Sanna Marin Aamulehdelle: Konkurssiaalto voi jäädä pelättyä pienemmäksi - Kotimaa - Aamulehti

Yritysten koronatukia pyritään jatkamaan – Sanna Marin Aamulehdelle: Konkurssiaalto voi jäädä pelättyä pienemmäksi

Euroopan unionin elvytyspaketti voi pienentyä, jos Suomi selviää pandemiasta muita jäsenmaita pienemmin vaurioin. Pääministeri Sanna Marinin mukaan yritysten koronatukia pyritään jatkamaan koko kriisin yli.

Sanna Marin kommentoi huolia elvytyspaketin pienentymisestä toteamalla, että lopullista määrää on vielä aikaista arvioida.­

24.1. 7:00

Aamulehti

Elvytyspaketista saattaa tulla Suomeen lopulta pienempi potti kuin on luvattu. Lopullinen määrä voi kutistua puoli miljardia euroa, koska Suomi on selvinnyt epidemiasta verrattain hyvin muihin Euroopan maihin verrattuna.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat keskiviikkona.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan elvytyspaketin suuruudesta on kuitenkin liian aikaista puhua.

– Vielä on ennenaikaista arvioida lopullista Suomen osuutta elpymisvälineestä sen vuoksi, että osa rahoituksesta on sidottu siihen talouskehitykseen, mitä me emme vielä tiedä, Marin kertoo Aamulehdelle virka-asunnollaan Kesärannassa.

Marin muistuttaa, että Suomi on kannattanut koronaelvytyksen määrän sitomista siihen, millaisia vaikutuksia epidemiasta kussakin maassa seuraa. Jos Suomi pärjää kriisin hoidossa muita maita vähemmin vaurioin, elvytysraha pienenee.

Taloutta elvyttävien toimien vuoksi Suomi on ottamassa ennennäkemättömän paljon velkaa koronakriisin hillitsemiseksi. Valtionvelan on arvioitu nousevan tänä vuonna arviolta 135 miljardiin euroon.

Marinin mukaan lopullisen velkasuhteen ratkaisee lopulta se, kuinka pian Suomi pääsee kiinni talouskasvuun, kun kriisi on ohi.

Samaa aihetta kommentoi myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) alkuviikolla.

– Maa, joka saa epidemian haltuun ja työpaikat kunnolla auki ennen muita, on parhaassa asemassa tähän kilpajuoksuun ryhdyttäessä, Vanhanen kommentoi tiistaina lähetetyssä tiedotteessa.

Yritystuille valmistellaan jatkoa

Kilpajuoksun lähtöviivalla tärkeässä roolissa ovat terveet yritykset, sillä talouskasvua ruokkii ennen kaikkea korkea työllisyys.

Marinin mukaan on hyvin todennäköistä, että hallitus jatkaa yrityksille suunnattuja tukia. Yritysten kustannustukeen valmistellaan jatkoa, ja sitä pyritään Marinin mukaan jatkamaan niin kauan kuin kriisi kestää.

Lue lisää: Pirkanmaalla voi olla keväällä luvassa kaikkien aikojen konkurssiaalto, vaarassa etenkin pienet yritykset: ”Surullisia tarinoita, joissa elämäntyö on valumassa hukkaan"

Myöskään konkurssisuojan poistuminen helmikuussa ei tällä tietoa vaikuttaisi aiheuttavan suurta konkurssiaaltoa, Marin sanoo.

– Uusimmat tiedot näyttävät siltä, että emme tulisi näkemään niin paljon konkursseja kuin on pelätty.

Samankaltaisen viestin ovat kertoneet aiemmin myös Ylen haastattelemat verottajan ja eläkevakuutusyhtiöiden edustajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?