HS:n tiedot: Hallitus valmistelee poikkeusoloja Suomeen - Kotimaa - Aamulehti

Hallitus kertoi uusista koronatoimista: Suomeen poikkeusolot ja kolmen viikon sulkutila

Yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta alkaen.

Sisäministeri Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 25. helmikuuta 2021. ­

24.2. 21:44 | Päivitetty 25.2. 11:50

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan Suomeen poikkeusolot yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Marinin mukaan Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.

Hallitus ehdottaa, että ravintolat suljetaan poikkeusoloissa kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen lukuun ottamatta alueita, jotka ovat tautitilanteessa perustasolla. Marinin mukaan hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla.

Lisäksi yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta alkaen. Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan.

Hallitus piti tiedotustilaisuuden kello 9.30. Seuraavaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertovat Suomen epidemiatilanteesta. Lähetämme tilaisuuden suorana tässä jutussa. Tekstimuotoisen seurannan löydät suoran lähetyksen alta.

Katso suora lähetys tästä:

Seurasimme THL:n ja STM:n tilannekatsausta hetki hetkeltä:

Kello 11.42: Tilaisuus on päättynyt.

Kello 11.38: Lähtökohta on se, että sulku koskee leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueita, sanoo Kiuru. Perustasolla olevat alueet on jätetty sulkutoimien ulkopuolelle. Voi olla, että jotkut perustasolla olevista alueista siirtyvät kiihtymisvaiheeseen vielä ennen sulkua. Perustason toimet ovat tason 1 toimia.

Kello 11.30: Salmisen mukaan nyt kannattaa miettiä omaa suojautumista, eikä esimerkiksi hakeutua tilanteisiin, joissa on paljon ihmisiä. Tähän jokainen voi hänen mukaansa vaikuttaa omalla toiminnallaan.

Kello 11.29: Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että perustason alueilla tulee poikkeusolot voimaan, mutta ei erityismenettelyitä.

Kello 11.25: Media saa nyt kysyä.

Kello 11.19: Nyt rokotetaan ikääntyneitä ja riskiryhmiä. Missä vaiheessa päästään laajasti rokottamaan työikäistä väestöä, siihen vaikuttaa Salmisen mukaan loppuvuoden toimitusaikataulu rokotteiden suhteen. Siitä ei Salmisen mukaan ole vielä varmaa tietoa.

Kello 11.18: Rokotustilanteesta kertoo THL:n Mika Salminen. EU-vertailusta käy ilmi, että erot rokotusten toteuttamisessa eivät ole suuria maiden välillä. Jotkut ovat vähän nopeampia, myös Suomi kuuluu tähän joukkoon. Suomessa rokotuksia on annettu noin 385 000 annosta.

Kello 11.17: Voipio-Pulkki sanoo, että tartuntojen määrän kääntäminen laskuun on nyt aivan olennaista.

Kello 11.15: Epidemian uusi kasvu on käynnistynyt helmikuun puolivälissä. Tilanne on heikentynyt merkittävästi. Osaltaan epidemian kiihtymistä voivat selittää muuntoviruksen ominaisuudet.

Kello 11.14: Tehohoitokapasiteettia on Suomessa tällä hetkellä riittävästi, kertoo Voipio-Pulkki.

Kello 11.11: Suomessa tartunnanlähde selvisi viime viikolla 65 prosentissa tapauksista. Uusista tartunnoista yli neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat jo karanteenissa. Ulkomailla saatuja tartuntoja 3 prosenttia.

Kello 11.10: Sairaanhoidon tarve on noussut. Positiivista on Voipio-Pulkin mukaan se, että viikon aikana tautiin menehtyneiden lukumäärä jatkaa hidasta laskua.

Kello 11.09: Voipio-Pulkki kertoo, että viimeisen viikon aikana todettujen tapausten valtakunnallisessa ilmaantuvuudessa näkyy selvä nousu.

Kello 11.08: Ääneen siirtyy STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Kello 11.05: Muuntovirusten tilanne aiheuttaa lisätoimien tarvetta, Salminen sanoo. Muuntovirus ainakin tarttuu ja leviää helpommin. Tartuntatautirekisteriin on Suomessa ilmoitettu yhteensä 690 virusmuunnostapausta: 660 Britannian muunnosta, 29 Etelä-Afrikan muunnosta ja yksi Brasilian muunnos.

Kello 11.01: Alueellisesti Suomessa ollaan hiukan jakautuneessa tilanteessa, sanoo Salminen. Nyt on useampia alueita, joissa on nähty joko tasaista nousua, ja sellaisia alueita, joilla on ollut laajoja, tiettyyn tilanteeseen liittyviä leviämisiä.

Kello 11.00: Suomessa reilut 55 000 tapausta. Tänään tapauksia ilmoitettiin 565.

Kello 10.59: Salminen sanoo, että Euroopassa monissa maissa on tiukoilla rajoituksissa saatu tapausmäärät laskuun. Euroopassa nähdään nyt hieman parempi tilanne, vaikka kaikissa maissa näin ei ole.

Kello 10.58: Nyt puhuu THL:n johtaja Mika Salminen.

Kello 10.57: Kiuru kertoo, että siirtymäaikana leviämisvaiheen alueella otetaan toimet etupainotteisesti käyttöön. Kiihtymisvaiheen alueillakin niitä suositellaan otettavaksi käyttöön. Ravintolatoiminnan keskeyttämistä valmistellaan kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla kolmeksi viikoksi.

Kello 10.53: Sosiaalisia kontakteja on nyt syytä välttää. Nyt kontakteja on Kiurun mukaan liikaa.

Kello 10.52: Lyhyessä ajassa tehohoidon kapasiteettia on tarvittu enemmän. Tilanne ei vielä ole hälyttävä, mutta terveydenhuollon kantokyvystä on Kiurun mukaan huolehdittava.

Kello 10.52: Perustasolla Suomessa on enää viisi aluetta.

Kello 10.51: Pirkanmaa on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Kello 10.49: Suomessa korkein ilmaantuvuusluku oli Husin alueella. Kysymys ei Kiurun mukaan enää ole vain pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata koskevasta tilanteesta. Asian vakavuutta kuvaa esimerkiksi se, että joissain pienissäkin sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus on noussut korkeaksi. Eri puolilla Suomea tautitilanne on Kiurun mukaan pahentunut. Uhka viruksen leviämisestä koskee kaikkia Suomen alueita.

Kello 10.48: Kiuru sanoo, että uuden tilannekuvan valossa joudutaan tekemän tiukkoja toimia. Yksistään Suomessa muuntuneita virusvariantteja oli eilen ilmoitettu THL:n tautirekisteriin 690 kappaletta.

Kello 10.46: Tiedotustilaisuus alkaa. Krista Kiuru aloittaa. Hän kertoo hallituksen juuri päättäneen poikkeusolojen käyttöönotosta. Kiurun mukaan Suomen ilmaantuvuus on onnistuttu pitämään yhtenä Euroopan parhaista.

Kello 10.43: Tiedotustilaisuus ei ole vielä alkanut, mutta sen on määrä alkaa hetken kuluttua.

Seurasimme hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:

Kello 10.33: Tiedotustilaisuus päättyy.

Kello 10.31: Ohisalo sanoo, että tautiketjuihin päästään paremmin käsiksi, kun tartuntamääriä saadaan matalammiksi.

Kello 10.30: Saarikko kertoo, että on paljon eri näkemyksiä siitä, miten olisi hyvä toimia. Hallituksen on valittava linja ja suunta. Hallitus tähtää nyt kesään, jossa elämä olisi normaalimpaa.

Kello 10.27: Marin kertoo, että muuntovirus leviää väestössä erityisesti Uudenmaan alueella. Tällä hetkellä ihmiset kohtaavat fyysisesti esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa ja ravintoloissa sekä muissa paikoissa, joissa ihmiset kohtaavat, ja tauti pääsee leviämään. Tauti tuodaan kotiin paikoista, joissa kohdataan muita ihmisiä. Tilanne on pahentunut kokonaisuuden summana.

Kello 10.20: Elinkeinotoimintaa ei voida kokonaan sulkea normaalin lainsäädännön puitteissa, Marin sanoo. Poikkeusolot mahdollistavat ravintoloiden sulkemisen kolmen viikon ajaksi. Valmistelussa on lisäksi esitys, jonka mukaan kolmen viikon jälkeen ravintoloita avataan vain rajatusti. Normaaliin ei palata kolmen viikon jälkeen.

Kello 10.19: Hallituksen arvio on Marinin mukaan se, että nyt on oikea aika kolmen viikon sululle.

Kello 10.18: Saarikko sanoo, että sekä turvallisen harrastamisen että terveysturvallisten tapahtumien osalta on opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu suunnitelma. Suomea ei voida avata yhdessä yössä eikä harkitsematta, mutta terveysturvallisuuteen liittyvät suunnitelmat on jo laadittu.

Kello 10.16: Marin kertoo, että tässä tilanteessa ei tulla olemaan ikuisesti. Nyt on silti otettava voimakkaita toimia käyttöön. Sillä voidaan varmistaa, että kesä olisi parempi ja että silloin voitaisiin elää normaalimmissa olosuhteissa. Rokotusten edistyminen ja se, miten hyvin epidemia pidetään hallinnassa, vaikuttavat siihen, milloin voidaan palata normaalimpaan.

Kello 10.14: Marinin mukaan valmiuslain muita toimia ei nyt tarvitse ottaa käyttöön, mutta sitä vaihtoehtoa ei voida sulkea pois. Hän kuitenkin toivoo, ettei niihin jouduta turvautumaan.

Kello 10.12: Henriksson kertoo, että hän aikoo kutsua puoluesihteerit koolle kuntavaalien takia. Kuntavaaleista päätetään parlamentaarisesti. Asiasta keskustellaan lähipäivinä.

Kello 10.08: Krista Kiuru sanoo, että Euroopassa muuntoviruksen jälkeiseen aikaan on jo reagoitu laajoilla sulkutoimilla. Suomessa tautitilanne on monella alueella pahentunut esimerkiksi muuntoviruksen leviämisen seurauksena.

Kello 10.07: Ohisalo sanoo, että tiukat toimet etukenossa auttavat välttämään sen, että tauti leviää Suomessa valtoimenaan. Ohisalo huomauttaa, että joissain maissa epidemiatilanne on muuttunut lyhyessä ajassa.

Kello 10.06: Marin kertoo, että Suomi on onnistunut muuta Eurooppaa paremmin epidemian hallinnassa, koska Suomessa on otettu käyttöön ennakoivia toimia. Näillä pyritään Marinin mukaan nytkin takaamaan se, että Suomen tilanne ei mene yhtä pahaksi kuin muualla Euroopassa. Osassa maata tilanne on pahenemassa, siksi rajoitustoimia kiristetään leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

Kello 10.03: Saramo kertoo, että alakouluissa on ollut altistumisia mutta kouluissa ei juuri ole tullut jatkotartuntoja.

Kello 10.02: Kuinka nopeasti ravintoloita voitaisiin sulkea? Marin kertoo, että asia on eduskunnan käsissä, mutta poikkeusoloissa on mahdollista jopa viikossa saada esitys vietyä läpi.

Kello 10.01: Nyt on median kysymysten vuoro.

Kello 9.59: Henriksson sanoo, että hallitus on päättänyt, että yrityksiä tullaan tukemaan.

Kello 9.57: Anna-Maja Henriksson sanoo, että vaikka hallitus toteaa poikkeusolot, valmiuslakia ja sen valtuuksia ei oteta käyttöön. Esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa ei oteta käyttöön.

Kello 9.55: Lähiopetukseen palataan kolmen viikon jälkeen, jos paikallinen epidemiatilanne sen mahdollistaa, Saramo sanoo. Etäopetusjaksolla ja väliaikaisella sululla varmistetaan, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia päästään purkamaan mahdollisimman pian.

Kello 9.54: Opetusministeri Jussi Saramo sanoo, että yläkouluissa ja toisella asteella siirrytään etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8.3 alkaen. Ylioppilaskirjoitusten turvallinen järjestäminen varmistetaan etäopetuksesta huolimatta.

Kello 9.49: Annika Saarikko kertoo, että yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnan rajoitteet sekä etäopetus toisella asteella ja yläkouluissa otetaan käyttöön 8. maaliskuuta alkaen kolmeksi viikoksi.

Kello 9.46: Suomessa otetaan maaliskuussa käyttöön kolmen viikon sulkutila. Marin on jo keskustellut poikkeustilan julistamisesta presidentti Niinistön kanssa.

Kello 9.45: Koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti osassa maata. Koko maan osalta tilanne ei kuitenkaan ole samanlainen. Leviämisvaiheessa olevilla alueilla on Marinin mukaan syytä ottaa käyttöön tason kaksi toimet: esimerkiksi yli kuuden hengen kokoontumisrajoitus ja yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttäminen. Tasolle kaksi suositellaan siirryttävän myös kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla, joihin kuuluu myös Pirkanmaa.

Kello 9.43: Pääministeri Marin kertoo, että kulunut vuosi on ollut vaikea ja kaikki ovat väsyneitä tilanteeseen. Jaksettava kuitenkin Marinin mukaan on, koska vaihtoehtoja ei ole. Virusmuunnokset ovat Marinin mukaan vaikeuttaneet tilannetta entisestään. Aiemmat työkalut eivät enää riitä tilanteen hallitsemiseksi, Marin sanoo.

Kello 9.42: Hallitus käsitteli neuvottelussaan keskiviikkoiltana uusia koronatoimia. Ministerit puhuvat ensin. Sen jälkeen on median kysymysten vuoro.

Kello 9.41: Tiedotustilaisuus alkaa.

Kello 9.33: Hallituksen tiedotustilaisuus ei ole vielä alkanut.

Kello 9.22: THL:n johtaja Mika Salminen saapui juuri Valtioneuvoston linnaan. Hän ei kommentoinut vielä, mitä tiedotustilaisuudessa on luvassa.

– Kohta kuullaan, Salminen sanoi.

Poikkeusolojakin joudutaan pohtimaan

Muun muassa HS:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut eduskunnan puhemiehistön, eduskuntapuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat, eduskuntaryhmien pääsihteerit sekä ministerit kuulemaan toimenpiteistä taudin leviämisen estämiseksi. Tapaaminen on määrä järjestää torstaina Säätytalolla kello 12.

Hallitus neuvotteli tautitilanteen hoidosta keskiviikkoiltana. Pääministeri kertoi Twitterissä hieman kello 22 jälkeen illalla, että hallituksen neuvottelu on päättynyt. Tiedotustilaisuus uusista linjauksista järjestetään torstaiaamuna kello 9.30.

Tilaisuuteen osallistuvat pääministerin lisäksi, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo, opetusministeri Jussi Saramo ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Paikalla on myös sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvisti Säätytalon neuvotteluihin mennessään, että poikkeusolojakin joudutaan pohtimaan. Hänen mukaansa ensin on kuitenkin tutkittava lievempiä toimia.

– Kun puhutaan niin järeästä toimesta kuin poikkeusolot, se edellyttää perustuslain mukaan sitä, että on tutkittu, onko lievempiä keinoja olemassa”, Pöysti sanoi.

– Toisaalta jos ihmisten henki ja terveys on vaarassa, silloin julkisen vallan pitää tehdä voitavansa.

Poikkeusolot toteaisi valtioneuvosto yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa. Tasavallan presidentti ilmoitti jo marraskuussa olevansa valmis toteamaan poikkeusolot, jos valtioneuvosto ilmaisee, että se tarvitsee ylimääräisiä valmiuksia.

”Räjähdysherkkä” tilanne

Epidemiatilanne on viime päivinä huomattavasti pahentunut. Opetusministeri Jussi Saramo (vas) luonnehti neuvotteluihin mennessään tilannetta ”räjähdysherkäksi”. Saramon mukaan nyt tarvitaan ”tosi johdonmukaisia toimia”.

Keskeinen syy poikkeusolojen toteamiseen olisi se, että voimassa olevan tartuntatautilain nojalla ravintoloita ei voida sulkea, vaikka epidemia on karkaamassa käsistä.

Toteamalla poikkeusolot hallitus voisi perustuslain 23. pykälän (perusoikeudet poikkeusoloissa) nojalla tehdä lainmuutoksen tarvittaessa ravintoloiden sulkemiseksi, kuten tehtiin viime vuoden keväällä.

Voimassa oleva tartuntatautilaki mahdollistaa ravintoloiden sulkemisen aikaisintaan kello 23.

Poikkeusolot voisivat vaarantaa kuntavaalit

Tiukoista ravintolatoiminnan rajoituksista ja poikkeusolojen toteamisesta ei HS:n tietojen mukaan ole vielä lopullista yksimielisyyttä hallituksessa. Etenkin Rkp on suhtautunut suunnitelmaan varauksellisesti.

Oikeuskansleri Pöysti on kysynyt hallitukselta, miksi poikkeusolot pitäisi todeta ja valmiuslakia alkaa soveltaa, koska valmiuslaki sinänsä ei anna mahdollisuutta sulkea ravintoloita.

Yksi esillä ollut vaihtoehto onkin ollut se, että lakia majoitus- ja ravitsemistoiminnasta tai tartuntatautilakia muutettaisiin toteamatta valmiuslain mukaisia poikkeusoloja.

Valmiuslaissa poikkeusolojen yksi määritelmä on vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Poikkeusolot voisivat vaarantaa tulevat kuntavaalit, jotka on tarkoitus järjestää 18. huhtikuuta. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan tällä hetkellä lähtökohtana on, että vaalit pidetään terveysturvallisuus edellä. Henriksson oli keskiviikkona tavannut kaikki puoluesihteerit.

Taso kaksi edeltää poikkeusoloja

Hallituksen neuvottelut alkoivat Säätytalolla kello 17.30. Suomi on joka tapauksessa siirtymässä koronatoimissa uudelle, tiukemmalle tasolle.

Etukäteen odotuksena oli, että hallitus päättää siirtymisestä päivitetyn koronastrategian tasolle kaksi. Taso kaksi edeltää poikkeusoloja, jotka siis nyt ovat nousseet jo harkintaan.

Koronaviruspandemia on pahentunut hälyttävästi erityisesti Uudellamaalla, mutta heikoimmalla tasolla eli leviämisvaiheessa ovat alueista myös Varsinais-Suomi, Satakunta, Vaasa ja Kanta-Häme.

Tuomas Pöystin mukaan on arvioitava epidemiologisen riskin perusteella, millä alueilla siirrytään tiukempiin rajoituksiin.

– Lähtökohtaisesti rajoitustoimet pitää kohdentaa niin, että ne myös alueellisesti ovat oikeasuhtaisia. Virusmuunnos leviää helpommin, ja se oikeuttaa myös ottamaan etukenoa eli ennakoimaan tietyissä rajoissa, Pöysti sanoi.

Toisin sanoen tiukempia rajoituksia voitaisiin ottaa käyttöön jo nyt myös alueilla, joilla tilanne ei ole yhtä heikko kuin esimerkiksi Uudellamaalla.

– Ennakointi käy, jos se on ihmisten suojelemiseksi välttämätöntä, Pöysti sanoi.

Koronastrategian taso kaksi tarkoittaisi, että alueella suositellaan otettavan käyttöön täysimääräisinä kaikki leviämisvaiheen toimet, minkä lisäksi tulee velvollisuus ottaa käyttöön uudet tartuntatautilain mukaiset toimet. Ne voidaan ottaa käyttöön kunnan päätöksellä. Myös aluehallintovirastot voivat tehdä niitä koskevan päätöksen, joka voisi koskettaa useaa kuntaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?