Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin keskusta tuntee epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan. Onhan tämä erikoista" - Kotimaa - Aamulehti

Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin keskusta tuntee epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan. Onhan tämä erikoista"

Tutkija Ilkka Ruostetsaaren mukaan nyt paikataan sdp:n ja keskustan välejä. Eduskuntaryhmät kokoontuvat tänään neuvottelemaan hallitustunnustelijasta sdp:n ryhmäkokouksen jälkeen. Pääministerivalinnassa vahvin kannatus on Sanna Marinilla, ilmenee Lännen Median kyselystä.

Sdp:n puoluehallitus päätti tänään esittää hallitusneuvottelijaksi pääministerin tehtävästä syrjäytettyä Antti Rinnettä.

5.12.2019 11:08 | Päivitetty 5.12.2019 11:49

Helsinki

– Onhan tämä erikoinen tilanne, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta sanoo.

Sdp:n puoluehallitus päätti tänään esittää hallitusneuvottelijaksi pääministerin tehtävästä syrjäytettyä Antti Rinnettä.

Rinteen roolille hallitusneuvottelijaksi ei ole mitään muodollista estettä, mutta hämmentynyttä keskustelua se on synnyttänyt.

Kun samaan yhtälöön lisätään Rinteen mahdollinen rooli uuden hallituksen ministerinä, hämmennyksen kierrokset lisääntyvät.

– Tilanne on poikkeuksellinen, koska vastaavasta aiempaa kokemusta ei ole. Että ensin pääministeri joutuu eroamaan epäluottamuksen vuoksi ja sen jälkeen hän alkaakin tunnustella uutta hallitusta. Muodollista estettä tähän ei ole, Ruostesaari sanoo.

Keskusta on Antti Kurvisen suulla kertonut hyväksyvänsä Rinteen roolin hallitusneuvottelijana. Ruostetsaaren mukaan kyse voi olla siitä, että tällä tavalla keskusta haluaa sovitella keskustan ja sdp:n välejä.

– Onhan tämä mielenkiintoinen tilanne, että ensin keskusta tuntee epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta sitten hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan ei olekaan epäluottamusta. Ehkä tässä on kyse keskustan ja demareiden välisistä suhteista, tutkija sanoo.

Sdp:n eduskuntaryhmä päättää hallitustunnistelijasta tänään kello 14.00

Iltapäivällä demarit sopivat hallitustunnusteluiden vetäjästä eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajien sekä eduskuntaryhmien pääsihteerien neuvotteluissa.

– Puoluehallitus yhtyi hallitusneuvottelutoimikunnan lausuntoon Rinteen valinnasta hallitustunnustelijaksi, puoluehallituksen kokouksesta poistunut sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: