Kiuru ja Lauslahti: Sote-ostolaskut verkkoon, kiitos - Kotimaa - Aamulehti

Kiuru ja Lauslahti: Sote-ostolaskut verkkoon, kiitos

Pauli Kiuru (kok).­

18.11.2015 12:27

Sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapaus on saanut varsinkin vasemmiston takajaloilleen. On herännyt pelko rahastuksesta, kun myös yksityiset sekä yhdistykset voivat toimia palvelujen tuottajina.

Kokoomuksen kansanedustajat Pauli Kiuru ja Sanna Lauslahti kertovat, että tämän uhan estämiseksi löytyy useita keinoja. He haluavat itsehallintoalueiden sote-ostolaskut avoimeen verkkoon.

- Jo lainsäädännön valmistelussa on hyvä huomioida ostolaskuliikenteen mahdollisimman suuri avoimuus. On tärkeätä, että rahoitus on avointa heti vuoden 2019 alusta lähtien, kun laki tulee voimaan, sanoo Kiuru.

Hän muistuttaa, että kuntien ostolaskuja on jo avattu verkkoon kuntien omilla päätöksillä.

- Sote-uudistuksen yhteydessä avoimuus vähentäisi muutokseen kohdistuvia pelkoja.

Kiuru jatkaa, että luonnollisesti asiakkaiden henkilökohtaiset terveystiedot ja laskut olisivat salaisia myös jatkossa.

Sote-uudistuksen myötä miljardien eurojen käsittely ja maksaminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.

Sekä Kiuru että Lauslahti edellyttävät, että hallitus lisää Sote-järjestämislakiin velvoitteen avata ostolaskutuksensa verkossa.

- Näin jokainen voisi tarkistaa, mitä palveluiden tuottaminen kustantaa. Tästä on olemassa jo esimerkkejä. Helsinki, Espoo ja Tampere ovat avanneet ostolaskunsa verkkoon. Kuntalaisten ja yrittäjien on helpompi seurata, mitä on ostettu, ja millä hinnalla.

Avoimuuden uskotaan tuovan säästöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?