Alma-kysely: Perussuomalaisilla hurja kannatusloikka kärkeen – sdp kovassa luisussa - Kotimaa - Aamulehti

Alma-kysely: Perussuomalaisilla hurja kannatusloikka kärkeen – sdp kovassa luisussa

Perussuomalaisten kannatus on ottanut hurjan loikan huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen, ilmenee Alma-kyselystä. Puolueen kannatus on nyt 19,2 prosenttia, kun huhtikuussa julkaistussa kyselyssä perussuomalaisia kannatti 13,4 prosenttia suomalaisista ja eduskuntavaaleissa 17,5 prosenttia.

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset nosti Alma-kyselyssä hulppeasti kannatustaan.

16.5.2019 19:00

Aamulehti

Eduskuntavaalit voittanut sdp taas on pudonnut nyt 16,4 prosenttiin. Säätytalolla hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista ainoastaan rkp:n ja vasemmistoliiton kannatus on vahvistunut.

Edellinen Alma-kannatuskysely julkaistiin viikkoa ennen eduskuntavaaleja. Tuolloin sdp:n kannatus laski alle 20 prosentin ja sen selvin haastaja oli kokoomus 17 prosentin kannatuksella, vaikka senkin kannatus oli laskusuunnassa.

Nyt vaalien jälkeen sdp:n kannatus on yhä luisussa. Vielä maaliskuun alussa julkistetussa gallupissa puolueen kannatus oli 4,9 prosenttiyksikköä korkeampi. Erotus on miltei kolmannes nykyisestä kannatuksesta.

Kokoomus taas on onnistunut vahvistamaan kannatustaan. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, kokoomusta äänestäisi 17,9 prosenttia. Petteri Orvon puolueen pahin kannatuslasku näyttääkin ajoittuneen juuri eduskuntavaaleihin, kun äänestäjistäkin 17 prosenttia valitsi kokoomuksen. Alkukeväästä kannatus lähenteli vielä 20 prosenttia.

Sdp:n ohella myös keskustan ja vihreiden kannatus on laskussa. Keskusta sai eduskuntavaaleissa itsenäisyyden ajan heikoimman tuloksen, 13,8 prosenttia, mutta toukokuun aikana kannatus on laskenut vielä 0,4 prosenttiyksikköä vaalituloksesta 13,4 prosenttiin. Viikkoa ennen eduskuntavaaleja julkaistussa Alma-gallupissa keskustan kannatus oli 14,7 prosenttia.

Vihreiden kannatus taas on laskenut huhtikuun kyselystä 1,2 prosenttiyksikköä 12,1 prosenttiin. Eduskuntavaaleissa puolue tosin menestyi galluplukuja heikommin, kun se sai 11,5 prosenttia äänistä. Pekka Haaviston johtaman puolueen kantona kaskessa on kannattajien heikko äänestysuskollisuus. Puolueen kannattajista vain 32 prosenttia kertoo nyt pitävänsä täysin varmana, että he äänestäisivät vihreitä. Se on Alma-gallupin pienin luku.

Kaikkein varmimmat kannattajat ovat tällä hetkellä perussuomalaisilla. Sen kannattajista 58 prosenttia pitää täysin varmana, että he äänestäisivät perussuomalaisia. Toiseksi varmimmat kannattajat ovat rkp:llä, kun tukijoista 52 prosenttia sanoo äänestävänsä puoluetta täysin varmasti.

Kolmella perinteisellä suurpuolueella täysin varmoja kannattajia on alle puolet: kokoomuksella 48 prosenttia, keskustalla 47 ja sdp:llä 41.

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Näin kysyttiin

Haastattelut (1508 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet-kyselyn yhdistelmänä 3.5.–14.5.2019. Puoluekantansa ilmaisi 85 prosenttia vastaajista eli 1282 henkilöä. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1508) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Suurimman puolueen kohdalla virhemarginaali on 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut