Cities: Skylines -hittipeli toi nuorelle toimitusjohtajalle hyvät tulot – rahat kuluvat hevosiin - Kotimaa - Aamulehti

Cities: Skylines -hittipeli toi nuorelle toimitusjohtajalle hyvät tulot – rahat kuluvat hevosiin

Colossal Order -peliyrityksen toimitusjohtaja Mariina Hallikainen käy talleilla hoitamassa hevosia töiden jälkeen päivittäin.

4.11.2016 21:11

Kun tamperelainen pc-pelejä suunnitteleva yhtiö Colossal Order julkaisi pelinsä Cities: Skylines tietokonepelien verkkokaupassa Steamissa 10. maaliskuuta 2015, myyntitavoitteet olivat lievästi sanottuna alakanttiin.

- Tavoite oli 300 000 myytyä kopiota. Ensimmäisen vuorokauden aikana se myi jo 250 000. Toimistolla ihmettelimme, että jaa, tavoitetta täytyy varmaan vähän säätää, sanoo toimitusjohtaja Mariina Hallikainen. Nyt kaupunginrakentelupeliä on myyty jo 2 miljoonaa kopiota hintaan 29,99 dollaria. Se on yksi myydyimmistä suomalaisten pelifirmojen kehittämistä pc-peleistä, ja nousi heti Steamin myydyimpien pelien joukkoon. Suurin osa Colossal Orderin asiakkaista sijaitsee Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa.

Mariina Hallikainen hyppäsi toimitusjohtajan saappaisiin 23-vuotiaana vuonna 2009. Nykyään kolmekymppinen Hallikainen ei koskaan ehtinyt valmistua TTY:ltä, mutta se ei häntä haittaa.

Menestystä kuvaa hyvin se, että Colossal Orderin liikevaihto kasvoi viime vuonna 15-kertaiseksi 6,2 miljoonaan euroon. Voittoa tuli yli 4 miljoonaa euroa.

Kolmikymppinen toimitusjohtaja Hallikainen sai nostaa palkkaa 210 272 euroa.

- Kun aloitimme Cities: Skylinesin kehittämisen vuonna 2013, meillä oli töissä 9 henkeä. Nyt meitä on 18.

Jos tahtoo vertailla Skylines: Cities -pelin pahimpaan kilpailijaan SimCityyn, jälkimmäistä oli kehittämässä peräti 130 työntekijää. Hallikainen myhäilee ja kutsuu tilannetta ”Daavid ja Goljat -asetelmaksi”.

Tänä vuonna Colossal Orderin liikevaihto on laskenut hieman, koska uutta peliä ei ole tullut markkinoille. Sen sijaan yhtiö on keskittynyt pitämään menestyspelin edelleen pelikansan huulilla kehittämällä kiinnostavia lisäosia. Seuraava lisäosa julkaistaan täksi jouluksi.

- Tavoitteemme olisi pystyä tekemään pelejä nopeammalla tahdilla. Kahdella tiimillä pystyisimme työstämään kahta peliä yhtä aikaa. Tähän asti olemme voineet tehdä tasan yhtä, mikä on liiketoiminnallisesti riskialtista, koska peliala on hirvittävän aaltoileva.

Toista tiimiä varten palkataan jopa yli kymmenen työntekijää ensi vuoden aikana. Rekrytointi on tauolla kuitenkin siihen asti, kunnes Colossal Order saa järjesteltyä lisätilaa: 200-neliöisessä toimistossa on tullut ahdasta.

Mariina Hallikainen (alhaalla) ja Colossal Orderin pääsuunnittelija Karoliina Korppo poseerasivat Aamulehdelle vuonna 2011.

23-vuotiaana toimitusjohtajaksi

Hallikainen hyppäsi perustamisvaiheessa Colossal Orderin puikkoihin vuonna 2009 vain 23-vuotiaana. Pelinkehittäjät kaipasivat mukaan ihmistä, jolla oli bisnesnäkemystä. Hallikainen oli automaatioteekkari, jolla oli jonkin verran teollisuustalouden opintoja, eikä hän tiennyt pelialasta juuri mitään.

- Kun perustimme firman, meille sanottiin, että älkää nyt lähtekö mitään tietokonepelejä tekemään. Se on ihan kuollut alusta. Kaikki pelaa kohta pelkästään mobiililla. Me uskoimme ja uskomme edelleen, että pc on edelleen yksi parhaista pelialustoista.

Colossal Order on vähän niin kuin perheyritys, jos tarkastellaan sitä, kuinka sitä pyöritetään, Hallikainen kuvailee. Firmalla ei ole eikä siihen tule pääomasijoittajia, eikä sitä ole ajateltu myydä. Tarkoitus on pitää jokaisella työntekijällä mieluisa työpaikka Tampereella.

Hallikainen omistaa kaksi hevosta. Kuvassa on 9-vuotias tamma Zazouu "Tilda", saksalainen puoliverinen holsteininhevonen. Hallikaisen sisko kilpailee sillä esteratsastuksessa.

- Totta kai rahalla on merkitystä. Kyllä minä tykkään hevosia ostella, mutta se ei ole pääasia vaan se, että me tykkäämme meidän työstämme.

Hevosharrastus on aina ollut Hallikaisen ainoa henkilökohtainen motivaattori tienata rahaa. Opiskeluaikana hän teki kolmea työtä yhtä aikaa.

- Tulen melko vaatimattomasta taustasta. Sain tehdä yksinhuoltajan lapsena aika paljon töitä, että sain pitää hevoset ja jatkaa kallista harrastusta.

Nykyään hän omistaa kaksi hevosta, joilla hänen siskonsa kilpailee esteratsastuksessa. Hallikainen käy joka päivä töiden jälkeen talleilla lapioimassa lantaa.

- Se on yksi terapeuttisimmista asioista joita tiedän. Työn jäljen näkee heti. Joskus tuntuu siltä, että vaikka tekee kuinka paljon töitä ei ikinä ole valmista. Lannanluonti on hyvää vastapainoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: