestaan valitsemat neljä kansanedustajaa ja heidän neljä varajäsentään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?