Äkkipudotus paljastui – kokoomuksen ja keskustan ”varmat äänet” koetuksella - Kotimaa - Aamulehti

Äkkipudotus paljastui – kokoomuksen ja keskustan ”varmat äänet” koetuksella

Näkökulma: Kokoomus ja keskusta ovat perinteisesti olleet puolueita, joiden kannatuspohja on vakiintunut ja varma. Tuoreen Alma-gallupin mukaan suurten – vaiko entisten suurten – puolueiden äänestäjien varmuus horjuu nyt pahasti, kirjoittaa toimittaja Teppo Ovaskainen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on oppositiojohtaja. Uusi asema on herättänyt kannattajissa epävarmuutta.

16.5.2019 19:00

Esimerkiksi elokuussa 2018 kokoomuksen kannattajista 59 prosenttia ja keskustan äänestäjistä 62 prosenttia piti puoluekantaansa täysin varmana. Saman vuoden marraskuussa luvut olivat kääntyneet päittäin: kokoomuslaisista 62 ja keskustalaisista 59 prosenttia piti täysin varmana, että äänestäisi juuri tätä puoluetta. Vielä maalis-huhtikuussa, juuri ennen eduskuntavaaleja, molempien tukijoista noin 60 prosenttia oli aivan varmoja äänensä kohteesta.

Vaalien jälkeisessä toukokuun Alma-mittauksessa tämä suurin varmuus on rapissut. Nyt puoluekantansa ilmaisseista kokoomuksen kannattajista enää 48 prosenttia on täysin varmoja puoluekannastaan. Keskustalla täysin varmojen osuus on laskenut 47 prosenttiin samaan aikaan kun puolueen kannatus mataa historiallisen alhaalla.

Mittauksen tehneen Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen toteaa, että tällaista yli kymmenen prosenttiyksikön muutosta voi pitää merkittävänä signaalina. Suurten puolueiden kohdalla puoluekohtainen vastaajamäärä nousee riittävän suureksi, kun puoluekantansa ilmaisseita vastaajia oli kaikkiaan 1282 kappaletta.

Hallitusyhteistyö ei sattunut Petteri Orvon kokoomuksen kannatukseen yhtä kovaa kuin Juha Sipilän keskustaan. Kenties Antti Rinteen (sd.) hallitusneuvotteluista ulos jääminen kuitenkin oli pettymys kokoomuksen kannattajille, sillä epävarmuuden kasvu ajoittuu yhteen hallitusneuvotteluiden alkamisen kanssa. Rinteen yrittämä hallituspohja varmistui 8. toukokuuta, Alma-kysely tehtiin 3.–14. toukokuuta.

Puoluevarmuuden lasku tarkoittaa käytännössä sitä, että molempien puolueiden kannattajien joukossa on kasvanut sellaisten osuus, jotka pitävät puoluekantaansa melko varmana. Tällaisia ympärilleen vilkuilevia oli kokoomuksen kannattajista nyt 50 ja keskustan kannattajista 51 prosenttia.

Yleisesti puoluekantansa ilmaisseista 46 prosenttia pitää puoluekantaansa täysin varmana ja 52 prosenttia melko varmana. Verrattuna tarkastelemiini aiempiin mittauksiin täysin varmojen osuus on hieman laskenut ja melko varmojen osuus hieman noussut, mutta muutoksissa on kyse korkeintaan muutamasta prosenttiyksiköstä, eikä yleinen puolueuskollisuuden rapistuminen ole kokoomuksen ja keskustan luokkaa.

Sdp:n tukijat ovat olleet Alma-kyselyissä hieman epävarmempia puoluekannastaan kuin muiden suurten puolueiden kannattajat. Tuoreessa kyselyssä 41 prosenttia puolueen kannattajista sanoi äänestävänsä puoluetta täysin varmasti ja 56 prosenttia melko varmasti.

Entä minkä puolueen kannattajat ovat kaikkein varmimpia puoluekannastaan? Vastaus on vanhojen suurten puolueiden tuttu mörkö: perussuomalaiset, se sama puolue, joka nyt pitää Alma-gallupin suurimman puolueen paikkaa ennen kokoomusta ja sdp:tä 19,2 prosentin kannatuksella. Kun puolueen kannattajien puolueuskollisuus aiemmin kulki kutakuinkin samoja latuja kokoomuksen ja keskustan kanssa, on se nyt omassa luokassaan. Puolueen kannattajista 58 prosenttia on täysin varmoja puoluekannastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut