Selkäranka poikki – Yrittäjä joutui vakavaan onnettomuuteen vain kaksi viikkoa yrityskaupan jälkeen - Kotimaa - Aamulehti

Selkäranka poikki – Yrittäjä joutui vakavaan onnettomuuteen vain kaksi viikkoa yrityskaupan jälkeen

Pian sen jälkeen, kun Vesa Wallenius oli myynyt merinovillatuotteita myyvän yrityksensä, hän joutui moottoripyöräonnettomuuteen ja loukkaantui vakavasti.

1.11.2016 17:38

Kun tamperelais-virtolainen Vesa Wallenius 1990-luvun lamassa näki, että hänen työnantajaltaan olivat menossa rahahanat kiinni, hän päätti kokeilla siipiään ja työllistää itse itsensä. Wallenius ei kaihda myöntää, että tärkein motiivi ei ollut rikastua, vaan yksinkertaisesti työllistää itsensä ja hankkia perheelle leipä.

Toisen palveluksessa ollutta Walleniusta hiukan hirvitti ryhtyä yrittäjäksi, mutta hän perusti yrityksen, joka myi Retki-tuotemerkillä retkeilyyn ja eräilyyn liittyviä tuotteita. Toimiala löytyi oman retkeilyharrastuksen seurauksena.

Se oli yrittämisen korkeakoulu.

- Viisi vuotta oli vaikeaa, tosi vaikeaa, Wallenius toteaa.

”Elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista”

Retki-tuotteet löysivät ajan mittaan hyvin tiensä kauppoihin, ja Walleniuksen yritys alkoi kiinnostaa ostajia. Vuonna 2005 hän myi yrityksensä.

Kilpailukiellon aikana hän teki vapaaehtoistyötä muun muassa A-klinikalla ja A-killassa, ja kävi laulamassa kirkoissa, kouluissa ja varuskunnissa.

- Elämäni ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Siinä on ollut haasteita, ja olen nähnyt alkoholin haittoja, Wallenius perustelee auttamishaluaan.

Rakas harrastus laulaminen on hänelle tapa tuoda ihmisten elämään toivoa ja lohtua.

- Laulun sanoissa on oltava sanomaa. Viihdelaulajaksi minusta ei ole.

Uusi yritysidea syntyi villasukista

Lomaillessaan Norjassa Wallenius osti turistimyymälästä pörröiset, pässinpökkimät villasukat, ja huomasi, että ne pitävät jalat kuivina.

Hän perusti ”luonnon älykuitua” eli merinovillatuotteita myyvän yrityksen, North Outdoorin, vuonna 2010.

- Kalamies ajattelee, että kalaa ei oteta, vaan se annetaan. Samalla tapaa uskon, että ei elämässä oteta menestystä, vaan se annetaan. Pyysin luojalta myötätuulta.

Viime vuonna Wallenius myi jälleen yrityksensä, koska kiinnostuneita ostajia oli. 961 177 euron pääomatuloillaan ja 10 619 euron ansiotuloillaan hän on Pirkanmaan viime vuoden tulotilastoissa 33:s.

”Raha ei tuo onnea, mutta sen puute on murhe”

Viime syksynä, kaksi viikkoa yrityksensä myynnin jälkeen, Wallenius ajeli moottoripyörällä Virroilta Alavudelle, kun hän suistui ojaan, ja lensi pyöränsä selästä.

- Se oli kova tälli. Selkärankani meni poikki. Olen niitä harvoja, jotka sen jälkeen kävelevät. Selkärankani oli vuoden raudoitettu ruuveilla.

Enää Wallenius ei aio kokopäiväiseksi yrittäjäksi, mutta kummisetänä hän on halukas toimimaan.

Hän toteaa, että varallisuus merkitsee hänelle elatusta ja vaatteita ylle.

- Raha ei tuo onnea, mutta jos sitä ei ole, se voi olla murhe. Sitä en toivoisi kenellekään.

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: