Häkkänen ei lähde puheenjohtajakisaan - Kotimaa - Aamulehti

Häkkänen ja Lepomäki eivät lähde puheenjohtajakisaan – Orpo vastaa kokoomuslaisten kritiikkiin

Kansanedustajat Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen eivät aio haastaa Petteri Orpoa kokoomuksen puheenjohtajakisassa – ainakaan toistaiseksi.

Kansanedustaja Antti Häkkäsellä ei ole aikomusta lähteä haastamaan Petteri Orpoa kokoomuksen puoluekokouksessa.

1.2.2020 16:51

Pakkanen hyytää kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon paljaita sormia Lappeenrannan Iso-Kristiinan aukiolla, kun hän latelee Sanna Marinin (sd.) hallitukselle madonlukuja sinikantisesta vihkostaan.

– Hallituksen pitäisi tarttua toimeen. Menkää takaisin sinne Hanasaareen miettimään niitä työllisyystoimia. Tehdä rohkeita päätöksiä, ja uskaltaa tehdä vaikeita päätöksiä. Tähän mennessä hallitus on tehnyt sen helpon osan eli jakanut rahaa, jota ei ole, Orpo julistaa.

Pyörätuolissa istuva mies rullaa eturiviin ja keskeyttää Orpon puheen: ”Mitään ei tehdä, Katainenkin on rintamakarkuri – herroja vaan lisää”, mies rähisee, kunnes entinen opetusministeri, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen menee rauhoittamaan tilannetta.

”Minä pärjään ilman kisaakin”

Orpo jatkaa puhettaan ja hallituksen haukkumista myös ilmastotoimissa ja soten tiimoilta.

Marinin hallitus ei kuitenkaan ole ainoa, joka on joutunut viime päivinä kritiikin kohteeksi, sillä oman osansa on saanut myös Orpo.

Iltalehden 748 kokoomusvaikuttajalle tekemän kyselyn (31.1.) mukaan yli kolme neljäsosaa kokoomuslaisista toivoo, että puolueessa käytäisiin tänä keväällä kunnon kisa puolueen puheenjohtajuudesta.

Puoluevaikuttajat toivovat, että etenkin kansanedustajat Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki haastaisivat Orpon Porin ensi kesän puoluekokouksessa.

IL-kyselyssä Orpon jatkokautta tukee 37,1 prosenttia kokoomusvaikuttajista. Häkkäsen valitsisi puheenjohtajaksi 34,6 prosenttia vastaajista, ja Lepomäki saa 18,3 prosentin suosion.

– Puoluekokous on kerran kahdessa vuodessa siksi, että se valitsee puolueen johdon, ja aina on mahdollista käydä se kisa. Tietenkin se on muiden mahdollisten ehdokkaiden käsissä, mitä he tekevät – minä pärjään ilman kisaakin, Orpo naurahtaa.

Lepomäki ilmoitti lauantaina, ettei hän aio lähteä haastamaan Orpoa – ainakaan toistaiseksi (IL 1.2.) Samoilla linjoilla on Lappeenrannasta tavoitettu Häkkänen.

– On mukavaa, että minulla on kannatusta kokoomuksessa ja sen ulkopuolellakin, mutta ei minulla ole mitään vireillä Porin puoluekokousta ajatellen, Häkkänen sanoo.

– Jos asia jostain syystä muuttuisi, ilmoitan kyllä.

Kokoomuksen dilemma

Nykyisen puheenjohtajan positiivisina puolina pidetään muun muassa maltillisuutta ja vakautta. Toisaalta osa kokoomuslaisista toivoisi Orpolta hieman räväkämpää tai konservatiivisempaa otetta.

Esimerkiksi kansanedustaja Wille Rydmania Orpon linja ei miellytä. Hän haluaisi vaihtaa puheenjohtajan, ja tukee julkisesti Häkkästä kokoomuksen johtoon (IL 31.1).

– Omaa persoonaa on vaikea lähteä arviomaan, toinen tykkää toisesta, toinen toisesta, Orpo vastaa.

Hän kertoo kuitenkin saaneensa paljon positiivista palautetta, erityisesti ”inhimillisestä otteestaan”, ja siitä hän ei jatkossakaan halua tinkiä.

Orpon mukaan kokoomuksen heikkoutena on kautta aikojen pidetty sitä, että puoluetta pidetään epäinhimillisenä.

–Minä haluan tuoda ihmisten ymmärtämistä ja arkea politiikkaan, ja haluan tehdä sen sivistyneesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos kokoomus on eri mieltä hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikasta, kyllä se julki kerrotaan, Orpo sanoo.

Onko kokoomus teidän johdollanne kuitenkin valmis samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa?

– Me keskustelemme kaikkien puolueiden kanssa hallitusyhteistyöstä, myös perussuomalaisten kanssa, jos sellainen tilanne tulee - hallitusohjelma ratkaisee.

– Minusta nyky-Suomessa ei voi olla periaatteellista estettä sille, että jonkun puolueen kanssa ei voitaisi mennä hallitukseen. Toiseksi perussuomalaisten kannatus on niin korkeaa, että heidän kanssaan pitää pystyä neuvottelemaan, mutta mitään helppoa siitä ei varmasti tulisi.

Pahin virhe

Helsingin Sanomien haastattelussa (1.2.) Rydman kritisoi, että Orpon johdolla kokoomus on tehnyt yhden lähihistorian pahimmista virhearvioista, kun puolue kieltäytyi hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa kesällä 2017.

Rydmanin mukaan kokoomus maksaa nyt tuosta virheestä, kun puolue hävisi persuille ja SDP:lle viime eduskuntavaaleissa.

Orpo ei Rydmanin kritiikkiä niele. Hän muistuttaa, että vuoden 2017 tilanteessa oli kyse Sipilän (kesk) hallitusohjelman toteuttamismahdollisuuksista, sekä kokoomuksen ja keskustan yhteistyön jatkamisesta, ja samassa rytäkässä myös perussuomalaisten puolueen hajoamisesta kahteen osaan.

– Kävimme lukemattomia tunteja eri puolue-elimissä keskusteluja siitä, miten toimimme, ja muistaakseni vain kaksi kansanedustajaa suhtautui kriittisesti tähän päätökseen, joka tehtiin siinä ajassa ja tilanteessa.

Julkisuuteen Orpo perusteli vuonna 2017 perussuomalaisten hylkäämistä toteamalla, että kyse on siitä, ”hyväksyykö perussuomalaiset länsimaiset ja ihmisyyteen liittyvät arvot yleensä”.

Nyt Orpo perustelee tarkemmin.

– Emme uskoneet, että Halla-ahon, Huhtasaaren ja Hakkaraisen johtama perussuomalaiset olisi ollut luotettava kumppani hallitusohjelman noudattamisen suhteen. Eikä meistä kukaan siinä tilanteessa osannut arvata, että Timo Soinin siniset kokisi täydellisen romahtamisen.

Kynnyskysymyksiä löytyy

Rydman oli HS:n haastattelussa myös sitä mieltä, että kokoomus voisi jatkossa edistää omia tavoitteitaan paremmin hallitusyhteistyössä perussuomalaisten kuin vihervasemmiston kanssa.

Orpon mukaan kokoomus ei kuitenkaan lähde peesaamaan perussuomalaisia, eikä mitään muutakaan puoluetta.

– Me emme peesaa persuja, emmekä vilkuile vihreitä. Sellainen puolue, joka on rähmällään jonkun toisen suuntaan, ei pärjää.

Orpo näkee perussuomalaisten suhteen ongelmallisena myös sen, ettei hän osaa sanoa ”suurimmalta osalta perussuomalaisten politiikasta”, mikä heidän kantansa on.

– Tiedän kyllä heidän jyrkän kantansa maahanmuuttoon ja skeptisen kantansa maahanmuuttoon, mutta niihinkään en ole kuullut toteuttamiskelpoisia keinoja.

– Sen sijaan heidän talouspolitiikkansa näyttää hyvin vasemmistolaiselta, kun he tuntuvat hyväksyvän Marinin (sd) hallituksen budjettiesitykset. Yrittäjäpolitiikassa olen kuullut Halla-ahon sanovan vaan, että yrittäjän pitää maksaa lisää palkkaa, että saadaan väki töihin, eli ei se kovin markkinahenkistä ole.

Orpo haluaakin kannustaa gallupien suurinta puoluetta avaamaan tarkemmin omaa politiikkaansa.

– Perussuomalaiset ovat myös hyvin skeptisiä EU:ta kohtaan. Laura Huhtasaari juhli Brysselissä istuntosalissa brexitin tapahtumista ja toivoi niitä lisää, joten on vaikea sanoa, mistä voisimme heidän kanssaan hallitusohjelmassa sopia. Mutta kuten sanoin, jos sellainen päivä tulee, voimme neuvotella, Orpo päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut