Verosuunnittelu kannattaa – näin voit vähentää maksamiesi verojen määrää - Kotimaa - Aamulehti

Verosuunnittelu kannattaa – näin voit vähentää maksamiesi verojen määrää

2.11.2016 8:21

Verovelvollisella on useita erilaisia mahdollisuuksia säätää verotustaan. Keinot vaihtelevat elämäntilanteesta ja tulotasosta riippuen. Neljän kuvitteellisen henkilön esimerkkien avulla voit löytää keinoja helpottaa omaa verotaakkaasi. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3.11.2015, mutta se julkaistaan nyt uudelleen päivitetyillä tiedoilla.

Seija Sairaanhoitaja – vähennä keittiöremontti

Seija on 43-vuotias sairaanhoitaja, joka asuu omakotitalossa Nokialla ja käy töissä Valkeakoskella. Omalla autolla kertyy päivittäistä työmatkaa 98 kilometriä. Hän ansaitsee palkkaa 35 000 euroa vuodessa. Seija on naimisissa ja kahden kouluikäisen lapsen äiti. Perheen kodissa on valmistumassa keittiöremontti.

Kotitalousvähennys. Seijan on mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennys keittiöremontista, jos työn ostaa ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Kannattaa siis tarkistaa yrityksen rekisteriin kuuluminen.

Maksimivähennys. Vähennyksen määrä on asennustyöstä 45 prosenttia, enintään 2 400 euroa. Omavastuu on 100 euroa. Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saa, jos työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa. Se saadaan laskutoimituksesta 5 555 x 0,45 – 100 = 2399,75. Ensi vuonna vähennyksen määrä on 50 prosenttia työn hinnasta, joten maksimivähennyksen saa 5000 euron kustannuksilla.

Työmatkavähennys. Jos julkisten kulkuvälineiden käyttö työmatkalla ei työvuorojen takia onnistu, kodin ja työpaikan välisen matkan kustannukset voi vähentää oman auton käytön mukaan. Verovähennyksen omavastuu on 750 euroa ja maksimi 7 000 euroa.

Esko Eläkeläinen – lahjavero kevenee

Esko on 69-vuotias eläkeläinen, joka työskenteli tuotantopäällikkönä. Hän saa eläkettä 26 000 euroa vuodessa. Vaimokin on eläkkeellä. He asuvat omistamassaan rivitaloasunnossa Pirkkalassa. Heillä on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Esko pohtii perintöverotusta ja haluaisi siirtää 15 hehtaarin metsäpalstan omistuksen suoraan lastenlapsilleen.

Metsää lastenlapsille. Jos metsä siirretään elinaikana lastenlapsille, kyse on lahjoituksesta, ja lahjansaaja maksaa lahjasta lahjaveroa. Jos metsä testamentataan lastenlapsille, testamentinsaajat maksavat siitä aikanaan perintöveroa.

Veroa käyvästä arvosta. Sekä lahja- että perintövero maksetaan metsän käyvästä arvosta. Sekä lahja- että perintövero kevenevät ensi vuonna 2017.

Lahjan antamisen ajoitus. Eskon kannattaa harkita, missä vaiheessa haluaa omistuksen siirtyvän lastenlapsille, onko saajilla kiinnostusta metsänomistamiseen ja onnistuuko yhteisomistus.

Yrjömatti Yrittäjä – kasvata nettovarallisuutta

Yrjömatti on 34-vuotias kasvuyrityksen omistaja-yrittäjä. Hän saa yrityksestään 45 000 euroa palkkatuloa ja 3 000 euroa osinkotuloja. Yrjömatti asuu vuokralla kerrostalossa Tampereella Kalevan kaupunginosassa. Hänellä on avopuoliso. Pariskunnalla ei ole lapsia.

Nettovarallisuus ratkaisee. Yrityksen nettovarallisuuden määrä on osinkotulojen verotuksessa olennaista. Mitä suurempi nettovarallisuus, sitä enemmän on mahdollista saada lievästi verotettua osinkoa.

Varallisuuden kasvattaminen. Jos osinko on enintään 8 prosenttia osakkeiden matemaattisesta arvosta, enintään kuitenkin 150 000 euroa, osingosta 25 prosenttia on veronalaista pääomatuloa, loppu verovapaata. Suosittelen siis yhtiön varallisuuden kasvattamista.

Avioliitto kannattaa. Verotuksessa avopariin, jolla ei ole lapsia, ei sovelleta puolisoa koskevia sääntöjä. Tuloverotuksessa tällä on harvoin merkitystä, mutta esimerkiksi perintöverotus on kireämpää kuin aviopareilla. Suosittelen siis avioliiton solmimista.

Johanna Johtaja – vielä ehtii Portugaliin

Johanna on 59-vuotias keskisuuren yrityksen toimitusjohtaja, jolla on 173 000 euron ansiotulot vuodessa. Hänellä on johtajasopimus, jonka myötä Johanna siirtyy pian eläkkeelle. Johanna asuu miehensä kanssa omakotitalossa Tampereella. Johanna harkitsee muuttoa eläkepäiviksi Portugaliin.

Portugalissa verovapaasti. Jos Johanna muuttaa Portugaliin, hänen on mahdollista saada tällä hetkellä yksityissektorin eläke sekä lisäeläke verovapaasti. Tämä edellyttää sitä, että häntä pidetään Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan Portugalissa asuvana ja Portugali myöntää eläkkeelle verovapauden.

Asuntokauppa ei riitä. Pelkkä asunnon ostaminen Portugalista ei riitä siirtämään eläkkeen verotusoikeutta Portugalille. Jos Portugalia pidetään Johanna verosopimuksen mukaisena asuinvaltiona, myös vuokratulojen verotus osakehuoneistosta siirtyy Portugalille.

Tilanne muuttuu. Suomi ja Portugali ovat päässeet keväällä 2016 sopimukseen uudesta verosopimuksesta. Uuden sopimuksen sisältö julkaistaan sen jälkeen, kun se on allekirjoitettu. Uusi sopimus tulee todennäköisesti muuttamaan ainakin eläkkeiden verotusta.

Veroneuvot antoi Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari.

Lisää veroista:

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: