Myyräkannat kasvaneet laajoilla alueilla Suomessa - Kotimaa - Aamulehti

Myyräkannat kasvaneet laajoilla alueilla Suomessa

On mahdollista, että Pirkanmaan myyräkannan huippu koetaan vasta syksyllä 2021.

Myyräkannat ovat kasvaneet Suomessa laajoilla alueilla kevään 2020 jälkeen.

19.11.2020 12:36

Aamulehti

Luonnonvarakeskus Luken seurannat osoittavat, että myyräkannat ovat kasvaneet Suomessa laajoilla alueilla kevään 2020 jälkeen.

Keski-Suomessa ja osissa Pirkanmaata vuodelle 2020 odotettu tiheyshuippu keskeytyi talven 2019−2020 aikana, mahdollisesti vähälumisuuden vuoksi.

Myyrät ovat kuitenkin runsastuneet huomattavasti kuluneen kesän aikana. Tiheydet eivät ole vielä ennätykselliset, joten on mahdollista, että Pirkanmaan huippu koetaan vasta syksyllä 2021.

Itä- ja Etelä-Suomessa myyriä tavataan monin paikoin yhtä runsaasti kuin syksyllä 2019, toisin paikoin myyriä on niukasti.

Myös Länsi- ja Keski-Suomessa myyrämäärät ovat nousseet. Ylä-Lapin myyräkannat ovat romahtaneet, mutta Metsä-Lapissa myyriä esiintyy kohtalaisesti tai paikoin runsaasti.

Kanta romahti Kainuussa, Savossa ja Karjalassa

Myyräkannat romahtivat Kainuussa, Savon ja Karjalan maakunnissa sekä Etelä-Suomessa talven 2019−2020 aikana. Säännölliseen kannanvaihteluun kuuluu usein romahduksen jatkuminen koko seuraavan kesän yli.

− Kuluneena kesänä myyrämäärät nousivat kuitenkin poikkeuksellisesti uudelleen kohtalaisiin tiheyksiin. Kanta-Hämeessä myyriä on paikoin jopa enemmän kuin viime syksynä, kertoo johtava tutkija Otso Huitu Lukesta.

Kesän 2020 voimakkaimmin runsastuneet lajit ovat metsämyyrä ja metsähiiri, kun taas peltomyyräkannat ovat vaatimattomat.

Läntisessä Suomessa eli lähinnä Pohjanmaan maakunnissa myyräkannat vaihtelevat toistaiseksi edelleen säännöllisessä kolmivuotisessa rytmissä.

Edellinen myyrähuippu koettiin siellä syksyllä 2018. Syksyllä 2020 myyrämäärät ovat vielä kohtalaiset, huippua läntiseen Suomeen voidaan odottaa syksylle 2021.

Metsä-Lapin ja Koillismaan myyräkannat käyttäytyivät samankaltaisesti kuin Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Vahva kannankasvu keskeytyi talvella 2019−2020, joka oli Pohjois-Suomessa, päinvastoin kuin etelässä, poikkeuksellisen runsasluminen.

Korkeat myyräkannat kasvattavat myyräkuumeriskiä

Metsämyyräkannan kasvu kasvattaa myös myyräkuumeen riskiä.

Metsämyyrät hakeutuvat loppusyksyllä ja alkutalvella ihmisasutuksiin erityisesti haja-asutusalueilla.

Mieluisia talvehtimispaikkoja lajille ovat kuivien liiterien ja mökkien lisäksi myös vakituisesti asutut rakennukset.

Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä.

Ihmisasutuksiin ja ulkorakennuksiin loppuvuonna ilmestyvät metsämyyrät kannattaa poistaa loukuilla tartuntariskin minimoimiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos