Näin perussuomalaiset viettävät puoluekokoustaan Tampereella - Kotimaa - Aamulehti

Seurasimme ensimmäistä päivää kulisseissa Tampereella: Perussuomalaisten puoluekokouksessa oli varsinainen hurmoshenki – ”Se on vähän kuin heimorakkautta”

Kahden vuoden takaisesta avioerosta selvinnyt perussuomalaiset näyttäytyy nyt aiempaa yhtenäisempänä. Tampereen puoluekokouksessa vallitsi lauantaina rento, jopa huojentunut tunnelma. Puolueen menestyksestä kiiteltiin erityisesti toiselle kaudelleen valittua Jussi Halla-ahoa. Kokoukseen osallistui myös Choco-koira, mutta mustaamakkaraa jäätiin kaipaamaan.

Äänestysten alkaessa äänioikeutetut kokoontuivat jonoon, joka venyi koko hallin pituiseksi.

29.6.2019 19:49 | Päivitetty 29.6.2019 20:19

Aamulehti

Finlandia-hymnin kajahtaessa ilmaan Tampereen Messu- ja urheilukeskukseen kokoontunut perussuomalaisten puolueväki nousee penkeistään.

Videonäytöillä pyörii kuvia Suomen luonnosta, siniristilipusta, suomalaisista lapsista ja suomalaisesta työstä. Viesti on kirkas ja yhtenäinen.

Hymniä seuraa Siniristilippumme, jonka aikana lippukulkue marssii salin läpi väistyvän varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren johdolla.

Perussuomalaisten 13. puoluekokoukseen sadat mattimyöhäisinä tulleet joutuvat odottelemaan aulassa, että alkujuhlallisuudet saadaan päätökseen. Puolueaktiivi Matti Putkonen ojentaa myöhästyjiä ennen seremonian alkua.

Puheenvuoroissa kuten puolueväen kommenteissakin korostuu yksi asia: perussuomalaiset on nyt yhtenäisempi ja vahvempi kuin koskaan.

Perussuomalaisten puoluekokouksen alkujuhlallisuuksiin kuului perinteinen lippukulkue. Laura Huhtasaari kantoi Suomen lippua. Airueina toimivat Juho Eerola ja Harri Vuorenpää.

Tamperelainen kansanedustaja Sakari Puisto kuvaa Jyväskylän ja Tampereen puoluekokouksia kuin yöksi ja päiväksi. Jyväskylässä puolueen ulkopuolisetkin henkilöt pystyivät aistimaan jännitteen soinilaisten ja halla-aholaisten välillä. Nyt tunnelma on selvästi rentoutunut.

– Tänään tehdään tärkeitä henkilövalintoja, mutta ennen kaikkea tämä on mukava kokoontuminen tosi vilkkaan poliittisen kevään loppuhuipentumana, Puisto sanoo.

Perussuomalaiset äänestivät lauantaina itselleen uutta puoluejohtoa. Äänioikeutettuja oli yli 1000. Äänestys toteutettiin sähköisesti.

Hyvä johtaja Halla-aho

Perussuomalaisten eheytymisestä ja vaalimenestyksestä puoluejohto kiittää kenttäväkeä ja kenttäväki johtoa. Erityisesti kiitoksia satelee nyt toiselle kaudelleen valitulle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle.

– Me olemme todella onnellisia, kun Halla-aho rupesi niin hyvin pitämään meistä huolta ja johtamaan, sanoo puoluekokoukseen Lapualta saapunut Anneli Nuolikoski.

Nuolikoski on ollut puolueen toiminnassa mukana alkuajoilta asti. Hänen ei olisi jättänyt puoluekokousta väliin mistään hinnasta.

– Minun oli pakko päästä tänne omien mukaan. Se on vähän kuin heimorakkautta, Nuolikoski sanoo.

Lapualainen Anneli Nuolikoski puki puoluekokoukseen neonvihreän takin, jotta miniä löytäisi hänet helposti ihmismassasta.

Kun Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi Jyväskylässä kaksi vuotta sitten, Nuolikoski kävi ensimmäisten joukossa halaamassa tuoreen puheenjohtajan vaimoa Hilla Halla-ahoa.

– Hän halasi niin lämpimästi. Se oli heidän perheen onnen hetki, ja sain olla jakamassa sitä.

Nuolikoski on ilokseen huomannut, että ennen kovin totisena esiintynyt Halla-aho on puheenjohtajuutensa aikana avautunut ja alkanut hymyilemään.

– Nyt sen oikein näkee, että hän nauttii työstään.

Puoluekokoukseen ilmoittautui ennalta noin 1700 henkeä. Äänioikeutettuja joukossa oli yli 1000. Puoluejohdon äänestysten aikana tuhatpäinen joukko kerääntyi useita kertoja pitkäksi jonoksi messuhalliin. Äänestykset toteutettiin sähköisinä.

Heti paikalle saapuessa huomiota kiinnittivät tarkat turvatoimet. Sisään ja ulos kokoussalista pääsi vain henkilökohtaisella kulkuluvalla. Kulkulupaa tarvittiin myös äänestyskoppiin mentäessä.

Perussuomalaiset äänestivät lauantaina itselleen uuden puoluesihteerin sekä varapuheenjohtajat. Kukaan ei haastanut istuvaa puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. Tämäkin koettiin merkiksi siitä, että puolueen rivit ovat tiiviit.

Missä mustamakkara?

Ruokaa ei juuri joutunut jonottamaan, vaikka se hyvin näytti maistuvan. Lounaslistalla oli tarjolla lähiruokaa, kuten Teivon kuuluisia lihapullia ja pirkanmaalaista varhaisperunaa. Kasvisvaihtoehtona tarjottiin härkäpapupyöryköitä pinaattimuhennoksella.

Yksi odotettu ruokalaji listalta kuitenkin puuttui.

– Olisin toivonut mustaamakkaraa. Hotellissa sitä oli aamupalalla, sanoo Aleksander Polkko.

Polkko saapui paikalle Kirkkonummelta puolisonsa Jenna Polkon kanssa. Mukana seurueessa ovat Sanna Hartikainen ja Mika Pahlsten.

Hartikaista mustanmakkaran puuttuminen ei haittaa.

– Itku tulisi, jos sitä pitäisi syödä.

Ruokalistalla oli paljon paikallisia herkkuja, mutta mustaamakkaraa ei näkynyt. Kasvisruokailijoille tarjolla oli härkispyöryköitä.

Porukasta vain Hartikainen oli edellisessä puoluekokouksessa. Hän on ollut puolueessa mukana vuodesta 2008, mutta muut ovat tulleet mukaan vasta hiljattain.

Hartikaisesta tuntuu, että Timo Soiniin verrattuna Halla-aho on 100-prosenttisesti kiinnostuneempi puolueen rivijäsenistä, ja se näkyy kentällä.

– Soini oli yksinhallitsija, sanotaan näin. Halla-aho haluaa olla mukana kentällä ja toiminnassa. Hän on paljon lähestyttävämpi, Hartikainen miettii.

Jatkoja pitkin kaupunkia

Tänä vuonna puoluekokouksen ohjelmasta puuttuu yhteinen iltajuhla. Nyt jatkot ovat hajautuneet eri puolille kaupunkia. Sanna Hartikaista se harmittaa, koska aiemmat iltajuhlat ovat olleet hauskoja kokoontumisia.

– Petyin tosi paljon, että nyt ei ole sellaista.

Aleksander Polkko, Jenna Polkko, Sanna Hartikainen ja Mika Pahlsten saapuivat puoluekokoukseen Kirkkonummelta.

Jenna Polkko kertoo, että edellinen ilta kului rattoisasti Kaijakassa ps-nuorten etkoilla karaoken merkeissä. Paikalle porukka viiletti sähköpotkulaudoilla, joita he kokeilivat ensi kertaa.

– Tuli niin vihreä olo, Aleksander Polkko tuumaa.

Helsingistä puoluekokoukseen saapunut Riitta Koponen tietää kertoa, että jatkoja on ainakin kokousvieraille varatuissa hotelleissa. Itse hän yöpyy vanhan koulukaverin luona Tampereella.

Koposta ihmetyttää, miksi edellisestä puoluekokouksesta uutisoitiin negatiivisesti. Hän ei itse havainnut tunnelmassa jännitystä.

– Siellä oli todella hyvä henki. Yllätys oli se, mitä kokouksen jälkeen tapahtui.

Koponen lähti puolueeseen mukaan noin 10 vuotta sitten. Aiemmin hän ei olisi voinut ajatellakaan puolueeseen liittymistä.

– Sitten läksin täysillä mukaan. Olen ollut paljon teltoilla kahvia kaatamassa ja juttelemassa ihmisten kanssa, Koponen kertoo.

Chocokin pääsi mukaan

Pikkuinen Choco-koira on kulkenut sipoolaisen Eero Hultin mukana perussuomalaisten tapahtumissa kahdeksan vuoden ajan.

Koira ei paljon hätkähdä suurestakaan ihmismassasta. Se katselee rauhallisena ympärille, kun Hult nautiskelee lihapulla-annostaan.

Choco-koira on kulkenut Eero Hultin mukana useissa puoluekokouksissa. Se ei joukoista hätkähdä.

Perussuomalaiset on Hultille ainoa oikea puolue. Hänen mielestään on tärkeää, että ensin huolehditaan omista asioista ja vasta sitten muiden.

Choco ja Hult olivat myös Jyväskylässä kaksi vuotta sitten. Hänkin on huomannut selvän muutoksen tunnelmassa.

– Täältä puuttuvat ne riitapuheet. Ei näy yhtään sellaista, mitä Jyväskylässä oli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos