Uusi tutkimus antaa vahvaa näyttöä: Lihavuus lisää näiden 11 syövän riskiä - Kotimaa - Aamulehti

Uusi tutkimus antaa vahvaa näyttöä: Lihavuus lisää näiden 11 syövän riskiä

Jos naisen vyötärönympärys ylittää 90 senttimetriä tai miehen vyötärönympärys sata senttimetriä, hänet luokitellaan vyötärölihavaksi.­

11.3.2017 20:17

Lihavuuteen liittyvästä syöpäriskistä on saatu uutta näyttöä.

Arvostetussa englantilaisessa lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan lihavuus suurentaa ainakin seuraavien 11:n syövän riskiä: ruokatorven adenokarsinooma, multippeli myelooma, mahansuun sekä paksu- ja peräsuolen syöpä, sappiteiden syöpä, haimasyöpä, rintasyöpä, kohdun limakalvon syöpä, munasarjasyöpä ja munuaissyöpä.

Lihavuuden yhteys muihinkin syöpiin on tutkimuksen mukaan mahdollista, mutta epävarmaa. BMJ:n katsauksessa on tarkasteltu 204 meta-analyysia ja tehty niistä yhteenveto.

Aihetta käsitellään myös BMJ:n pääkirjoituksessa. Tuloksia pidetään niin kiistattomina, että lihavuuden ehkäiseminen on aika ottaa vakavasti ja ryhtyä toimeen. Katse kohdistuu etenkin perusterveydenhuoltoon ja siellä työskenteleviin lääkäreihin.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on vähintään ylipainoisia. Joka viides voidaan luokitella lihavaksi.

Eurooppalaisessa vertailussa suomalaisten lihavuus on hieman keskitasoa yleisempää, mutta harvinaisempaa kuin Etelä-Euroopassa tai Iso-Britanniassa.

Tutkimuksen tuloksista kertoi Suomessa ensimmäisenä Potilaan lääkärilehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?