Ekonomistin selvitys: Kireä verotus voi johtaa maastamuuttoon - Kotimaa - Aamulehti

Ekonomistin selvitys: Kireä verotus voi johtaa maastamuuttoon

Ekonomisti Roger Wessman

1.11.2016 15:23

Suomi verottaa palkkatuloja kireästi, etenkin kun tarkastellaan keski- ja suurituloisten verotusta, toteaa ekonomisti Roger Wessman Keskuskauppakamarille laatimassaan raportissa Verotus saattaa sen mukaanvaikuttaa jopa maastamuuttoon.

OECD-maiden vertailussa Suomen marginaaliverokiila on 35 maan joukossa 7. suurin, kun tarkastellaan työntekijöitä, joiden ansiot ovat noin 60 000 euroa vuodessa. Suomen ylimmässä veroluokassa marginaaliverokiila nousee vielä tästä yli 65 prosenttiin, mikäli työnantajamaksut otetaan huomioon. Marginaaliverolla tarkoitetaan lisätuloihin kohdistuvaa veroa.

Verotus vaikuttaa maastamuuttoon?

- Suomen pitkän aikavälin talouskasvun kannalta rankan verotuksen vaikutukset kannustimiin antavat syytä huoleen. Palkkatulojen kireä verotus alentaa osaajien kynnystä muuttaa ulkomaille kevyemmän verotuksen maihin. Lisätuloihin kohdistuva rankka verotus ei kannusta työntekoon, opiskeluun tai uralla etenemiseen, toteaa Wessman.

Herkimmin muuttavat ihmiset, joiden työpaikka ei ratkaise asuinpaikkaa, kuten formulakuljettaja. Wessmanin selvityksessä todetaan, että julkisuudessa puhutaan vähemmän erilaisista huippuasiantuntijoista ja konsulteista, jotka voivat vapaasti valita asuinmaansa.

Wessmanin mukaan missään tapauksessa ei ole järkevää kiristää verotusta ääripisteeseen, jossa verotuloja maksimoidaan lyhyellä tähtäimellä.

Tutkimuksessa sanotaan, että keskimääräisen palkansaajan verotuksella on lyhyellä tähtäyksellä verrattain vähän vaikutusta. Tilanne on toinen yrittäjien ja suurituloisten palkansaajien kohdalla. Heillä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa verotukseensa muuttamalla käyttäytymistään.

Ansiotulojen verotusta kevennettiin Suomessa johdonmukaisesti 1990-luvun lopulta alkaen. Kehitys loppui finanssikriisiin, ja viimeisen viiden vuoden aikana verotusta on jatkuvasti kiristetty.

Veronkiristykset ovat pääsääntöisesti kohdistuneet hyvätuloisiin, mikä on jyrkentänyt verotuksen progressiota.

Varsinkin hyvätuloisten verotus on Suomessa kireämpää kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Palkkaverotuksen vertailu eri maiden välillä on vaikeaa, mutta johtopäätös on kuitenkin selkeä: verotaakka nousee Suomessa harvinaisen ripeästi, kun tulot kasvavat.

Wessmanin selvityksen mukaan perheettömän palkansaajan 27 300 euron vuosituloilla tuloveroprosentti on Suomessa keskimäärin 23,9 ja vertailumaissa Euroopassa 24,1 prosenttia. 41 800 euron vuosituloilla vastaavat prosentti Suomesa on 38 ja Euroopassa 33,6 prosenttia.

1.11. verohallinto julkaisi vuoden 2015 verotiedot

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: