HS-selvitys: Marinin hallitus tehnyt jo yhtä järeät työllisyystoimet kuin Sipilän hallitus - Kotimaa - Aamulehti

HS-selvitys: Marinin hallitus tehnyt jo yhtä järeät työllisyystoimet kuin Sipilän hallitus

Kuva on 17. joulukuuta 2020 pidetystä tiedotustilaisuudesta, jossa hallitus kertoi eläkeputken poistosta. Paikalla olivat muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kuvassa vas.), pääministeri Sanna Marin ja työministeri Tuula Haatainen.

5.2. 6:57

Helsinki

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on jo tehnyt yhtä järeät työllisyystoimet kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki vuosina 2015–2019, kertoo Helsingin Sanomat selvityksessään.

Lehden selvityksen mukaan Marinin hallituksen päättämät työn tarjontaa lisäävät toimet tuovat arviolta 31 000–36 000 lisätyöllistä, kun Sipilän hallituksen toimet toivat 30 000–40 000. HS kertoo, että Marinin hallituksen merkittävin työllisyyspäätös on ollut eläkeputken karsiminen. Sipilän hallituksen merkittävimmät työllisyysratkaisut olivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen ja aktiivimalli.

HS:n mukaan Marinin hallitus on kuitenkin tehnyt myös muutoksia, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan todennäköisesti vähentävät työllisyyttä. Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi aktiivimallin poisto sekä työttömyysturvan tasokorotus.

Marinin hallitus on linjannut, että se tavoittelee yhteensä 80 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

HS:n selvityksessä kiinnitetään huomiota siihen, että Marinin hallitus on jatkanut Sipilän hallituksen osoittamalla tarjontauudistusten polulla. Marinin hallituksen työllisyystoimien tavoitteena on lisätä työn tarjontaa. Käytännössä se patistaa työttömiä hakemaan aktiivisemmin töitä ja työllisiä pitämään kiinni työpaikoistaan.

Lehden arvion mukaan tätä voi pitää yllättävänä, sillä Marinin oma puolue SDP ja toinen hallituspuolue vasemmistoliitto syyttivät Sipilän hallitusta työttömien kyykyttämisestä.

Marinin ja Sipilän hallituksessa yhdistävä tekijä on keskusta, joka on ainoana puolueena molemmissa hallituksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: