Eduskunnassa keskusteltiin ravintoloiden sulkemisesta - Kotimaa - Aamulehti

Eduskunnassa keskusteltiin ravintoloiden sulkemisesta – Haataiselta tivattiin lain aluejaosta, Lintilän mukaan tukea yrittäjille valmistellaan nopeasti

Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun ravintolat kolmeksi viikoksi sulkevasta hallituksen esityksestä. Lomautuksien neuvotteluaikoihin haluttiin lyhennystä, ministeri torjui.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) vastasivat tiistaina kysymyksiin hallituksen esittelemästä ja ravintolat sulkevasta laista sekä sen seurauksista. ­

2.3. 17:52

Muun muassa sulkutoimien alueellinen kohdentuminen ja korvaukset ravintolayrittäjille herättivät kysymyksiä, kun eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun hallituksen maanantaina esittelemästä ravintolat sulkevasta laista.

Hallituksen esityksen mukaan ravintolat on määrä sulkea kolmeksi viikoksi 8.–28. maaliskuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ruoan ulosmyynti olisi edelleen sallittua.

Salissa vallitsi laaja yhteisymmärrys siitä, että rajoitustoimia tarvitaan. Useampi edustaja halusi kuitenkin tietää esimerkiksi sen, onko hallituksen esitys ravintoloiden sulkemisesta riittävän tarkkarajainen ja oikeasuhtainen.

– Esimerkiksi nyt Multian kunnan ainut lounasravintola pannaan kiinni, vaikka kunnassa ei tällä hetkellä ole yhtään tautitapausta, ihmetteli hallituspuolue keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Hän halusi tietää, onko mahdollista, että lakia tulkittaisiin tarkkarajaisemmin esimerkiksi kunta- tai seutukuntakohtaisesti.

Hallituksen esitys lähtee maakuntatasolta, eli ravintolat on suljettava maakunnissa, jossa epidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Perustason maakunnissa ravintolat saavat olla auki. Pirkanmaa on kiihtymisvaiheessa.

Samalla asialla olivat muun muassa kokoomuksen Markku Eestilä ja keskustan Hanna-Leena Mattila.

– Maakunnan kaikkien ravintoloiden sulkeminen ei tunnu kohtuulliselta, jos tautitapaukset ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin, Mattila sanoi.

Lue lisää: Ravintolat sulkevat pian ovensa Pirkanmaalla: ”Aika shokissahan tässä ollaan” – korona vei tamperelaisravintolalta yli sata asiakasta päivässä

”Aika mahdoton tie”

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) vastasi kysyjille, että kuntatasolle meneminen ”olisi aika mahdoton tie.”

– Jos meillä olisi rinnakkain kaksi kuntaa, joista toisessa meillä on ravintolat suljettu ja toisessa auki, niin voi vain kuvitella, että kohta virus on myös siellä toisessa kunnassa ja asiakkaiden mukana menee, Haatainen sanoi.

Maakunnat, joilla ravintolat suljetaan, on määrä määritellä valtioneuvoston asetuksella lain hyväksymisen jälkeen.

Korvaukset yrittäjille puhuttivat

Useampi kansanedustaja tivasi myös korvauksista ravintolayrittäjille.

Kokoomuksen Timo Heinonen moitti, ettei hallituksen esityksessä oleva korvaussumma, 50 miljoonaa euroa, ole lainkaan täysimääräinen korvaus ravintoloille. Summan tulisi olla noin 140 miljoonaa euroa kolmesta viikosta, hän laski.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, ettei hallituksen esityksessä lukeva luku ole lopullinen lukema käytettävissä olevasta summasta, vaan pikemminkin viime vuoden pohjalta tehty virkamiesarvio. Tarkkaa korvaussummaa hän ei halunnut luvata.

Lintilä sanoi, että ravintolayrittäjille tuleva tuki valmistellaan nyt nopeasti jonkinlaisena kustannustuki 3B-mallina. Kustannustuki kolmonen, joka on ollut lausuntokierroksella, yritetään puolestaan saada eduskuntaan viimeistään ensi viikolla.

Voisiko lomautusten neuvotteluaikaa lyhentää?

Ministereiltä kysyttiin myös useammalla suulla, eikö käyttöön voitaisi saada lakia, jolla lomautusten neuvotteluaikaa lyhennettäisiin, kuten tehtiin viime vuonna.

Lomautusten edellyttämä ilmoitusaika on normaalisti 14 päivää, väliaikaisella lainsäädännöllä sitä lyhennettiin viime vuonna viiteen päivään.

– Vaikka yritys olisi tehnyt lomautusilmoituksen samanaikaisesti, kun hallitus piti tiedotustilaisuuttaan tästä, niin käytännössä lomautus menee sulkemisen jälkeiseen aikaan. Eli työntekijät ovat työssä, vaikka ravintolat eivät saa olla auki, perusteli perussuomalaisten Vilhelm Junnila.

Työministeri Haatainen muistutti, että viime vuonna vastaava järjestely tehtiin työmarkkinajärjestöjen keskinäisellä sopimuksella. Lisäksi se koski kaikkia aloja. Nyt kyseessä olisi vain ravintola-ala.

– Työsopimuslaki ja yhteistoimintalaki ovat yleislakeja ja ne koskevat kaikkia aloja. Nyt tämä koskee vain ravintola-alaa. Olisi aika erikoista, jos tekisimme vain yhtä alaa koskeva lainsäädäntöesityksen, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa lomautuksissa on kyse loppupeleissä rahasta, ja kustannuksia pyritään korvaamaan alalle osoitettavan tuen kautta.

Miten käy opiskelijaravintoloiden?

Useat edustajat olivat myös huolissaan henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden tilanteesta. Hallituksen esityksen mukaan ne saavat pysyä auki.

Kokoomuksen Timo Heinonen vetosi samaan kuin matkailu- ja ravintola-alaa edustava Mara aiemmin: henkilöstö- ja opiskelijaravintolat menettävät suuren osan myynnistään, vaikka ne saavat olla auki. Niille ei kuitenkaan tulisi korvauksia, koska niitä ei pakoteta sulkeman.

Vihreiden Bella Forsgrén tarttui erityisesti opiskelijaravintoloiden tilanteeseen. Hän muistutti, että hallituksen esitys lähtee siitä, että auki saavat olla henkilöstöravintoloiden kaltaiset ravintolat, jotka ovat suljettuja yleisöltä. Tähän luetaan opiskelijaravintolat, joihin kuitenkin on ulkopuolisilla pääsy.

Forsgrén laski, että opiskelijaravintoloiden myynti laski viime kevään sulun aikana 85 prosenttia.

–Nämä ovat todella isoja lukuja. Olisin toivonut, että tällä toisella kierroksella oltaisiin otettu näiden tiettyjen ravintolaryhmien huoli paremmin huomioon.

Hallituksen esitystä käsittelee seuraavaksi talousvaliokunta, jolle lausunnon antaa perustuslakivaliokunta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?