Keskustalainen valtiovarainministeri ja 7 muuta kummajaista, jotka hallitusneuvotteluista voivat seurata - Kotimaa - Aamulehti

Keskustalainen valtiovarainministeri ja 7 muuta kummajaista, jotka hallitusneuvotteluista voivat seurata

Hän on edellinen keskustalainen valtiovarainministeri. Tunnistatko? Sehän on tietysti Esko Ollila, joka peri puoluetoveriltaan Ahti Pekkalalta kirstunvartijan pestin Kalevi Sorsan hallituksessa helmikuussa 1986 eli yli 30 vuotta sitten.

8.5.2019 17:30 | Päivitetty 9.5.2019 3:46

Aamulehti

Suomalaisessa politiikassa moni asia niksahtaa uuteen ja lähes ennennäkemättömään asentoon, jos ja kun pääministerikandidaatti Antti Rinteen (sd.) hallitusneuvottelut johtavat hallituksen muodostamiseen sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n kesken.

Kokosimme kahdeksan erikoisuutta, jotka näistä hallitusneuvotteluista voivat seurata.

Milloin Suomessa on viimeksi ollut keskustalainen valtiovarainministeri?

Keskusta ei ole ollut 32 vuoteen hallituksessa kakkospuolueena. Se on ollut vuodesta 1987 alkaen joko pääministeripuolue tai oppositiossa. Viimeisin keskustalainen valtiovarainministeri on ollut Esko Ollila 1986–1987. Nyt on odotettavissa puolueen ensimmäinen rahaministeri hänen jälkeensä.

Miten vasemmistoliitto pärjää ilman kokoomusta?

Vasemmistoliitto on menossa historiansa aikana ensimmäisen kerran hallitukseen ilman kokoomusta. Puolueella oli ministereitä viimeksi Jyrki Kataisen (kok.) ja sitä ennen Paavo Lipposen (sd.) kahdessa hallituksessa, joissa niissäkin kokoomus oli mukana. Siihen nähden tämän kevään puheet siitä, että vasemmistoliitto ei sovi samaan ministeristöön porvarien kanssa, ovat erikoisia.

Mistä vihreät löytävät ministereitä?

Vihreillä tulee vaikeuksia ministerivalinnoissa. Puolueen eduskuntaryhmän kasvettua ja uudistuttua sen nimekkäimmät nykypoliitikot ovat kaikki Helsingin vaalipiiristä: Pekka Haavisto, Maria Ohisalo, Outi Alanko-Kahiluoto ja Emma Kari. Osaisivatko pääkaupunkilaiset kysyä, vieläkö Satu Hassilla olisi intoa lähteä mukaan?

Osat vaihtuvat. Antti Rinne lähtee kokoamaan hallitusta, kokenut kansanedustaja Ben Zyskowicz (edessä) on suuntaamassa oppositioon. Hän onkin nykyeduskunnan harvoja kokoomusedustajia, joilla on siitä ennestään kokemusta.

Kuinka valtaan tottunut kokoomus sopeutuu oppositioon?

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on vain viisi kansanedustajaa, joilla on kokemusta oppositioryhmässä istumisesta: Ilkka Kanerva, Paula Risikko, Sari Sarkomaa, Arto Satonen ja Ben Zyskowicz. Kokoomus oli viimeksi hallituksen ulkopuolella vaalikaudella 2003–2007.

Edellisen kerran pääministeripuolueella on ollut yhtä heikko kannatus eduskunnassa yli 40 vuotta sitten, kun vähemmistöhallituksen pääministeriksi tuli keskustan Martti Miettunen (vas.). Vuonna 1976 otetussa kuvassa pääministeri vaihtaa ajatuksia ”kaksoisolentonsa”, presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Onko mikään puolue hallinnut pienemmällä kansanedustajien määrällä?

Sosiaalidemokraatit ovat päähallituspuolue pienimmällä kansanedustajamäärällä yli 40 vuoteen. Demareilla on nyt 40 paikkaa eduskunnassa. Vuosina 1976–1977 istuneessa vähemmistöhallituksessa oli pääministerinä Martti Miettunen (1907–2002) ja hänen puolueellaan, keskustalla, oli vain 36 kansanedustajaa.

Kuinka kauan menee, että rkp on seuraavan kerran oppositiossa?

Ruotsalainen kansanpuolue päättää nyt sille perin harvinaisen oppositiokauden. Ennen vuoden 2015 vaaleja se oli 36 vuotta putkeen hallituksessa. Jos nyt tulee yhtä pitkä jakso, on rkp seuraavan kerran oppositiossa vuonna 2055.

Milloin viimeksi kolmesta suurimmasta puolueesta kaksi on ohjattu oppositioon?

Erittäin poikkeuksellinen on myös tilanne, jossa eduskunnan kolmesta suurimmasta puolueesta kaksi suuntaa oppositioon, vaikka maahan on tulossa enemmistöhallitus. Asiaa tuntevien mukaan näin olisi käynyt viimeksi vuosina 1964–1966, kun keskustalegenda Johannes Virolainen muodosti porvarihallituksen.

Jussi Halla-aho (vas.) haluaisi eduskunnan puheenjohtajuuden perussuomalaisille, vaikka viimeaikainen tapa on ollut, että sen saa toiseksi suurin hallituspuolue.

Mikä puolue saa tässä tilanteessa eduskunnan puheenjohtajan paikan?

Osittain edellisestä johtuen näyttää eduskunnan puheenjohtamisesta tulevan mahdollinen kiistakysymys suurimpien puolueiden välille. Viimeaikainen tapa on ollut, että toiseksi suurin hallituspuolue (nyt siis keskusta) saa ykköspuheenjohtajan nuijan. Perussuomalaisten vetäjä Jussi Halla-aho on kuitenkin vaatinut tehtävää eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle, eli ps:lle. Samalla perusteella kokoomus sai vuonna 1983 puheenjohtajaksi tamperelaisen Erkki Pystysen. Nyt kuviot näyttävät siltä, että joka tapauksessa kokoomus jää ulos sekä hallituksesta että eduskunnan puheenjohtajistosta – vaikka menestyi vaaleissa kohtuullisen hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut